Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne zwierzaczki- bułeczki

Urocze, małe zwierzątka-bułeczki. Idealne na świąteczne śniadanie i do koszyczka. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Ciasto jest bardzo uniwersalne, można dodać do niego więcej cukru, rodzynki, wanilię i upiec słodkie bułeczki. Ja często również nadziewam je pieczarkami lub wykorzystuję do parówek w cieście.

wielkanocne zajaczki buleczki

wielkanocne zajaczki buleczki

Składniki( na około 15- 17 małych bułeczek):

3- 3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka( letniego)
20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy( zwyklej, nie virgin) lub oleju
1 jajko

Wykonanie:

W kubeczku rozpuścić drożdże w letnim mleku( nie może być za ciepłe, żeby nie zabić drożdży). Dodać cukier i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki i dodać sól. Kiedy drożdże z mlekiem zaczną pracować i podnosić się, wlać je do mąki. Wstępnie wymieszać a następnie dodać olej i roztrzepane jajko. Całość zacząć wyrabiać najpierw łyżką a później rękoma( wszystko można również zrobić w robocie kuchennym ) dosypując partiami pozostałą część mąki( możliwe, że nie będziemy potrzebować całej mąki), tak aby uzyskać elastyczne, gładkie, zwięzłe, ale miękkie ciasto, nie klejące się za mocno do rąk. Wyrabiać około 5-7 minut. Ciasto przełożyć do wysypanej mąką lub wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką( tak aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, na około 20- 25 minut.
Piekarnik nagrzać do 160- 1700C. Gładką blachę wysmarować odrobiną oleju lub wyłożyć matą silikonową.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką powierzchnię i rozpłaszczyć rękoma lub odrobinę rozwałkować*. Wycinać koła foremką wybranej wielkości a następnie rękoma ukształtować gładkie kuleczki**. Z resztek ciasta uformować noski, uszka, ogonki i wszelkie inne niezbędne części zwierzaczków. Posmarować je odrobiną wody i przykleić do przygotowanych kuleczek. Dla małych odstających części warto zrobić wykałaczką dziurkę w cieście i w niej umieścić element, zmniejszy to ryzyko odpadnięcia podczas pieczenia.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, w dość sporych odstępach. Piec około 13- 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Ostudzone przechowywać w zamkniętym pojemniku. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego:)

*ja rozwałkowałam na grubość około 4,5 cm,
** przy kształtowaniu kulek należy miejsca odcięcia ciasta przez foremkę dobrze schować pod spód bułeczki, żeby uzyskać ładny równy kształt. Można również odrywać rękoma kawałki ciasta i kształtować bułeczki.

wielkanocne zajaczki buleczki

wielkanocne zajaczki buleczki

wielkanocne zajaczki buleczki

 

wtorek, 03 kwietnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/03 11:11:38
Jakie kochane!
-
2012/04/03 11:15:54
Jakie one słodkie!
-
2012/04/03 11:21:59
Cudne :) i jak zwykle wspaniałe zdjęcia :)
-
2012/04/03 11:43:08
Są przeurocze! Idealne dla niejadków i takich łasuchów jak ja :)
-
2012/04/03 12:23:30
Uroooocze! i pewnie jakie pyszne ;)
-
2012/04/03 14:36:49
jaj! urocze <3 fajnie by było tylko zrobić takie na słodko np. z cynamonem :)
-
2012/04/03 14:49:40
do zakochania! są bardzo urokliwe :)
-
2012/04/03 16:49:43
Prześliczne!!!!!!!
-
2012/04/03 16:50:03
Cudne te zwierzaczki;)
-
2012/04/03 17:39:21
Są FENOMENALNIE urocze!
-
2012/04/03 17:52:18
jakie fajowe:)
-
2012/04/03 21:25:26
Ciesze sie,ze Wam rowniez spodobaly sie zwierzaczki. Dziekuje za wszystkie komentarze:)
Gość: Mesmerizing Bakes- faktycznie z cynamonem to dobry pomysl
-
2012/04/04 00:01:19
Słodziutkie:)
-
2012/04/04 00:02:15
urocze? ba, mało powiedziane!
są cudowne.
-
2012/04/04 21:11:57
Fantastyczne słodziaki!!:)
-
2012/04/07 07:19:42
najpiękniejsze na świecie bułeczki!

Wesołych świąt! :)
-
2012/04/07 14:51:07
Dziękuję i również życzę wesołych:)
-
Gość: Marysia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/30 10:11:25
Jestem w trakcie robienia podobnych, Twoje są przesłuchanie :)
Wesołych Świąt ! ;*
-
Gość: Marysia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/30 10:12:07
Przesłodkie *
-
2013/03/30 15:58:51
Dzięki:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi