Blog > Komentarze do wpisu

Wytrawnie czekoladowe brownies z czereśniami

Czereśnie i czekolada to świetne połączenie a brownies z czekoladą to już zupełnie rewelacja! Ciężkie, gliniaste i niezwykle czekoladowe, wręcz wytrawnie, ciasto a do tego soczyste czereśnie. Jeśli ktoś woli słodsze klimaty, proponuję  połowę ciemnej czekolady zastąpić mleczną. Jedynym, małym minusem tego ciasta jest to, że najlepiej trzymać je w lodówce, w przeciwnym razie trochę kruszy się przy krojeniu. Polecam:)

brownies z czereśniami

brownies z czereśniami
 
Składniki:
 
200g masła lub margaryny
300g ciemnej czekolady( u mnie 60%)
25g kakao do pieczenia
3 jajka
200g cukru
110g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mocnej kawy( 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej na 1/8 szklanki wody*)
2 łyżeczki Kirschwasser- wiśniowej brandy( można zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii)
300-350g czereśni

*jeśli brownies ma być słodsze, kawę należy zrobić znacznie słabszą niż w przepisie i część ciemnej czekolady zastąpić mleczną
 
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1600. Foremkę o wymiarach 23x 23cm( może być również trochę większa) wyłożyć( koniecznie)papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysmarować odrobią margaryny. Czereśnie wydrylować i przekroić na pół.
 
Tłuszcz rozpuścić razem z czekoladą na niedużym ogniu, przestudzić. Połączyć mąkę, proszek i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować jajka razem z cukrem, aż masa zrobi się jasna. Następnie do jajek dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać i wsypać mieszankę mąki oraz wlać kirsch i kawę. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać 3/4 odsączonych z namiaru soku czereśni i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać a na górze ułożyć pozostałą część czereśni. Piec około 40- 45 minut, lub do momentu, aż przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będą na nim jedynie wilgotne okruszki. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić( i najlepiej schłodzić w lodówce). Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

brownies z czereśniami

czwartek, 21 czerwca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/21 11:21:54
Ten minus jest tak malenki, ze niknie w obliczu plusow :) Ciacho wyglada wspaniale!
-
2012/06/21 11:31:30
Czereśnie mają ostatnio wzięcie
-
2012/06/21 12:19:35
wykwintnie
-
2012/06/21 13:16:11
Dla mnie bomba!Myślisz, że można dodać mrożone czereśnie, czy lepiej je rozmrozić?
-
2012/06/21 13:38:53
Chyba bym jednak rozmrozila:)
-
2012/06/21 17:04:23
Świetne połączenie!
-
2012/06/21 17:19:25
bardzo lubię brownies właśnie za tę ciężkość i głęboki smak... może z tego samego powodu tak bardzo lubię serniki? Ciężkie, wilgotne i aromatyczne ciasta. Czekolada i czereśnie pasują idealnie, wolę nawet tę wersję od wiśni
-
2012/06/21 18:31:46
Pragnę czereśni:)
-
2012/06/21 21:59:33
wygląda na zdecydowanie ciężkie, uwielbiam takie;) Dodatek czereśni może się ciekawie komponować, jestem ciekawa smaku ;)
-
2012/06/21 22:09:17
Prezentuje się bardzo wykwintnie :)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/21 23:02:51
Wygląda obłędnie!!!
-
2012/06/22 12:39:56
Pyszności! Nie ma to jak dobre brownies!
-
Gość: crummblle, *.rev.sfr.net
2012/06/23 19:26:35
Czysta rozkosz!
-
2012/06/26 16:35:23
Znakomicie i pięknie się prezentują :)
-
j_o
2012/07/06 14:01:52
uuuu, smaczniutko:))
-
2012/07/06 22:45:50
Cudne, uwielbiam takie ciacha, idę w kierunku kuchni, celem poczynienia:) ale dam maliny, też będzie cudnie:)
Pozdrawiam!
-
2012/07/16 10:38:12
Wyszło obłędne! Dzięki za przepis!
Pozdrawiam:)
-
2012/07/16 12:18:32
To świetnie, że Ci smakowało:)
A ja dziękuję za przepis na rewelacyjne precelki:)Pozdrawiam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi