Blog > Komentarze do wpisu

Krakersy cebulowe (French onion crackers)

Szybkie do przygotowania krakersy z dodatkiem zupy cebulowej i szczypiorku. Idealna przegryzka dla kibiców i nie tylko:) Intensywność smaku można "regulować", dodając mniej lub więcej zupy cebulowej- ja lubię, kiedy mają wyraźny smak, dlatego dodaję całą paczkę. Przepis pochodzi z książki "A step by step guide to cakes, biscuits and slices" praca zbiorowa.

krakersy cebulowe

krakersy cebulowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej( żółtej)
2 łyżki zupy cebulowej w proszku( ja dodaje 1 całe opakowanie)
2 łyżki suszonego szczypiorku( można zastąpić 1 łyżką drobno pokrojonego, świeżego szczypiorku lub całkowicie pominąć)
125g margaryny lub masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany( lub jogurtu naturalnego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, gładką blachę wysmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, sproszkowaną zupę* i szczypiorek. Następnie dodać pokrojoną w kostki margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami razem z mąką.  Następnie dodać śmietanę i całość dość szybko zagnieść w jednolitą masę. Ciasto można również przygotować w food procesorze( malakserze): wymieszać suche składniki ze szczypiorkiem, dodać margarynę i pulsacyjnie wymieszać ją z mąką a na koniec dodać śmietanę, krótko miksować  a następnie zagnieść ręcznie w kulkę.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, na grubość 2-5 mm. Wyciąć dowolne kształty i ponakłuwać je widelcem. Przełożyć na blaszkę i piec około 14-20 minut, na lekko złotawy kolor( jeśli będą zbyt ciemne zrobią się gorzkawe). Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

* jeśli w zupie będą duże kawałki zasuszonej cebuli należ je rozdrobić nożem lub rozgnieść np. wałkiem

krakersy cebulowekrakersy cebulowe

poniedziałek, 11 czerwca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/11 13:07:08
To coś dla mojego męża;) Przepis do wypróbowania. Koniecznie!
-
2012/06/11 13:08:35
lubię takie przekąski do piwka :-)
-
2012/06/11 13:17:19
O, całkiem ciekawy przepis! Do zakładek i czeka na swoją kolej :)
Pozdrawiam!
-
2012/06/11 13:24:49
Ale fajne. Upiekę moim chłopakom!
-
2012/06/11 16:06:13
Oj, wszelkim proszkowym cudom zazwyczaj mówię głośno nie, ale w końcu gospodarzami Euro jesteśmy tylko raz... :)
-
2012/06/11 19:47:11
Cudowny przepis! Koniecznie muszę spróbować, pewnie ciężko określić bo szybko znikają, ale jak długo można je przechowywać?
-
2012/06/11 20:17:59
W ksiazce podane jest, ze 2 dni, chociaz tu nie ma zbytnio co sie psuc;)ja mialam je w pojemniku 4 dni i nic im nie bylo:)
-
2012/06/11 22:21:21
Pochrupałabym takie krakersiki:)
-
2012/06/11 23:12:34
wspaniałe krekersiki! teraz, w okresie meczy, trafiłaś z nimi w samo sedno!
-
2012/06/12 15:12:32
Super przepis. Idealna przekąska podczas oglądania meczy Euro. Dzięki za tę wrzutkę :)
-
2012/06/13 18:18:32
Mam nadzieję, że przepis się przyda:) My wczoraj chrupaliśmy kolejną partię oglądając mecz:)
-
2012/06/14 15:43:49
świetny pomysł :), muszę poszukać zupy cebulowej
-
2012/06/15 15:25:16
Po prostu cudowne, zapisuję przepis.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi