Blog > Komentarze do wpisu

Kruche babeczki z rabarbarem i pianką

Babeczki z rabarbarem i kruszonką. Dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a którym nie chce się piec całej blachy ciasta( tak jak mi ostatnio:)  Kruche ciasto z babcinego przepisu, przykryte pysznym rabarbarem, warstwą pianki z białek i złotą koroną z kruszonki. Szkoda, że już ich nie ma:/

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

Składniki( na  około 6 babeczek):

1 szklanka mąki pszennej + 1-2 łyżeczki do kruszonki
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej( można zastąpić zwykłą pszenną)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka
80g margaryny lub masła
2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
2-3 duże łodygi rabarbaru
2 białka( opcjonalnie)
6 łyżeczek cukru( 3 do kruszonki + 3 do białek)

Wykonanie:

Rabarbar umyć i pokroić na około 1 cm kawałki. Wrzucić do małego garnka, zasypać łyżeczką cukru i podgotować  około 4-5 minut, aż lekko zmięknie. Odsączyć z nadmiaru soku. Foremkę do muffinek wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 1800.

Żółtka utrzeć z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami. Następnie wlać żółtka z cukrem i jogurt. Całość szybko zagnieść na jednolitą masę.
Z powstałego ciasta odłożyć  1/3. Do tej części( 1/3) dosypać  3 łyżeczki cukru i 1-2 łyżeczki mąki. Zagnieść i rozdrobnić na kruszonkę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.

Pozostałą częścią ciasta( 3/4) wyłożyć przygotowane foremki, maksymalnie do połowy wysokości. Następnie położyć rabarbar, przykryć go ubitą pianą a na koniec posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut( pod koniec można przykryć folią lub papierem do pieczenia, jeśli będą się robiły zbyt brązowe).
Smacznego:)

PS

Dla porównania połowę babeczek zrobiłam bez pianki, jednak  po pieczeniu okazało się, że te z białkami bardziej nam smakowały:) Na zdjęciach widoczne są oba rodzaje.

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem

czwartek, 14 czerwca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/14 13:31:11
Kurcze skąd wiedziałaś, że mi się ,,ostały" 3 łodyżki rabarbaru w lodówce? Babcine przepisy są najlepsze!
-
2012/06/14 13:45:24
wyglądają bajecznie :)
-
2012/06/14 14:28:08
Pyszności:)
-
2012/06/14 17:17:48
prawdziwe cudeńka ;]
-
2012/06/14 18:11:10
Ale piękne! Takie cudowne!
-
2012/06/14 20:17:24
Przepysznie wyglądają, kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, uwielbiam;)
-
2012/06/14 21:57:39
pyszności;)
-
2012/06/19 08:52:21
pyszności po prostu!
-
2012/06/19 18:06:47
Jak zwykle u Ciebie mi ślinka leci...
-
2012/06/20 09:28:15
Jeśli chodzi o babeczki, zawsze jestem za! :-)
-
2012/07/02 13:03:23
Wyglądają apetycznie. Pozdrawiam
-
Gość: bla, *.olsztyn.mm.pl
2014/05/31 11:22:40
ile takich babeczek mniej więcej wychodzi?
-
2014/05/31 11:42:56
6 sztuk



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi