Blog > Komentarze do wpisu

Trufelki z masła orzechowego i paluszków

Trochę nietypowe trufelki: słodko- słone, lekko kleiste i jednocześnie chrupiące. Prezentują się jak pierwszorzędne pralinki z bombonierki a w środku kryją masło orzechowe i paluszki:) Uwielbiam masło orzechowe wiec trufelki były bardzo w moim guście:) chociaż następnym razem zmniejszyłabym ilość paluszków do 1 szklanki i jeszcze drobniej bym je pokruszyła. Żródło przepisu: na tej stronie .

trufelki z masła orzechowego

pralinki z masła orzechowego i paluszków

Składniki( na około 14-18 trufelków):

1i ½ szklanki drobno połamanych paluszków
½ szklanki gładkiego masła orzechowego
1 łyżka masła( w temperaturze pokojowej)
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki cukru pudru( pominęłam)
szczypta soli
100 g mlecznej lub ciemnej czekolady
1 łyżka masła( pominęłam)

Wykonanie:

Paluszki wsypać do woreczka i połamać na jeszcze drobniejsze kawałki, np. za pomocą wałka. W niedużej misce dokładnie połączyć masło orzechowe, masło, brązowy cukier i sól, Następnie dodać rozdrobnione paluszki i dobrze wymieszać. Wsypać cukier puder i dobrze połączyć( pominęłam ten krok). Blaszkę, lub duży talerz, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Łyżeczką nabierać masę i lekko wilgotnymi rękoma formować kuleczki lub prostokąty, jednocześnie odrobinę ściskając ciasto. Układać na przygotowanym papierze. Po uformowaniu wszystkich trufelków, wstawić je do lodówki na 30 minut. Kiedy czas chłodzenia będzie dobiegał końca, rozpuścić czekoladę nad kąpielą wodną. Trufelki dokładnie obtoczyć w czekoladzie a następnie ponownie włożyć na chwilę do lodówki. W tym czasie podgrzać 2 łyżeczki masła orzechowego, aby zrobiło się płynne i rozkruszyć 1-2 paluszki. Trufelki wyjąć z lodówki, ozdobić strużką masła orzechowego i posypać pokruszonymi paluszkami. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce.
Smacznego:)

trufelki z masła orzechowegi i paluszków

pralinki z masła orzechowego i paluszkow



 

poniedziałek, 12 marca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/03/12 14:33:17
Wyglądają cudnie, tak profesjonalnie nawet bym powiedziała;)
-
2012/03/12 15:51:57
jej... wyglądają jak kupne pralinki :) super!
-
2012/03/12 15:57:40
urocze :)
-
2012/03/12 16:28:42
oj cudne, już wiem na jaka okoliczność je zrobię
-
2012/03/12 16:49:07
ciekawy pomysł. nie wpadłabym na oblanie słonych paluszków czekoladą....
-
2012/03/12 17:12:24
jakie pychotki!
-
2012/03/12 17:43:50
Poezja:)
-
Gość: Pyszna Pasja, 84.238.61.20*
2012/03/13 22:43:56
Piękne!
-
2012/03/18 12:39:45
Zawsze mnie zachwycasz swoimi pomysłami!
ZAWSZE!
:)
-
2012/03/18 23:21:31
Dzięki, staram się jak mogę:)
-
2012/03/25 17:47:22
Zakochana jestem w Twoich wypiekach, już samo patrzenie to wspaniała uczta i chociaż od kuchni do rękodzieła trochę daleko to zapraszam Cię do wzięcia udziału w moim candy, jeżeli podobają Ci się moje Anioły :)
-
Gość: , 178.219.125.3*
2012/10/25 20:37:29
A ile tych paluszkow?
-
2012/10/25 21:07:34
1i 1/2 szklanki polamanych paluszkow, niestety nie pamietam ile gram to bylo.
-
Gość: , 178.219.125.3*
2012/10/27 14:14:55
Dziekuje :0 Juz sie chlodza :)
-
2012/11/02 10:43:59
Jakiego masła orzechowego użyłaś?
-
2012/11/02 14:34:41
takiego najzwyklejszego, fistaszkowego, gładkiego masła orzechowego, jeśli dobrze pamiętam kupionego w Lidlu.


Świąteczne ciasta, torty, pierniki i serniki. Kliknij na Reniferka:)




Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi