Blog > Komentarze do wpisu

Rewelacyjne Corn Dog Muffins

Dziś pierwszy raz na blogu, raczej w ramach wyjątku, przedstawiam wytrawny wpis. A to za sprawą odkrycia przeze mnie niedawno Corn Dog Muffins. Zupełnie genialna sprawa! Prościutkie i szybkie do zrobienia, doskonałe na śniadanie, kolacje, na piknik czy jako przekąska dla kibiców  przed telewizorem( co zapewne będzie niedługo bardzo przydatne;) Zawsze chciałam spróbować oryginalne corn dogs, ale smażenie w głębokim tłuszczu mnie odstraszało, tak więc jak tylko zobaczyłam je w formie pieczonych muffinek wiedziałam, że muszę je zrobić.  Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej mają specyficzny smak, który mi osobiście baaardzo odpowiada, są do tego dość sycące. Bardzo polecam do wypróbowania! Przepis pochodzi z tej strony( EN).

corn dog muffins

corn dog muffins

Składniki( na 10-12 muffinek*):

1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub margaryny( lub 1/4 szklanki rozpuszczonego  masła i 1/4 szklanki sosu jabłkowego)
2- 3 łyżki cukru( w oryginale było 1/2 szklanki!)
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mąki kukurydzianej( żółtej)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4-7( w zależności od wielkości) parówek lub innych cienkich kiełbasek)

*lub 48 mini muffinek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować odrobiną margaryny i obsypać mąką( dobrze wychodzą z foremek).
W misce dobrze połączyć ostudzone, rozpuszczone masło, cukier, jajka i maślankę. W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki, sodę , sól i wsypać w 2 partiach do mokrych składników( ja wsypuję wszystko na jeden raz). Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładać do foremek, do 3/4 wysokości. Parówki pociąć na taką wielkość, aby wystawały ponad surową masę, mniej więcej równo z wysokością formy, i umieścić na środku muffinki. Piec na złotawy kolor, 10- 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Smacznego:)

corn dog muffins

czwartek, 26 kwietnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/26 14:35:15
ALE FAJNE! PYSZNIUTKI PRZEPIS I JAKIE PIĘKNE TE MUFFINKI;) CUDAKI!
-
2012/04/26 14:44:48
Przepysznie to wygląda;) Myślę, że fajnie by się sprawdziły jako przystawka;)
-
2012/04/26 15:59:59
Świetny pomysł. Na pewno wypróbuję;)
-
2012/04/26 16:04:19
Genialne, a zdjęcia rewelacyjne )
-
2012/04/26 19:29:40
Wow! Ale oryginalne!
-
2012/04/27 10:58:59
Wyglądają wspaniale. Kolejny przepis do zrobienia:))
-
2012/04/27 14:07:55
Świetne! Bardzo, bardzo urocze:)
-
2012/04/27 20:32:23
przeuroczo wyglądają :)
-
2012/05/01 11:24:11
Ciekawe rozwiązanie. Powiem CI, że jesteś dla mnie inspiracją i to co robisz na prawdę kształtuje moje poczynania w kuchni.
-
2012/05/07 15:21:04
salez- jest mi niezmiernie miło usłyszeć ( a raczej przeczytać) te słowa:) Dziękuję bardzo:)
-
Gość: Tosia, *.internetia.net.pl
2012/11/03 19:13:56
Pieką się właśnie :) Doczekać się już nie mogę :D
-
2012/11/05 17:56:54
Mam nadzieję,że smakowały:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi