Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczkowe jabłuszka z marcepanem

Przyznam, że dość długo wahałam się z umieszczeniem tego przepisu na blogu, jestem bowiem trochę rozczarowana tymi ciasteczkami. Owszem czuć w nich  marcepan, ale mnie- wielkiej fanki marcepanu, na kolana nie powalają. Są zbite i ogólnie brakuje im jakoś polotu. Zdecydowałam się je jednak pokazać ze względu na bardzo sympatyczną formę jabłuszek, może komuś przyda się ten pomysł do jakiegoś innego przepisu na ciasteczka:) Przepis pochodzi z tej strony( EN).

ciasteczka jabłuszka

ciasteczka jabłuszka

Składniki( ja przepis trochę zmieniłam, ale na lepsze mi to jednak nie wyszło, więc podaje oryginał):

226g marcepanu
230g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kilka kropli ojeku migdałowego
szczypta soli
czerwony barwnik w płynie lub paście

dodatkowo: niewielka ilość marcepanu zabarwionego na zielono i brązowo

Wykonanie:
 
Marcepan, podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, aby zmiękł( uwaga, żeby nie zrobił sie zbyt gorący). Następnie dokładnie utrzeć( lub zmiksować) z miękkim masłem. Wsypać oba rodzaje cukru i miksować, aż masa nabierze lekkości. Dodać wanilię, jajko oraz barwnik(ilość według uznania), wymieszać. Wsypać mąkę z solą i wszystko dobrze połączyć. Uformować nieduże kuleczki. Palcem zrobić zagłębienia na środku jabłuszek. Układać na dużym talerzu. Gotowe ciasteczka wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do 1750C. Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jabłuszka przełożyć na przygotowaną blaszkę. Piec około 10-12 minut.

Kiedy ciasteczka ostygną, z brązowego marcepanu uformować ogonki a z zielonego listki i umieścić na ciasteczkach, lekko dociskając końcówki do jabłuszek.
Smacznego:)

ciasteczka jabłuszka

 

poniedziałek, 23 kwietnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/23 15:37:26
Na zdjeciach prezentuja sie wspaniale...ja bym pewnie zjadla sam marcepan i nie zdazylabym ciastek zrobic:)
-
2012/04/23 16:23:29
Przepięknie wyglądają a przepis zawsze można zmodyfikować pod swoje gusta :)
-
2012/04/23 16:29:53
wyglądają przeuroczo :)
-
2012/04/23 16:44:19
są śliczne.
-
2012/04/23 17:33:53
Bardzo ładne!
-
2012/04/23 18:06:41
Nawet jeśli nie powalają smakiem, to zachwyciły mnie wyglądem :) Super!
-
2012/04/23 19:36:00
Prawdziwe jabłuszka:)
-
2012/04/23 22:18:59
Fajne! bardzo mi się podobają:)
-
2012/04/24 10:39:27
Nie wiem jak w smaku, ale w wyglądzie powalają :)
-
Gość: Zuzia123, *.dynamic.chello.pl
2012/09/23 14:59:36
Ciasteczka prezentują się wspaniale! Muszę kiedyś wypróbować ten przepis, bo wyglądają bardzo apetycznie, ale z drugiej strony są tak urocze, że szkoda byłoby mi je zjeść.
Jakiej firmy barwników używasz? Osobiście, bardzo lubię te z firmy Aroma-pol i jestem bardzo zadowolona.
-
2012/09/23 15:26:37
Używam barwników Sugarflair, dają intesywne kolory i dzięki temu, że są w paście nie zmieniają konsystencji lukru plastycznego czy lukru królewskiego,ale jeśli chce zabarwić np. ciasto to muszę je najpiew lekko rozrobić w jakimś płynie-no cóż coś za coś;) Z barwnikami firmy Aroma-pol nie spotkałam sie jeszcze.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi