Blog > Komentarze do wpisu

P±czki przekładane budyniem i mas± kajmakow±

Oj objedli¶my się w tym roku p±czkami, objedli¶my:) Zaczęli¶my od oponek i p±czusiów z serem a skończyli¶my na p±czkach przekładanych rozpustnie budyniem i kajmakiem. Całe szczę¶cie, że znajomi też s± fanami p±czków i mogli¶my się z nimi podzielić, bo inaczej zamiast chodzić by¶my się zataczali;)
Tym razem użyłam  bardziej "oszczędny" przepis:) P±czki były trochę mniej delikatne od babcinych, ale nadal bardzo dobre i mogłam je bez problemów rozci±ć na pół. ¦rodek nie nasi±kn±ł tłuszczem, jednak wydaje mi się skórka była trochę bardziej tłusta, niż w p±czkach z przepisu babci, smażyłam je jednak na smalcu a poprzednie na oleju, więc może st±d ta różnica.
Jednak najlepsze w tych p±czkach jest nadzienie. Stwierdziłam, że nie ma się co bawić w nadziewanie szpryc±, więc tylko rozcięłam je i przełożyłam budyniem i mas± kajmakow±. To było doskonałe ukoronowanie tłustego czwartku!:) Jako bazę wykorzystałam ten przepis troche go zmieniaj±c.

paczki z kajmakiem i budyniem

paczki z kajmakiem i budyniem

Składniki( na około 21, mniejszych 6-7cm p±czków):

300g m±ki, plus 3-4 łyżki je¶li ciasto będzie zbyt kleiste
2 żółtka
1 jajko
60-70g masła
100g cukru
1 łyżka rumu lub wódki
125 ml letniego mleka
15g ¶wieżych drożdży
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego

olej lub smalec do smażenia

dodatkowo: 3/4 puszki masy kajmakowej, budyń waniliowy( ugotowany na 400 ml mleka, z dodatkiem 2 łyżek cukru i ziarenek z 1/3 laski wanilii), cukier puder


Wykonanie:

Drożdże rozpu¶cić w mleku i podać 3 łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczn± pracować.
W tym czasie rozpu¶cić masło i przestudzić je. M±kę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i sol±. Kiedy mleko z drożdżami zacznie się pienić i podnosić wlać do m±ki, dodać przestudzone masło, żółtka i jajko. Zacz±ć wyrabiać, kiedy składniki zaczn± się ł±czyć dodać alkohol. Dobrze wyrobić ręcznie lub robotem kuchennym( ja wyrabiałam około 15 minut). Ciasto powinno być miękkie, ale do¶ć zbite, może lekko się kleić( je¶li będzie się za mocno kleić dodać trochę więcej m±ki). Przełożyć do wysmarowanej lekko olejem lub podsypanej m±k± miski, przykryć foli± lub ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielko¶ci( około 1h). Następnie wyj±c ciasto na lekko wysypan± m±k± powierzchnie, delikatnie rozwałkować na około 2 cm i szklank± wycinać kółka. Odstawić do lekkiego napuszenia się. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do 1750C. Tłuszczu powinno być tyle, aby p±czki mogły swobodnie pływać, bez dotykania dna.  Placki ciasta wkładać do gor±cego tłuszczu i smażyć pod przykryciem, aż nabior± br±zowego koloru( około 2,5- 3 minut) następnie przewrócić na drug± stronę i smażyć, aż uzyska taki sam kolor, już bez przykrycia( również około 2,5- 3 minut). Wyj±ć i ods±czyć z obu stron na papierowym ręczniku. Kiedy p±czki przestygn±, przeci±ć je na pół i przełożyć budyniem lub mas± kajmakow±. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

paczki z budyniem i kajmakiem

paczki z kajmakiem i budyniem

niedziela, 19 lutego 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/19 14:15:00
jak nie lubię nadziewanych p±czków, tak te bym pochłonęła z wielkim smakiem!
-
2012/02/19 16:49:46
Fajna propozycja, z masa kajmakow± to musz± być pyszne;)
-
2012/02/19 17:22:56
Istna rozpusta! I o dziwo bardzo ładnie się prezentuj±, mimo, że s± przekładane, a nie nadziewane :)
-
2012/02/19 17:29:42
żałuję, że sobie takich w tym roku nie zrobiłam :(, s± takie kusz±ce
-
2012/02/19 18:40:04
P±czki piękne , fajnie nadziane ,ale zdjęcia boskie:)))
-
2012/02/19 18:59:07
wersja full wypas:) pysznie wygladaj±:)
-
2012/02/19 21:37:14
Ależ słodko, mniam! Pyszne musz± być te p±czki :)
-
2012/02/20 17:13:16
Chyba lepiej złożonych p±czków być nie może !



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi