Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki z daktylami i orzechami

Babeczki jeszcze trochę w zimowym klimacie, no ale w końcu dwa dni temu padał u nas śnieg, więc uważam, że przepis jak najbardziej na czasie;)  Cupcakes o zwartej, raczej ciężkiej strukturze, bogate w smaku, dość słodkie, ale jak dla mnie nieprzesłodzone. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Według autorki( przepis pochodzi z książki Lindy Smith "Bake me I'm yours... cupcake celebration") mogą być przechowywane do 2 tygodni, oczywiście nie było szans, żeby to sprawdzić;)

babeczki z daktylami i orzechami

babeczki z daktylami i orzechami

babeczki z daktylami i orzechami

Składniki( na 12 babeczek):

125ml golden syrup
30g masła
125ml mleka
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej
110g brązowego cukru
1( 7ml) łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g posiekanych orzechów włoskich
250g drobno posiekanych daktyli
1 małe jajko

Przygotowanie:

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Golden syrup, masło i mleko umieścić w niewielkim garnku i podgrzać( ale nie zagotować!), aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do przestudzenia.  W dużej misce wymieszać  mąki, cukier,  proszek do pieczenia, sodę, orzechy i daktyle. Rozpuszczone składniki wlać do miski z mąką i dodatkami, dodać jajko i wymieszać.  Masę przekładać do przygotowanych papilotek, do 2/3 wysokości.  Piec 20- 25 minut,  do  tzw. suchego patyczka.  Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet do 2 tygodni.
Smacznego:)

babeczki z daktylami i orzechami

 

środa, 11 kwietnia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/11 12:31:18
Uwielbiam klejaca slodycz daktyli. 2 tygodnie? U mnie nie przetrwalyby dwoch dni :)
-
2012/04/11 13:27:25
wyglądają bosko i coś czuje że szybko by zniknęły u mnie w domu :P
pozdrawiam !
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/04/11 14:13:43
Pyszotka:)
-
2012/04/11 15:32:08
Urocze babeczki i przepięknie sfotografowane. ;)
-
2012/04/11 15:36:19
jakie ładne
-
2012/04/11 18:19:17
nie wiem ile trzeba byłoby ich zrobić, żeby przetrwały dwa tygodnie.. ;)
-
2012/04/11 18:49:06
Zgadzam się zupełnie, ciężko żeby jakiekolwiek babeczki przetrwały u mnie 2 tygodnie;)
-
2012/04/11 21:45:32
Zjadłabym, gdyby nie to, że godzinę temu wróciłam od dentysty...a może właśnie dlatego zjadłabym tymbardziej.
Upiekę na pewno w weekend i dodam słodkie daktyle prosto z Sułttanatu Omanu!
-
2012/04/11 23:27:22
jeju, wyglądają tak uroczo!
a jakież bogate wnętrze mają.
jeszcze nie miałam okazji kosztować wypieków z daktylem.
-
Gość: westowydom, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2012/04/15 20:03:55
hejka, nie wytrzymałem, kupiłem opakowanie daktyli i .... zjadłem czytajac Twój przepis.
-
2012/04/19 23:21:26
:D



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi