Blog > Komentarze do wpisu

Tort Lebkuchen (Lebkuchentorte)

Witam i na wstępie życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)
My jeszcze pozostajemy trochę w poświąteczno- sylwestrowym klimacie i taki również będzie pierwszy tegoroczny wpis.
Nie byłam do tej pory wielką fanką żelatyny i bitej śmietany w słodkościach, przerażała mnie wizja grudek galaretki w kremie i podchodząca wodą bita śmietana. Jednak w tym roku się przełamałam i odważyłam na Tort Lebkuchen z piankową masą z bitej śmietany i creme fraiche( nie jestem pewna, co jest polskim odpowiednikiem creme fraiche- kwaśna śmietana?) połączoną z piernikową podstawą. Torcik idelany dla fanów niemieckich pierników Lebkuchen. Nie jest za słodki a delikatna, cytrusowa pianka doskonale współgra smakowo z piernikowo- orzechowym ciastem. Miła odmiana od tradycyjnych, ciężkich serników i pierników. Polecam, jeśli ktoś ma nadal niedosyt korzennych smaków po świętach:). Źródło: Betty Bossi "Backen in der Weihnachtszeit".

lebkuchen tort

lebkuchen tort

Składniki (na tortownicę 24cm):

Ciasto:

200g brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do Lebkuchen lub przyprawy do pierników
3 jajka
180g creme fraiche
200g mąki
100g drobno zmielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować margaryną.
Cukier, sól, przyprawę oraz jajka zmiksować, aż masa zrobi sie jasna. Dodać creme fraiche i dobrze wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Do masy z mokrymi składnikami stopniowo dodawać mieszankę mąki. Dość krótko zmiksować na gładką masę. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec około 30 minut( do tzw. suchego patyczka) w niższej części piekarnika( ja piekłam jeden stopień poniżej środka). Po upieczeniu ostudzić a następnie delikatnie wyjąć z formy i usunąć papier do pieczenia. W jeśli wyrosła górka- wyrównać ciasto.

Pianka:

180g creme fraiche ( w temperaturze pokojowej)
60g przesianego cukru pudru
2-3 pomarańcze: otarta skórka z 1 pomarańczy i 200ml wyciśniętego soku z pomarańczy
5 arkuszy żelatyny
200ml śmietany kremówki

dodatkowo:

4 łyżki pomarańczowej marmolady( zastąpiłam miodem)
4 łyżki zmielonych orzechów lakowych
kakao do posypania

Creme fraiche wymieszać z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i sokiem. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu ( u mnie: namoczyć w zimnej wodzie około 5 minut), odsączyć, a następnie zalać 2 łyżkami gorącej wody. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodać 2 łyżki mieszanki z creme fraiche, szybko wymieszać i natychmiast połączyć z resztą śmietanowego kremu. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie nieco tężeć ( u mnie zajęło to około 10 minut) wyjąć z lodówki, wymieszać i jeszcze raz wstawić do lodówki na około 3 minuty. W tym czasie szybko ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Masę z żelatyną wyjąć z lodówki, ponownie wymieszać, następnie dodać 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać i dodać pozostałą cześć śmietany. Dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki na około 10-20 minut( w zależności od lodówki), aż masa zacznie tężeć, ale będzie jeszcze nieco płynna. W tym czasie ciasto( odwrócone do góry nogami- równiejszą stroną go góry) umieścić ponownie w tortownicy*, w której było pieczone( ja dodatkowo ścianki wyłożyłam folią spożywczą, aby łatwiej można było całość później wyciągnąć z formy) na ciasto wyłożyć tężejącą masę śmietanową. Schłodzić 2 godziny.
Gdy masa całkowicie stężeje, wyjąć z tortownicy, boki posmarować marmoladą lub miodem i obsypać mielonymi orzechami a górę ciasta oprószyć kakao.
Przechowywać 2-3 dni w lodówce.

Smacznego:)

*można również użyć obręczy( kształtki) do tortów

lebkuchen tort

środa, 04 stycznia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/04 12:04:49
Aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam niczego pod nazwą lebkuchen :) Musze nadrobić, bo ten torcik kusi i to bardzo ;)
-
2012/01/04 13:07:05
Bardzo fajny pomysł. Zapisuję. Mam pytanie, co to znaczy "arkusz żelatyny". Jeszcze nie spotkałam się z takim pojęciem? Czy możesz podać te 5 arkuszy np. w gramach? Dzięki.
-
2012/01/04 13:08:44
O rany!! wygląda nieziemsko!! Ja do żelatyny też podchodzę jak do jeża... może czas najwyższy się przełamać.. Cudne ciasto!
Pozdrawiam cieplutko:)
-
2012/01/04 13:18:52
pięknie wygląda!!ślicznie oprószony kakaem. Ciekawa propozycja
-
2012/01/04 14:09:21
piękny torcik, jeżeli ma coś wspólnego ze słynnymi pierniczkami to musi też pysznie smakować :)
-
2012/01/04 14:41:51
Wspaniały torcik:)
-
2012/01/04 15:19:02
Bardzo podoba mi się ten torcik!
-
2012/01/04 15:48:05
piękny tort!
-
2012/01/04 18:29:28
darkangelika- ja pierwszy raz w tym roku zrobilam lebkuchen i jestem nimi zachwycona, w przyszłym roku też obowiązkowo je upiekę:)
Nie - Typowe Wypieki- a może żelatyna w płatkach coś Ci mówi? to takie przezroczyste, sztywne, nieduże (moje mialy 11,5x7cm)arkusze żelatyny, moczy się je najpierw w zimnej wodzie a poźniej dopiero rozpuszcza w niedużej ilości ciepłego płynu. Nie jestem 100% pewna, bo nigdy zamiennie nie używałam, ale doczytałam się, że jeden arkusz to 1 lub 2 łyżeczki normalnej żelatyny (w zależności od jakości), cześciej chyba jednak jest 1 arkusz to 1 łyżeczka. Na moim opakowaniu pisze, że całość wystarcza na 1 litr płynu (w opakowaniu jest 12 sztuk i razem ważą 20g)
tu jest link jakbyś chciała zobaczyć jak wygląda ( tylko cena jest trochę wysoka, ale może w zwykłych sklepach, ma niższą cenę:) www.tortownia.pl/produkt.php?pid=185
asiek_ba- żelatyna już mi niestraszna;)
alebabka.blogspot, martex.82, wiosenka27, mikimama, piękny tort- dziekuję bardzo:)
-
2012/01/04 19:29:53
też przez długi czas wzdrygałam się przed żelatyną :)
pomysł na tort, i przede wszystkim jego wykonanie - wspaniałe!
-
2012/01/04 20:22:17
jej...wygląda bosko!
-
2012/01/07 11:57:33
wygląda bajecznie...

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2012/01/07 23:50:53
Zakochałam się w lebkuchen, więc ten torcik musi być nieziemski. Pozdrawiam
-
2012/01/08 09:26:19
Bardzo przyjemny torcik i rzeczywiście wspomnienie świąt :] Ja chyba mam już przesyt tego smaku, ale zapamiętam przepis na przyszły rok, bo chciałabym spróbować :D
-
2012/01/08 09:31:00
patrząc na te słodkie zdjęcia zdecydowanie mam niedosyt korzennych smaków..;-)
-
2012/01/08 20:10:23
Kobieto, Ty to zawsze czymś zaskoczysz :D
-
2012/11/26 14:15:56
Ciasto już w piekarniku :) Trzymaj kciuki, żeby się udało. Piecze się już 45 minut i wciąż płynne, ale to wina mojego piekarnika - jest beznadziejny ;).
-
2012/11/26 14:29:15
W takim razie mocno trzymam kciuki:) Może trochę wyższą temperaturę daj-np. 190C. Jeśli zacznie za bardzo się przypiekać z góry to mozna ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
-
2012/11/26 14:59:55
Upiekło się, niestety nie urosło i twarde jak skała + zakalec. Coś musiałam spaprać. Będę piec jeszcze raz, bo naprawdę mi się podoba :). Jutro próba nr dwa :) W smaku obłędne!
-
2012/11/26 19:08:41
uuu to szkoda:/Dobrze, że chociaż w smaku było ok:) Nie jestem pewna co mogło być nie tak. Używałaś creme fraiche czy śmietanę? Nie wiem co jest odpowienikiem creme fraiche w Polsce, wydaje mi się, że kwaśna śmietana,ale wysokotłuszczowa,bo creme fraiche ma 30% tłuszczu. Jedyną jaką tego typu znalazłam w internecie to śmietana ukwaszona 30% president. Trzymam kciuki za jutro i czekam na wieści:)
-
2012/11/26 19:40:03
Też nie mieszkam w Polsce, więc mam łatwiejszy dostęp do creme fraiche niż do zwykłej śmietany. Ciasto upiekłam drugi raz i wyszło super! Będzie na jutrzejsze spotkanie z przyjaciółmi. Zrobiłam je w formie indywidualnych deserów. Pewnie zdjęcia pojawią się na moim blogu na początku grudnia. Dzięki za przepis i przepraszam za te wszystkie komentarze ;). Bywam fajtłapą w kuchni :D.
-
2012/11/26 19:49:04
To super, ze teraz wyszlo!!:) nie ma za co przepraszac, po to sa komentarze, zeby w nich pisac:) juz nie moge sie doczekac Twoich zdjec:) pozdrawiam



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi