Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić Różę z lukru plastycznego- film

Prezentuję dziś pierwszy film wytwórni Caketimeblog pod tytułem "Sugarpste Rose- czyli jak zrobić różę z lukru plastycznego". Na światowej premierze, która odbyła się wczoraj w mojej kuchni, gościło wiele kuchennych gwiazd między innymi Nigella, Michel Roux, Debbie Brown i wielu innych, spoglądających oczywiście z wielkim zainteresowaniem z okładek książek;) W pierwszym rzędzie, na honorowym miejscu, zasiadła główna bohaterka- Róża, która jak podaje jej rzecznik, prawdopodobnie ze względów prasowych nie zostanie jednak zjedzona;)
Mam nadzieję, że nasza pierwsza produkcja spotka się z ciepłym przyjęciem szerszej publiczności:) Chociaż zdajemy sobie sprawę na nominację na Oskara już niestety nie mamy w tym roku szans;)


Zapraszam więc do wygodnego usadowienia się w fotelu( film ma 15 minut), opcjonalnie z kubełkiem popcornu i colą:)

 

 

W razie dodatkowych pytań służę pomocą w komentarzach lub mailem: caketimeblog@gmail.com

roza z sugarpaste

Dla tych, którzy nie dotrwali do końca seansu;) przedstawiam  wersję opisową instrukcji:

1. Potrzebne będą:
-sugarpaste dowolnego koloru lub dobrej jakości, dość zbity marcepan do pieczenia i dekoracji lub plastelina, jeśli tylko trenujemy
-większy kawałek folii spożywczej- do przykrycia kuleczek
-mniejszy kawałek celofanu, folii lub woreczka-  w którym będziemy rozpłaszczać płatki-ważne: należy poszukać dobrego kawałka folii, przyciśnięta Sugarpaste musi dobrze odchodzić, bo inaczej stracimy tylko czas i nerwy. Ja tym razem użyłam fragmentu woreczka śniadaniowego, do bardziej gładkich płatków korzystam z celofanu do kwiatów
-odrobina przesianego cukru pudru
-papilotki na czekoladki lub mini babeczki, albo jakikolwiek kawałek papieru, na którym ułożymy  zrobione róże
-kawałek ręcznika papierowego lub chusteczka higieniczna
-wykałaczka lub szpatułka do modelowania z ostrą i haczykowatą końcówką

2.  Z lukru plastycznego oddzielić jedną średnią kuleczkę i ukształtować ją w łezkę. Grubszym końcem  dotknąć cukru pudru, strzepnąć nadmiar i odstawić na bok.


3. Następnie uformować 6 kuleczek mniej więcej tej samej wielkości i kolejnych 6-7 minimalnie większych.

4. Pierwszą z mniejszych kuleczek umieścić między folią i delikatnie, ale zdecydowanie rozcierać od środka do zewnątrz. Nie chodzi tu o naciskanie, ale bardziej głaskanie płatka tak, aby z jednej strony jego brzeg robił się coraz cieńszy. Wszystkie płatki powinny być u podstawy grubsze i przy brzegu cieńsze- tak jak w prawdziwej róży:)

5. Gotowym płatkiem owinąć prawię całą łezkę, zostawiając ostatnie kilka milimetrów boku odstające.

6. Rozcieranie powtórzyć z koleją kulką. Gotowy płatek włożyć od wewnętrznej strony odstającego boku poprzedniego płatka. Lekko przykleić do główki róży, ale tylko do połowy płatka, pozostałą część pozostawić otwartą- w tą przestrzeń wsuniemy następny płatek. Dzięki temu płatki ładnie na siebie nachodzą.
*ja stosuję zasadę 1-2-3-6( lub więcej płatków)- czyli w pierwszej warstwie układam jeden płatek, w następnej 2, później 3 na koniec 6 lub więcej, jeśli potrzebuję.

7. Czynność tworzenia płatków i umieszczania ich na główce róży powtarzać, aż do uzyskania satysfakcjonującego kształtu, niekoniecznie musimy zużyć wszystkie kulki, może też okazać się o jedną czy dwie za mało.

8. Jeśli są jakieś problemy z umieszczeniem płatka w odpowiednim miejscu, należy pomóc sobie wykałaczką.

9.  Na filmie 3 ostatnie płatki odkładam najpierw na bok- robię to, ponieważ są one większe i dotykają główki praktycznie tylko dołem płatka, więc są bardziej podatne na opadanie. Kilka sekund na powietrzu ostudzi je i odrobinę wysuszy. Można jednak pominąć ten krok lub też zastosować do wcześniejszych płatków, jeśli mamy z nimi problem.

10. Kiedy wszystkie płatki są na miejscu, należy podnieść cały kwiatek i lekko docisnąć na dole, aby upewnić się, że wszystkie płatki się skleiły.

11. Różę przenieść na mini papilotkę lub papierek.

12. Papierowy ręcznik podrzeć na mniejsze kawałki i układać je z pomocą wykałaczki pod zewnętrznymi płatkami, nadając im pożądany kształt. Dzięki temu po zaschnięciu płatki będą miały bardziej naturalny wygląd.

13. Końcówki bardziej wewnętrznych płatków lekko wywijać palcami i wykałaczką na zewnątrz.

14. Kiedy będziemy zadowoleni z rezultatów, odkładamy różę na kilka godzin do wyschnięcia( ale dopiero po kilku dniach wyschnie całkowicie, również w środku)

15. Różę przechowywać w suchym miejscu, w pudełku wyściełanym ściereczką lub pogiętym ręcznikiem papierowym, najlepiej gdy pudełko jest zamykane, wówczas kwiatki mogą tak przetrwać nawet kilka miesięcy( oczywiście jeśli długo leżą to nie polecam ich jeść)

16. Róże z marcepanu dłużej schną, są bardziej delikatne i troszkę gorzej się je robi, ale są za to smaczniejsze;)

17. W ten sam sposób można robić malutkie różyczki jak i znacznie większe kwiaty. Jeśli chcemy mniej rozwinięty pączek można skończyć na pierwszych 6-7 płatkach.

Moje ogólne rady dotyczące Sugarpaste: należy zawsze przechowywać ją szczelnie owiniętą w folię, najlepiej w kilka warstw- ponieważ kiedy wyschnie ( a skorupka na wierzchu robi się bardzo szybko) jest już praktycznie do wyrzucenia. Nie trzymamy  jej w lodówce(!) ani na słońcu. Przy wyrabianiu, kształtowaniu, wycinaniu lepiej używać najmniej cukru pudru jak tylko się da- im więcej cukru dodamy tym masa zacznie się robić mniej plastyczna.

Oczywiście jest wiele szkół i sposobów robienia róż. Ja przedstawiłam najprostszą według mnie, do której nie potrzeba specjalnych wykrawaczek czy narzędzi do modelowania.
Mam nadzieję, że filmik okaże się przydatny:)
Życzę miłego modelowania:)


roza z lukru plastycznego

środa, 01 lutego 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2012/02/01 14:31:59
przepiękna róża! naprawdę jestem pod wrażeniem :) a lukier plastyczny kupiony w sklepie internetowym?
-
2012/02/01 14:35:12
Bardzo mi się podoba chociaż nie wiem czy się odważę:)
-
2012/02/01 14:41:35
Gość: Kropka- lukier ze sklepu, ale nie internetowego;) Na blogu są też przepisy na domowej roboty sugerpaste (lukier plastyczny): caketime.blox.pl/2011/03/Sugarpaste-domowej-roboty.html z przepisów tam zawartych wybrałabym wersję Żelatynową
wiosenka27- Oj spokojnie sobie poradzisz, to nie jest trudne:)
-
2012/02/01 15:12:03
Super! W końcu jakiś sposób na wykonanie róży bez tych wszystkich narzędzi - foremek do płatków itd. Myślę, że się skuszę ;)
-
2012/02/01 23:16:08
Troche trzeba się nabawić przy tym, ale myślę, że warto ;)
-
2012/02/02 10:03:29
Bez popcornu i coli, ale pbejrzałam cały filmik:) piękna róża ...ja do tej pory robiłam raptem z kilku płatków, ale teraz na 60-te urodziny Taty pokuszę sie o takie róże:) pozdrawiam ciepło ...a i polecam zgłosić się na przyszłorocznego Oscara:)
-
2012/02/04 15:22:09
cucinadellafelicita -cieszę się, że się przyda:)
darkangelika- no trochę zabawy jest,ale jak już dojdzie się do wprawy to szybciej idzie:)ja specjalnie trochę wolniej ją robiłam:)
jolantaszyndlarewicz- tylko zastanawiam się w jakiej kategorii na tego oskara startować;)
-
2012/02/05 13:59:09
przepiękna! :) Pełen profesjonalizm, naprawdę!
-
Gość: Danuletkam, user-46-113-156-95.play-internet.pl
2012/02/05 20:18:20
Nie mogłam się oderwać od filmiku, czekałam z niecierpliwością na końcowy efekt. Warto było - piękna róża. Postaram się zrobić taką różę. Zastanawiam się czy można zrobić z czekolady? Pozdrawiam serdecznie.
-
2012/02/05 20:50:02
Sądze że można zrobić taką różę z czekolady. Używa się do tego czekoladę do modelowania (w jednej z moich książek znalazłam taki przepis: na 125g czekolady ciemnej, mlecznej lub białej, dodaje się 2 łyżki płynnej glukozy- czekoladę rozpuszcza się w kąpieli wodnej, następnie dodaje letnią glukozę , miesza. Następnie przekłada się całość do woreczka, szczeslnie zamyka i odkłada aż zrobi się podobna do plasteliny). Chociaż przyznaję, że nigdy nie modelowałam kwiatów z czekolady, ale wydaje mi się, że zasada działania będzie ta sama. Czekolada będzie jednak pewnie szybciej się rozgrzewać i szybciej twardnieć niż lukier plastyczy. Pozdrawiam i powodzenia:)
-
Gość: Danuletkam, user-46-112-71-190.play-internet.pl
2012/02/07 18:18:59
Dziękuję za pomysł z czekoladową masą, spróbuję na pewno, odezwę się jak mi wyszło.
-
2012/02/08 20:50:34
Czekam w takim razie na rezultaty:)
-
2012/02/10 21:09:14
Bożeszty! Kobieto pakuj to do pudełeczek i sprzedawaj takim beztalenciom plastycznym jak ja!!!
-
2012/03/09 19:48:48
A ja mam pytanie z innej beczki....
Czy ten brokat na różach to jest rainbow dust?
-
2012/03/09 20:01:07
Zgadza sie, brokat to rainbow dust :Jewel -Fire Red
-
Gość: ania, adht7.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/10 13:41:43
Ja kupiłam jakiś czas temu lukier plastyczny. Częściowo zużyłam go do wykonania małych różyczek. Niestety masa, której nie wykorzystałam jest obecnie twarda jak kamień, mimo że przechowywana w foliowym woreczku. Proszę o podpowiedź: czy jest jeszcze jakaś szansa na przywrócenie masie plastyczności, tak bym mogła zrobić jeszcze jakieś ozdoby?
-
2012/05/11 09:38:41
Jesli masa jest juz twarda jak kamien to raczej nic juz z niej nie bedzie. Mozna ewentualnie jeszcze rozciac ja i zobaczyc czy moze srodek da sie jeszcze uratowac lub wstawic kawalek na kilka sekund do mikrofalowki, chociaz niestety nie wiem czy to cos pomoze. Lukier plastyczny najlepiej owijac w kilka warstw folii (chociaz i to nie zabezpiecza go calkowicie )i zuzyc w ciagu kilku tygodni.

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi