Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z delikatną budyniową pianką i owocami

Bardzo smaczne ciasto z niezwykle lekką, puszystą budyniową pianką i owocami. Idealny wypiek na nadchodzące lato, kruche ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i wykorzystać, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego:) Będzie świetnie smakować z malinami, jagodami czy wiśniami. Ja wykorzystałam brzoskwinie z puszki, ale kwaskowate owoce powinny lekko ożywić delikatny smak placka.  Źródło przepisu(klik).

ciasto z delikatna pianka i owocami

ciasto z delikatna pianka i owocami

Składniki:

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250g  zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać  pokrojone w kostkę masło i rozdrobnić nożem lub palcami. Następnie dodać żółtka. Całość szybko zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 nierówne części( 60% i 40%), owinąć w folię i zamrozić.
Piekarnik nagrzać do 1900C. Blachę około 33x 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryć dno blachy i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor, około 20 minut. Odstawić, aby wystygło.

Budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego( 16g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukr( 2 x 40g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

puszka brzoskwiń( pokroić w kostkę) lub 500g innych owoców( mogą być mrożone, nie trzeba wcześniej ich rozmrażać )
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Kiedy spód ciasta wystygnie, ubić na sztywno białka. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukru  wymiesznego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia.

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce, lekko je dociskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temperaturze 1900C przez około 30- 40 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)

ciasto z delikatna pianka i owocami

poniedziałek, 16 kwietnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/04/16 15:00:59
Jak zwykle piękne zdjęcia, przepis bardzo ciekawy. Ciacho wygląda smakowicie, więc na pewno się skuszę :)
-
2012/04/16 15:04:11
świetna jest ta budyniowa pianka.
-
Gość: , r2.limes.com.pl
2012/04/16 15:04:39
Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje! Zapisane do zrobienia!
-
2012/04/16 15:37:48
ależ ono apetycznie wygląda! Zjadłabym taki kawałeczek :)
-
2012/04/16 16:05:24
Gość: Anna, kuchnia_breni, Gość: , r2.limes.com.pl- dziekuje bardzo i zachęcam do spróbowania:)
ugotujmy- oj tak, pianka jest rewelacyjna!
-
2012/04/16 16:19:51
Wyglada cudnie, a talerzyk tez sliczny.
-
2012/04/16 16:20:54
proste a efektowne, wygląda pysznie :)
-
2012/04/16 17:54:47
Pięknie się u Ciebie prezentuje:) Robiłam z malinami, jest pyszne!
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/04/16 19:40:49
Coś wspaniałego, na pewno wypróbuję :)
-
2012/04/16 19:45:50
Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje :)
-
2012/04/16 20:16:06
To jedno z najlepszych ciast owocowych, które piekłam!
-
2012/04/16 20:59:52
Pyszne było to ciasto:)
-
2012/04/16 22:13:00
Ale pyszne musi być to ciasto. Gdy przyjdzie pora malin, skusze się na nie. Przepiękne zdjęcia :)
-
2012/04/16 22:25:24
Świetne! Lubię ciasta, które częściowo można zrobić wcześniej (np. zamrozić) Śliczny talerzyk!
-
2012/04/16 22:29:40
Przepysznie wygląda;) Tak lekko i wiosennie;)
-
2012/04/16 23:46:04
budyniowa pianka to jest to :)
-
2012/04/17 09:34:27
o pyszności :)
-
2012/04/17 11:38:19
bardzo apetyczne, mniam
-
Gość: , ip-62-235-199-43.dsl.scarlet.be
2012/06/14 21:47:20
Polecam, ciasto jest rewelacyjne! Wychodzi za kazdym razem i pasuja do niego praktycznie wszystkie owoce. No i ta pianka...mmm!
-
Gość: Ann, host-91-222-119-144.myslenice.net.pl
2012/07/14 20:36:32
Upiekłam, ciasto pyszne!! :) na prawdę bardzo dobry przepis. Polecam!!!
-
Gość: tinky, 87-206-174-248.dynamic.chello.pl
2012/08/30 15:04:15
ten przepis można znaleść na www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka tylko zamiast malin ulozyla Pani brzoskwinie, toż to plagiat :/
-
2012/08/30 15:14:42
Gość: tinky- nigdzie nie napisane jest ,ze przepis jest mój - jest dokładnie podane i wytłuszczone: źródło przepisu (klik) i po kliknięciu na niego jest przekierowanie do strony moje wypieki, bo z tej strony pochodzi przepis. Wiec proszę najpierw doczytać dobrze a nie pisać głupoty!!
-
Gość: , 95.108.86.10*
2013/02/24 02:17:52
Próbowałam - szału nie ma.
-
Gość: Kaja, bpp123.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/24 13:09:25
Ile trzeba mrozić to ciasto?
-
2013/12/24 13:22:38
Najlepiej az calkowicie zamarznie- latwiej wowczas je zetrzec. Jesli zbrobimy dosc duzy , plaski dysk z ciasta, powinien zamarznac w 2-3 godziny, zalezy tez od ustawien zamrazarki.


Świąteczne ciasta, torty, pierniki i serniki. Kliknij na Reniferka:)




Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi