Blog > Komentarze do wpisu

Brownies z marcepanem i migdałami

Niezwykłe ciasto dla fanów brownies oraz marcepanu. Efektowne a zarazem dość proste do przegotowania.  Warstwa brownies jest ciężka i zbita, wzbogacona dodatkowo o posiekane migdały,  kremowa masa marcepanowa rozpuszcza się w ustach a całość wieńczy ganache z ciemnej czekolady.  Ciasto zdecydowanie dla osób bardzo lubiących słodycze- jest bowiem niezwykle słodkie. Źródło przepisu( EN).

Brownies z marcepanem

Brownies z marcepanem

Składniki:

Brownies:

2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
85g ciemnej czekolady
85g czekolady mlecznej( zastąpiłam ciemną)
125g masła lub margaryny
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kilka kropli aromatu migdałowego
1/4 szklanki posiekanych migdałów

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę o wymiarach 20 x20cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać razem mąkę, kakao i sól. Czekoladę oraz masło rozpuścić razem nad tzw. kąpielą wodną. Powstałą masę odstawić na bok, wsypać cukier, wymieszać i pozostawić, aż lekko ostygnie. Do letniej czekolady  wlać roztrzepane jajka, wanilię i aromat migdałowy, wymieszać. Następnie wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i całość wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać posiekane migdały i szybko wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Całkowicie wystudzić.

Masa marcepanowa:

226g marcepanu do wypieków
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka golden syrop lub corn syrop

Marcepan posiekać  na niewielkie kawałki. Śmietanę i syrop wlać do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia syropu. Następnie zmniejszyć temperaturę, dodać pokrojony marcepan, mieszać i rozcierać, aż całość stworzy jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia.

Ganache:

225 g ciemnej czekolady
180 ml śmietany kremówki

Czekoladę połamać lub drobno posiekać i wsypać do miski. Śmietanę podgrzewać prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odczekać 2 minuty i zacząć delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do przestudzenia.

Wykonanie:

Na całkowicie wystudzoną warstwę brownies wylać przestudzoną, lekko gęstniejącą masę marcepanową. Wstawić do lodówki, aż masa wyraźnie stężeje. Następnie na całość wyłożyć ganache. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce do 5 dni. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki, aby się ogrzało.
Smacznego:)

Brownies z marcepanem



poniedziałek, 07 maja 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/07 15:54:49
obłędne. zapisuję :)
-
2012/05/07 17:53:35
Dla mnie połączenie znakomite!
-
2012/05/07 18:32:45
Wygląda tak, że natychmiast bym zjadła te kawałki:)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/07 20:11:05
Wygląda wspaniale! Cudnie i przepysznie!
-
2012/05/07 20:44:34
wow, wygląda obłędnie smacznie.
-
Gość: Agusia, *.home.aster.pl
2012/06/25 10:33:57
A gdzie kupic marcepan do wypiekow?
Jak to wyglada?
-
2012/06/25 11:10:29
Przyznam,ze nie wiem czy taki typowy marcepan do wypieków można kupić w Polsce. Marcapan do wypieków, nie jest oblany czekoladą, jest bardziej zbity i ma zazwyczaj mniejszą zawartość migdałów, mówiąc krótko jest trochę gorszej jakości, niż takie batoniki marcepanowe w czekoladzie i jednocześnie jest tańszy. Ja zaopatruję się w marcapan w Anaglii lub w Niemczech, jest zazwyczaj zapakowany w folię po 250, 500g lub 1kg i więcej, chociaż ostatnio przed gwiazdką spotkałam marcepan w ikei, ale nie wiem czy we wszystkich krajach było dostępny ( wyglądał tak: www.foodspotting.com/places/85739-ikea-atlanta-ga-atlanta/items/156805-marzipan ). Na polskich stronach znalazłam tu: cafe-chocolate.pl/masa-marcepanowa/324-masa-pomaraczowa-30.html
Masę marcepanową można rówież zrobić samemu, przykładowy przepis: www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-marcepanu/335-przepis-na-marcepan-masa-marcepanowa-
-
Gość: Nina, 86.48.94.*
2012/10/28 20:57:59
Gorszej jakości.. hm, nie zgadzam się.. Tzw surowy marcepan, czyli bez żadnych dodatków, powinien mieć w zawartości ok. 60 - 70% migdałów. Można go dowolnie modelować, pokrywać torty, ozdabiać lub dodawać do ciast. Nie mieszkam w PL, jednak widziałam również w polskich marketach.. Pozdrawiam
-
2012/10/28 23:15:32
Przynam szczerze, ze nigdy nie spotkalam w sklepie surowego marcepanu.Z tego co mi wiadomo surowy marcepan ( raw marzipan)  sklada sie w 65% ze zmielonych migdalow i 35% cukru i jest to baza wyjsciowa, z ktorej tworzy sie inne rodzaje marcepanu, np. lubecker marzipan zawiera 90% surowego marcepanu plus dodatkowo 10% cukru, wersja najczesciej sprzedawana do konsumpcji jako slodycze zawiera 50%  surowego marcepanu i 50% cukru,ale duzo zalezy od firmy i kraju produkcji. Natomiast to z czym ja sie spotkalam i wykorzystuje  jako marcepan do wypiekow oraz dekoracji roznych firm zawiera zazwyczaj 25%-28% migdalow. Mi bardziej smakuje zawsze marcepan sprzedawany jako slodycze,bo jest wilgotniejszy, grubszy i mniej zbity niz ten do dekoracji( chociaz jak jest kryzys na cos slodkiego to i ten dekoracyjny sie wyjada;)Mozliwe, ze w innych krajach marcepan do wypiekow  ma inna zawartosc migdalow a tym samym jest smaczniejszy i lepszy jakosciowo:)
-
Gość: Magda, *.finemedia.pl
2014/12/16 21:09:35
Cy mogę czymś innym zastąpić golden syrop?
-
2014/12/16 21:20:44
Mozna sprobowac z miodem lub sztucznym miodem, albo pominac calkiem i zmniejszyc ilosc smietany o 1-2 lyzki.
-
Gość: Magda, *.finemedia.pl
2014/12/22 11:22:45
Podczas pieczenia ciasta tłuszcz podchodził do góry i się "gotował" tak ma być ? czy coś źle zrobiłam.
-
2014/12/22 12:06:39
Nigdy chyba sie u mnie tak nie dzialo, ale mozliwe, ze mimo to brownies bedzie ok. Najlepiej po ostudzeniu kawaleczek sprobowac:) Moze z czekolady wytracil sie tluszcz podczas pieczenia, szczegolnie jesli mleczna czekolada nie byla najlepszej jakosci.
-
Gość: Magda, *.finemedia.pl
2014/12/22 13:15:22
Ciasto zawierało tylko gorzką czekoladę 80%, niestety ustawiłam na termoobieg widząc jak się gotuje i mam teraz zbyt suche ciasto, żeby nie powiedzieć spieczone :( a miało być na święta, jaka szkoda..
Na zdjęciu takie śliczne dosyć grube te ciasto a moje ma może 1 -1,5 cm grubości (piekłam w małej tortownicy) .
-
2014/12/22 20:38:59
Jesli byla tylko ciemna to raczej nie wina czekolady. Jesli tortownica byla kolo 22-23 to wysokosc powinna wyjsc podobna, bo ciasto nie rosnie. Przykro mi, ze sie tak spieklo ale moze po scieciu bardziej suchych krancow da sie je jeszcze uratowac?



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi