Blog > Komentarze do wpisu

Irish Car Bomb Cupcakes

Irish Car Bomb Cupcakes robią teraz ogromna karierę. Powiem szczerzę, że zupełnie mnie to nie dziwi, ponieważ są rewelacyjne!! A do tego idealne na obchody św. Patryka:) Nazwa pochodzi od drinka składającego się 3 trunków: piwa Guinness, irlandzkiej Whiskey i Baileys Irish Cream. Trzy rodzaje alkoholu w jednej małej babeczce może się wydawać przesadą, ale nie ma się co obawiać, żaden z nich nie dominuje w smaku. Dzięki dodaniu piwa ciasto jest niezwykle wilgotne a przy tym delikatne i nie za słodkie. Środek, wypełniony ganache z whiskey, świetnie uzupełnia smak babeczek a krem to już sama poezja. Zdecydowanie warte zrobienia! Przepis pochodzi z tej strony, zamieniłam jedynie krem z maślanego na nieco lżejszy.

Irish Car bomb cupcakes

Irish Car bomb cupcakes

Irish Car bomb cupcakes

Składniki( na 24 sztuki):

Ciasto:

1 szklanka piwa Guinness
160-170g* masła lub margaryny
3/4 szklanki kakao do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru( użyłam 1 i 1/2 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2/3 szklanki kwaśniej śmietany( użyłam gęstej 15%)

Piekarnik nagrzać do 1750C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Masło i piwo umieścić w niedużym garnku i podgrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać przesiane kakao i mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie gładka mikstura. Przestudzić.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. W innym naczyniu połączyć dokładnie jajka i śmietanę( można to zrobić mikserem) a następnie dobrze wymieszać z przestudzonym piwem. Do masy dodać mąkę i całość dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec, do tzw. suchego patyczka, około 15-17 minut

*w oryginalnym przepisie mowa jest o szklance( USA) masła czyli 225g

Ganache z whiskey

200g ciemnej czekolady( ja użyłam 60%)
2/3 szklanki śmietany kremówki
2-5 łyżek whiskey( najlepiej irlandzkiej, ale może też być inna;)

Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i natychmiast zalać nią czekoladę. Pozostawić na 2-3 minuty a następnie mieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać alkohol do smaku ( ja dodalam 5 łyżek, bo po 2 nie mogłam wyczuć whiskey;) odstawić w chłodne miejsce, aby lekko zgęstniał.

Krem

200ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru( przesiać)
2-6 łyżek Baileys Irish Cream
Śmietan-fix( opcjonalnie)

Śmietanę ubić na sztywno( można dodać smietan-fix). Serek wymieszać z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać do niego  śmietanę i delikatnie połączyć. Na koniec wlać Irish Cream do smaku.

Wykonanie babeczek:

W całkowicie ostudzonych babeczkach wydrążyć otworki, napełnić je gęstniejącym ganache. Następnie udekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

Irish Car bomb cupcakes

czwartek, 15 marca 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/15 15:17:48
Babeczki pierwsza klasa;) Takich z alkoholem chyba jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować;)
-
2012/03/15 15:20:31
no ja poproszę... zwłaszcza, że Guinessa w Polsce nie sprzedają na szklanki więc resztę się wypije...
-
2012/03/15 16:09:01
Świetne!
-
2012/03/15 17:11:42
zachwycające! cieszą oko i podniebienie:)
-
2012/03/15 19:40:00
Zdecydowanie zapisuję do zrobienia!
-
2012/03/15 20:21:56
wyglądają przepięknie :) a co to jest to zielone? faktycznie idealne na św. Patryka ;)
-
2012/03/15 21:27:36
Zachwycające, idealne na "Dzień św. Patryka", pozdrawiam :)
-
2012/03/17 18:36:23
Cieszę się, że babeczki się spodobały.A smakują jeszcze 100 razy lepiej niz wyglądają!:)
Gość: Na krachym spodzie- u nas też na szklanki nie sprzedają, z czego pewna osoba w domu bardzo się ucieszyła:)
Gość: olć- to zielone to zwykla posypka cukrowa a te kuleczki to posypka do ozdabiania tortów.
-
2012/03/18 16:11:13
cudne! :)))

pozdrawiam!
-
2012/03/18 23:22:55
Dzięki:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi