Blog > Komentarze do wpisu

Jasny 100 warstwowy Tort Naleśnikowy z truflami z ciemej czekolady

Pamiętacie jeszcze( Prawie;)100 warstwowy Tort Naleśnikowy- Chocolate Crepes Cake? Dziś przedstawiam jasną wersję tego tortu. Zamiast czekoladowych crepes w roli głównej występują jasne naleśniki, z mojego ulubionego, domowego przepisu. Warstwy może nie są tak wyraźnie jak w pierwowzorze, ale uważam, że nadal prezentuje się bardzo okazale:) Zmieniłam również trochę skład polewy- ciemnego ganeche, z którego zrobiłam również trufelki do ozdobienia tortu. W kremie nutellę zastąpiłam natomiast czekoladą. Tort zdecydowanie dla osób lubiących smażyć naleśniki;)

100 warstwowy tort nalesnikowy

100 warstwowy tort nalesnikowy

100 warstwowy tort nalesnikowy

100 warstwowy tort nalesnikowy

Naleśniki:

Składniki (na około 40* naleśników, w zależności od grubości,  o średnicy 15cm)

4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
4 szczypty soli
2 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej( można zastąpić niegazowaną)
2 i 1/2 szklanki mleka
4 jajka
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę( ja przelewam ją również przez drobne sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej mleka, jeśli zbyt luźne więcej mąki. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, z obu stron. Ja na taką ilość naleśników ciasto robiłam w 2 porcjach.

*do tortu użyłam około 30 naleśników

Krem na bazie szwajcarskiej bezy z ciemną czekoladą:

Składniki:

6 białek
1 i 2/3 szklanki cukru
400g masła ( w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkiego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
100g ciemnej czekolady( np. 60% kakao)

W garnku zagotować wodę, zmniejszyć 'ogień'. Miskę z białkami umieścić nad garnkiem tak, aby nie dotykała bezpośrednio wody, zacząć ręcznie roztrzepywać białka( można dodać odrobinę soli), stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijać, aż do momentu, gdy masa osiągnie temperaturę 600C lub jeśli ktoś nie ma termometru cukierniczego, gdy kryształki cukru zupełnie się rozpuszczą( mamy wówczas pewność, że nastąpiła pasteryzacja białek). Następnie miskę zdjąć z kąpieli wodnej i miksować mikserem z końcówką do ubijania białek, aż miska i masa całkiem wystygnie, napowietrzy się i stanie się sztywna i lśniąca. W tym czasie masło pokroić w drobną kostkę. Kiedy masa zupełnie ostygnie zmienić końcówkę miksera na "wiosło" miksować dalej na średnich obrotach dodając powoli pojedyncze(!) kosteczki masła. W pewnym momencie masa będzie wyglądać jakby się zważyła, jednak po kilku minutach ponownie zrobi się gładka i kremowa. Między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i przestudzić. Krem jest gotowy, gdy masa zacznie charakterystycznie "plaskać". Następnie dodać chłodną, ale cały czas płynną czekoladę i dokładnie połączyć, odstawić na 10-15 minut do lodówki.

Ganache* i trufelki

Składniki:

225 g ciemnej czekolady( u mnie 60%)
180 ml śmietany kremówki

dodatkowo: kakao do pieczenia, do obtoczenia trufelków i posypania tortu

Czekoladę posiekać i wrzucić do miski. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i natychmiast zalać nią czekoladę. Po 2-3 minutach, gdy czekolada zmięknie, całość wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić, aż ostygnie i zgęstnieje.

* przepis z tej strony

Wykonanie tortu:

Naleśniki przekładać kremem( wykorzystałam około czubatej łyżeczki kremu na jedną warstwę, ale to zależy od wielkości naleśników). Zakończyć naleśnikiem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, na 1- 1,5 godziny. Kiedy ganache zrobi się gęsty i sztywny rozsmarować go na torcie( jeśli okaże się za gęsty, można go lekko podgrzać nad kąpielą wodną). Niewykorzystaną polewę wstawić do lodówki, aż będzie na tyle gęsta, że będzie można formować z niej kuleczki. Ukształtowane kuleczki wstawić do 10 minut do zamrażarki, po tym czasie poprawić ich kształt i obtoczyć w kakao.
Górę tortu obsypać kakao i ułożyć na niej trufelki. Schłodzić 3-4 godziny. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

100 warstwowy tort nalesnikowy

100 warstwowy tort nalesnikowy

 Dla porównania: Prawie 100 warstwowy Chocolate Crepes Cake :

100 warstowy tort nalesnikowy

wtorek, 28 lutego 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/28 13:48:46
Wow! Ja nie lubię smażyć, ale jeść lubię :)
-
2012/02/28 13:49:14
Wygląda wyjątkowo i zaskakująco;)
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/02/28 14:18:13
Piękny, cudo, Uwielbiam smażyć naleśniki;)
-
2012/02/28 14:59:54
Bardzo fajny blog. Musze tu częściej zaglądać. Zapraszam również do siebie tajemnicawiary.blox.pl. Pozdrawiam
-
2012/02/28 16:23:42
Fajny pomysł, gdy nadarzy się okazja, na pewno wypróbuję :)
-
2012/02/28 16:32:52
Robi wrażenie! Zastanawiam się tylko, jak to się je... ;)
-
2012/02/28 16:54:11
Ten tort wygląda tak niesamowicie, że aż trudno mi to wyrazić! Chciałabym mieć okazję kiedyś takiego spróbować, w smaku na pewno by mnie nie zawiódł :))
-
2012/02/28 17:30:29
fantastyczny! baaardzo mi się podoba :)
-
2012/02/28 17:43:24
idealny! przepiękny!
-
2012/02/28 18:18:41
Ile to się trzeba było rękami namachać przy przekręcaniu placków na patelni :D
-
2012/02/28 19:54:22
Ale bajecznie wygląda! Do tego jakaś dobra kawka, niebo w gębie :)
Zapraszam: www.2drink.pl/
-
2012/02/28 20:08:49
Łał! Taki tort robi wrażenie :) Gratuluję cierpliwości do smażenia tylu naleśników ;) mi zazwyczaj tak po 15 się odechciewa ;P
-
2012/02/28 21:50:10
Tort jak marzenie :) Ciekawa jestem jak smakuje, bo wygląda rewelacyjnie...
-
2012/02/28 23:28:16
szacun :)
-
2012/02/29 08:41:30
:) no podziwiam za cierpliwość :) Jeszcze nigdy nie jadłam tylu warstw :)
-
2012/02/29 10:28:58
Kochana oba robią naprawdę imponujące wrażenie:). Ja zamówiłąm sobie własnie patelnie do smażenia naleśnikó to moze się skuszę:) pozdrawiam ciepło
-
2012/02/29 11:57:58
Mother of pancake :D Wygląda niesamowicie, zarówno czekoladowa, jak i jasna wersja. Uwielbiam naleśniki i kiedyś dawno temu jadłam taki tort, tylko znacznie niższy. Był dziko słodki, ale pyszny. Myślę, że po malutkim kawałeczku takiego smakołyka, można się zasłodzić na tydzień :D Więc tylko na imprezy z dużą ilością gości, ale jakże warto, smak obłędny :]
-
2012/02/29 12:42:14
O MÓJ BOŻE!! Ja chcę taki kawałek!!!!
pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2012/02/29 16:48:52
ten jasny nawet bardziej mi sie podoba :)
-
2012/02/29 19:10:34
Efekt niesamowity, napracowałaś się nie ma co. Pomysłowy Torcik.
-
2012/02/29 20:14:08
Wygląda czadowo! Piękne dzieło sztuki.
-
2012/02/29 22:51:02
Wow! Jestem pełna podziwu!
-
2012/03/01 12:07:10
Dwa słowa - mega szacun! Piękny :)
-
2012/03/01 12:27:11
po raz kolejny jestem pod olbrzymim wrażeniem! naprawdę podziwiam pracę w niego włożoną, bo jest niesamowity!
-
2012/03/01 17:37:43
wygląda zachwycająco! nigdy nie widziałam takiego tortu :)))
-
2012/03/01 18:06:45
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze:)
Tort jest faktycznie dość słodki, za sprawą kremu i ciężko zjeść więcej niż mały kawałek do jednej kawki:) U nas w domu każdy ma swój sposób jedzenia tego ciasta: mój mąż oddziela każdą warstwę naleśnków z kremem a ja staram się kroić kawałki przez wszystkie warstwy:)
-
2012/03/03 06:16:47
Hi, I can't read this language & I'm not sure if you read English ... but I recently saw this post shared on Facebook & was amazed at your 100 layer cake. Excellent!
-
2012/03/04 17:37:04
I'm glad that you like it:) There is a google translator on the side bar if you want to read the recipe.
-
Gość: sodeliciousann.blogspot.com, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/03/04 20:33:10
znalazłam kolejne wyzwanie kulinarne! Tort jest niesamowity i kusi mnie, żeby zrobić go na swoje urodziny. Pozdrawiam:)
-
2012/03/08 22:24:04
nie wiem, co napisać! :) tort zrobił na mnie ogromne wrażenie!!! :)
-
Gość: Jasminka2604, 31.61.236.*
2012/03/16 20:26:48
Robi wrażenie:)
-
Gość: carolotta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/10 15:34:05
Wygląda pięknie ale ciekawi mnie czy jest dobry, bo głównie tego oczekuję od tortu :)
-
2012/04/10 16:14:10
carolotta- jak dla mnie jest dobry, chociaż znam też bardziej zachwycające w smaku torty(w końcu to naleśniki przełożone kremem- wielkiej filozofii tu nie ma;) natomiast mój mąż za nim szaleje i uważa, że mogłabym, go robić co tydzień. Jedno jest pewne: jest bardzo słodki:)
-
Gość: Olka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/04 13:44:06
Witam serdecznie, tort wspaniały. Wiem, że komentarze dość dawno dodane, a jednak mam niecierpiące zwłoki pytanie: czy tort wytrzyma podróż pociągiem (więc nie będzie miał idealnych warunków) trwającą około godziny, może 1h 15min. Bardzo zależy mi na odpowiedzi, z góry dziękuję i pozdrawiam :)
-
2013/09/04 14:22:53
To moze byc ryzykowne,zalezy od temperatur, jesli tort bedzie zrobiony np wieczorem i cala noc bedzie sie chlodzoc w lodowce a na dworzu podczas podrozy nie bedzie goraco to wydaje mi sie ze powinien przetrwac. Dla pewnosci mozna w srodek ( lub w kilka miejsc) wbic dlugie patyczki bambusowe( takie jak na szaszlyki), zeby warstwy sie nie rozjechaly. Ja pewnie przy temperaturach >20 bym nie ryzykowala.
-
Gość: Lara, *.dynamic.chello.pl
2014/04/25 09:45:09
no 100 warstwowy nie jest , tylko 68 warstwowy :)
-
2014/04/25 10:39:53
No dlatego jest 'prawie'100 warstwowy;) a 100 brzmi dumniej niz 68 ;)
-
2014/05/30 19:43:26
Uroczy :))



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi