Blog > Komentarze do wpisu

Brutti Ma Buoni - nieziemskie, włoskie kuleczki

Brutti Ma Buoni– czyli „brzydkie, ale smaczne” to kolejny włoski specjał, który pokochałam od pierwszego gryza. Zazwyczaj robi się je w postaci dość niekształtnych ciasteczek( stąd pewnie nazwa), ja natomiast zrobiłam z nich kuleczki:) Smakują nieziemsko! Przypominają mi dobre, wilgotne, lekko kleiste kokosanki, ale zamiast kokosu mają mielone migdały i orzechy laskowe. Są super szybkie i proste w przygotowaniu i niestety równie szybko znikają:) Robiłam je w dwóch wersjach: oryginalnej( którą dostałam od mojej włoskiej znajomej) i z podwójną ilością białek( przyznaję, że zupełnie przez pomyłkę;) Pierwsza wersja jest bardziej zbita, moja wersja jest bardziej miękka i kleista w środku. Obie są uzależniające:)

brutti ma buoni

brutti ma buoni

Składniki( na sporą ilość kuleczek, niestety zapomniałam policzyć ile dokładnie):

250g mielonych migdałów( mogą być ze skórką)
250g mielonych orzechów laskowych
300g cukru pudru
3 białka lub w mojej wersji 6 białek

zwykłe papilotki lub mini papilotki do muffinek, w zależności jak duże kuleczki chcemy zrobić, ale można również zupełnie je pominąć

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Na dużej blaszce ułożyć papilotki, lub jeśli ich nie używamy, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i lekko natłuścić. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodawać przesiany cukier puder.  Mielone orzechy i migdały wymieszać i stopniowo dodawać do białek, mieszać łyżką. Z gotowej masy kształtować mokrymi rękoma kuleczki dowolnej wielkości( ale im więcej zrobimy, tym teoretycznie dłużej powinny przetrwać;) lub nabierać łyżeczką i przekładać do papilotek lub bezpośrednio na natłuszczoną blachę. Piec około 15 minut, aż bardzo delikatnie nabiorą koloru- im dłużej będziemy je piec tym będą mniej wilgotne i kleiste.
Smacznego:)

brutti ma buoni

brutti ma buoni

Ps.
Na zdjęciach jest wersja z 3 białkami.

czwartek, 23 lutego 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/23 15:09:56
Jakie tam one brzydkie! Cudne są! :D
-
2012/02/23 15:16:09
Ja też zupełnie nie rozumiem skąd ta nazwa:)
-
2012/02/23 15:38:32
Nigdy nie jadłam takich kuleczek, ale wyglądają naprawdę kusząco;)
-
2012/02/23 15:45:56
wyglądają wręcz kusząco :)))
-
2012/02/23 16:05:52
muszą być pyszne, ale chyba też mega słodkie? :)
-
2012/02/23 16:09:47
już sam wyglą świadczy, że są rewelacyjne w smaku. i na pewno nie zawiodłyby mnie pod tym względem ;] piękne!
-
2012/02/23 16:15:40
Naprawdę są świetne:) Już nie mogę się doczekać kiedy znowu je zrobię:)Bo tych ze zdjęc już niestety nie ma:(
Gość: Gosia- sa zdecydowanie słodkie, chociaż mi to zupełnie nie przeszkadzało, następnym razem spróbuję je zrobić z mniejszą ilością cukru i zobacze co z tego wyjdzie:)
-
2012/02/23 16:43:56
Rzeczywiście muszą być nieziemskie! Wyobrażam sobie, jak pysznie smakują:D
-
2012/02/23 18:43:26
Wcale nie takie brzydkie, nie przesadzaj:) Zapisuję przepis, muszę koniecznie spróbować.
-
2012/02/24 11:45:18
piękne te "brzydule":) chetnie zjadłabym kilka:)
-
2012/02/25 21:57:34
Och tak mam przepis z ,,Kuchni włoskiej" i od dawna sie przymierzam,by je upiec, a oglądając Twoje zdjęcia widzę, że nie ma na co czekać ;)
-
2012/02/27 00:13:22
boskie włoskie kuleczki :)
-
2012/03/01 11:29:48
Kuchnia włoska jest naszą ulubioną.... zapisujemy przepis :)
-
2013/02/20 10:38:14
Czy na drugi dzień sa tak samo dobre jak w pierwszy dzień?
-
2013/02/20 12:28:48
Pozostaja tak samo dobre nawet przez kilka dni, o ile tak dlugo przetrwaja:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi