Blog > Komentarze do wpisu

Tradycyjne babcine p±czki

Smak mojego dzieciństwa. Moje ulubione, tradycyjne p±czki z babcinego przepisu. Mięciutkie, puszyste i delikatne, z grub±, jasn± p±czkow± obr±czk±.  Nie ma co tu za wiele się rozpisywać bo s± po prostu pyszne:)

tradycyjne p±czki na tłusty czwartek

tradycyjne p±czki na tłusty czwartek :)

tradycyjne p±czki

Skladniki( na około 36 do¶ć sporych p±czków):

1kg m±ki                                    
12dag drożdży( tak, to nie pomyłka ma być 12 dag;)                           
15 żółtek                      
około 1/2 l mleka( w temperaturze pokojowej)
15-20dag cukru
20dag masła
1 kieliszek spirytusu( dadałam 0,25ml wódki)
1 kieliszek rumu( dodałam 0,25ml ciemnego rumu)
ziarenka z 1/3 laski wanilii
2-3 szczypty soli
kilka kropli olejku migdałowego

dodatkowo:
około 40dag marmolady lub konfitury do nadziania
lukier lub cukier puder do posypania, kandyzowane owoce lub skórki
olej lub smalec do smażenia

Wykonianie:

Drożdże rozpu¶cić w mleku razem z 4 łyżkami cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczn± pracować. Masło rozpu¶cić i przestudzić. M±kę wsypać do dużej miski, dodać cukier, sól i wanilię. Kiedy drożdże z mlekiem zaczn± się już podnosić, wlać je do m±ki, dodać masło i roztrzepane żółtka. Zacz±ć wyrabiać( robotem lub ręcznie). Kiedy składniki trochę się poł±cz± dodać alkohol i olejek migdałowy. Dobrze wyrabiać ręcznie lub robotem( ja wyrabiałam 15 minut robotem), aż ciasto będzie gładkie na zewn±trz a w ¶rodku zaczn± się pojawiać pęcherzyki powietrza, je¶li będzie za bardzo się kleiło dodać trochę więcej m±ki. Wyrobione ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem, lub podsypanej m±k± miski, przykryć ¶ciereczk±( tak, aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe miejsce na 45- 60 minut, aż podwoi swoja wielko¶ć(  ja ciasta drożdżowe wstawiam zawsze do wył±czonego piekarnika i zapalam w ¶rodku ¶wiatło- powstaje idealna temperatura i nie ma problemów z przeci±gami;)
Wyro¶nięte ciasto wyj±ć z miski na stolnicę wysypan± m±k± i delikatnie rozwałkować na grubo¶ć około 2-2,5cm. Szklank± wycinać kółka i odłożyć je na bok na podsypanej m±k± powierzchni, aż odrobinę się napusz±.
W tym czasie rozgrzać olej/smalec do koło 1700C. Oleju musi być taka ilo¶ć, by można p±czki w garnku swobodnie obrócić. P±czki wrzucać na rozgrzany olej i przykryć garnek pokrywk±. Kiedy zrobi± się od spodu br±zowawe, przewrócić je na drug± stronę i smażyć na taki sam kolor, ale już bez przykrycia( ja smażyłam około 3 minut z każdej strony, ale wszystko zależy od temperatury oleju i wielko¶ci p±czków). Gotowe p±czki wyjmować na papierowy ręcznik a po chwili przewrócić na drug± stronę. Jeszcze ciepłe nadziać* konfitur±, marmolad± lub budyniem, polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

*Można nadziać je oczywi¶cie również przed smażeniem.

 

tradycyjne p±czki

poniedziałek, 13 lutego 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: Ewa, *.limes.com.pl
2012/02/13 14:16:54
Kusz± przepięknie! I te kolorowe skórki, ech, poezja;)
-
2012/02/13 15:42:24
Jakie pyszno¶ci!
-
2012/02/13 16:07:49
I który ja mam teraz przepis wypróbować, jak wszystkie tak kusz±:)
-
2012/02/13 16:54:27
Wygl±daj± fantastycznie!!!
Pozdrawiam cieplutko:)
-
2012/02/13 17:42:52
ale piękne Ci wyszły, idealne wprost :) częstuję się
-
2012/02/13 21:23:28
piękne zdjęcia.
p±czki wygl±daj± rewelacyjnie ;]
-
2012/02/13 21:25:34
Nie ma to jak sprawdzony przepis;) piękne p±czki;)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi