Blog > Komentarze do wpisu

Cynamonowe wafelki do lodów

Świetne wafelki do lodów, o delikatnym cynamonowym aromacie- 100 razy lepsze od tych kupionych w sklepie:) Są odpowiednio kruche, ale wytrzymałe i nawet po tygodniu przechowywania nie robią się gumowate( możliwe, że dłużej również będą dobre, u mnie po prostu żaden dłużej niż tydzień nie przetrwał;) Wafelki można udekorować dowolną roztopioną czekoladą  i kolorowymi posypkami, jestem pewna, że dzieciakom bardzo spodoba się to zajęcie:)  Dla dodatkowego uszczelnienia rożków warto wlać do środka  trochę rozpuszczonej czekolady. Jedynym minusem  jest to, że niestety do ich wykonania potrzebna jest waflownica. Przepis pochodzi z książeczki dołączonej do urządzenia do wypieku wafli.

wafelki- rożki do lodów

 wafelki-rożki do lodów

wafelki- rożki do lodów

Składniki( na około 15 wafli, w zależności od wielkości waflownicy):

125g margaryny
3 jajka
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g mąki
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml letniej wody

Wykonanie:

Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno jajka. W osobnym naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Partiami wsypywać mąkę do margaryny z cukrem, na koniec dodać wodę. Dobrze wymieszać( masa powinna być dość gęsta).

Urządzenie do pieczenia wafli przygotować według instrukcji. Grzałki posmarować bardzo cienką warstwą oleju. Kiedy waflownica osiągnie odpowiednią temperaturę( ja piekłam na 4- z 5 możliwych) przełożyć na środek około 1-1,5 łyżki masy  i zamknąć grzałki. Piec do lekkiego zrumienienia. Za jasne wafle będą ciągle miękkie, za ciemne natomiast będą się za bardzo kruszyć. Wafle formować natychmiast po upieczeniu, gdy są jeszcze gorące. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

dodatkowo( opcjonalnie): 100g dowolnej czekolady, cukrowe posypki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, kolorowy cukier do dekoracji

Czekoladę rozpuścić w garnuszku nad kąpielą wodną. Niewielką ilość wlać do każdego z wafelków, aby uszczelnić ich czubki. Pozostałą część czekolady rozsmarować na brzegach wafli i dowolnie udekorować.

Smacznego:)

 wafelki-rożki do lodów

wafelki- rożki do lodów

środa, 06 czerwca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/06 12:07:37
No to pięknie, teraz muszę kupić maszynke do wypieku wafli...! Najpierw lody z nutellą, a teraz to! Wspominałam, że Cię uwielbiam?
-
2012/06/06 12:14:38
Dzięki, normalnie się zaczerwieniłam:D
No niestety próbowałam zrobić je bez waflownicy i nie dało rady, wychodziły za grube placki:/
-
2012/06/06 12:30:48
a z jakiej waflownicy korzystasz? ;)
-
2012/06/06 12:40:19
waflownicę kupiłam chyba w zeszłym roku w sklepie Tchibo, ma moc 800W
-
2012/06/06 16:11:37
Piękne :)
-
2012/06/06 17:31:25
jakie piękne! jakie cudeńka.
lody w takich wafelkach smakują o wiele lepiej! smakują magicznie.
-
2012/06/06 17:38:58
Apetyczne zdjęcia! A wafle prezentują się 100 razy lepiej niż te ze sklepowej półki!
-
2012/06/06 19:55:53
Smakowity i bajkowy widok!
-
2012/06/06 21:30:53
Wow, jestem pod wrażeniem!
-
2012/06/06 21:37:36
Chętnie bym spróbowała loda w takim wafelku:)
-
Gość: Agata, *.zary.vectranet.pl
2012/06/07 07:58:00
Czy jest jakaś szansa, że wyjdą w gofrownicy?
-
2012/06/07 20:55:50
Az ślinka cieknie;) Szkoda, że nie mam takiej waflownicy...
-
2012/06/07 22:11:29
Gość: Agata- Nie jestem pewna co do gofrownicy, ale moze i by cos z tego wyszlo... Sprobuje zrobic kilka w gofrownicy nastepnym razem i dam znac:)
-
2012/06/09 20:25:26
Ależ mam ochotę schrupać tego wafelka! niestety, specjalnego urządzenia brak.
pozdrawiam,
ann.
-
Gość: luleka, *.dip0.t-ipconnect.de
2013/09/11 18:26:14
zrobilam te wafle i musze powiedziec, ze sa wspaniale, naprawde pyszne
-
2013/09/17 10:09:07
świetnie, że smakowały:)
-
2014/05/24 18:23:35
A ja zrobiłam z tego ciasta gofry. Pierwsze tak chrupiące i pyszne - jak żadne do tej pory. Jedyne, co zmieniłam, to zamiast margaryny dałam olej.
-
2014/05/24 23:50:51
To super:)
-
2016/07/17 18:13:08
Pyszne, kruche, delikatne, tego właśnie było mi trzeba :) domowe wafelki... pominęłam jedynie cynamon i użyłam domowego cukru waniliowego - pycha :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi