Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z delikatną budyniową pianką i owocami

Bardzo smaczne ciasto z niezwykle lekką, puszystą budyniową pianką i owocami. Idealny wypiek na nadchodzące lato, kruche ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i wykorzystać, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego:) Będzie świetnie smakować z malinami, jagodami czy wiśniami. Ja wykorzystałam brzoskwinie z puszki, ale kwaskowate owoce powinny lekko ożywić delikatny smak placka.  Źródło przepisu(klik).

ciasto z delikatna pianka i owocami

ciasto z delikatna pianka i owocami

Składniki:

Kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250g  zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać  pokrojone w kostkę masło i rozdrobnić nożem lub palcami. Następnie dodać żółtka. Całość szybko zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 nierówne części( 60% i 40%), owinąć w folię i zamrozić.
Piekarnik nagrzać do 1900C. Blachę około 33x 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, tak aby równomiernie pokryć dno blachy i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor, około 20 minut. Odstawić, aby wystygło.

Budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego( 16g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukr( 2 x 40g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

puszka brzoskwiń( pokroić w kostkę) lub 500g innych owoców( mogą być mrożone, nie trzeba wcześniej ich rozmrażać )
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Kiedy spód ciasta wystygnie, ubić na sztywno białka. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednej łyżce cukru  wymiesznego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, zmiksować do połączenia.

Na wystudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce, lekko je dociskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temperaturze 1900C przez około 30- 40 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)

ciasto z delikatna pianka i owocami

poniedziałek, 16 kwietnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/04/16 15:00:59
Jak zwykle piękne zdjęcia, przepis bardzo ciekawy. Ciacho wygląda smakowicie, więc na pewno się skuszę :)
-
2012/04/16 15:04:11
świetna jest ta budyniowa pianka.
-
Gość: , r2.limes.com.pl
2012/04/16 15:04:39
Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje! Zapisane do zrobienia!
-
2012/04/16 15:37:48
ależ ono apetycznie wygląda! Zjadłabym taki kawałeczek :)
-
2012/04/16 16:05:24
Gość: Anna, kuchnia_breni, Gość: , r2.limes.com.pl- dziekuje bardzo i zachęcam do spróbowania:)
ugotujmy- oj tak, pianka jest rewelacyjna!
-
2012/04/16 16:19:51
Wyglada cudnie, a talerzyk tez sliczny.
-
2012/04/16 16:20:54
proste a efektowne, wygląda pysznie :)
-
2012/04/16 17:54:47
Pięknie się u Ciebie prezentuje:) Robiłam z malinami, jest pyszne!
Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/04/16 19:40:49
Coś wspaniałego, na pewno wypróbuję :)
-
2012/04/16 19:45:50
Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje :)
-
2012/04/16 20:16:06
To jedno z najlepszych ciast owocowych, które piekłam!
-
2012/04/16 20:59:52
Pyszne było to ciasto:)
-
2012/04/16 22:13:00
Ale pyszne musi być to ciasto. Gdy przyjdzie pora malin, skusze się na nie. Przepiękne zdjęcia :)
-
2012/04/16 22:25:24
Świetne! Lubię ciasta, które częściowo można zrobić wcześniej (np. zamrozić) Śliczny talerzyk!
-
2012/04/16 22:29:40
Przepysznie wygląda;) Tak lekko i wiosennie;)
-
2012/04/16 23:46:04
budyniowa pianka to jest to :)
-
2012/04/17 09:34:27
o pyszności :)
-
2012/04/17 11:38:19
bardzo apetyczne, mniam
-
Gość: , ip-62-235-199-43.dsl.scarlet.be
2012/06/14 21:47:20
Polecam, ciasto jest rewelacyjne! Wychodzi za kazdym razem i pasuja do niego praktycznie wszystkie owoce. No i ta pianka...mmm!
-
Gość: Ann, host-91-222-119-144.myslenice.net.pl
2012/07/14 20:36:32
Upiekłam, ciasto pyszne!! :) na prawdę bardzo dobry przepis. Polecam!!!
-
Gość: tinky, 87-206-174-248.dynamic.chello.pl
2012/08/30 15:04:15
ten przepis można znaleść na www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka tylko zamiast malin ulozyla Pani brzoskwinie, toż to plagiat :/
-
2012/08/30 15:14:42
Gość: tinky- nigdzie nie napisane jest ,ze przepis jest mój - jest dokładnie podane i wytłuszczone: źródło przepisu (klik) i po kliknięciu na niego jest przekierowanie do strony moje wypieki, bo z tej strony pochodzi przepis. Wiec proszę najpierw doczytać dobrze a nie pisać głupoty!!
-
Gość: , 95.108.86.10*
2013/02/24 02:17:52
Próbowałam - szału nie ma.
-
Gość: Kaja, bpp123.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/24 13:09:25
Ile trzeba mrozić to ciasto?
-
2013/12/24 13:22:38
Najlepiej az calkowicie zamarznie- latwiej wowczas je zetrzec. Jesli zbrobimy dosc duzy , plaski dysk z ciasta, powinien zamarznac w 2-3 godziny, zalezy tez od ustawien zamrazarki.

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi