Blog > Komentarze do wpisu

Słodki salceson...

Salceson na słodko.... brzmi intrygująco?:) Na szczęście chodzi o słodkie ciasto a nie rodzaj wyrobów podrobowych;) Wykonanie nie jest skomplikowane, nie wymaga nawet pieczenia. Salceson przypomina trochę blok, wydaje mi sie jednak mniej od niego zapychający i nie zawiera mleka w proszku. A znika w ekspresowym tempie, ledwo udało mi się uratować dwa kawałki do zdjęć;) Przepis otrzymałam od mamy mojego męża.

slodki salceson

Składniki:

4 duże wafle( moje wafle miały wymiary 36x 27cm)
250g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao do pieczenia
1 galaretka cytrynowa
120g herbatników Petit Beurre
80- 100g ryżu preparowanego
100- 120g rodzynek

Wykonanie:

Wafle namoczyć w wilgotnych ściereczkach- do momentu, aż będą giętkie, nie będą się łamać przy zwijaniu. Margarynę, cukier i kakao zagotować do rozpuszczenia cukru. Odstawić na bok. Herbatniki pokruszyć na średniej wielkości kawałki. Galaretkę całkowicie rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody( można dodać odrobinę więcej wody, jeśli będzie to konieczne). Następnie dodać do garnuszka z rozpuszczoną margaryną i dokładnie połączyć. W dużej misce wymieszać pokruszone herbatniki i około 3/4 ryżu i rodzynek, na to wylać ciepłą masę czekoladowo- galaretkową. Dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki pokryte były masą. Jeśli będzie się wydawało, że bakalii jest za mało- dodać resztę ryżu i rodzynek.
Na płaskiej powierzchni ułożyć jeden z wilgotnych wafli, krótszym bokiem do siebie. Wyłożyć na niego część masy, dobrze rozprowadzić i wyrównać( najlepiej zostawić z przeciwnej do siebie strony około 4 cm wolnego brzegu- całość będzie się lepiej zwijać). Przykryć następnym waflem, rozprowadzić masę i tak z 2 kolejnymi warstwami. Następnie wszystkie warstwy zacząć zwijać w wałek, zaczynając od krótszego boku, bliżej nas. Gotowy salceson zapakować dokładnie w folię spożywczą. Schłodzić około 30 minut w lodówce.

slodki salceson

czwartek, 26 stycznia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/26 15:45:27
Mniam! Coś podobnego babcia mi w dzieciństwie robiła :D Smak ryżu preparowanego to smak beztroskich czasów!!
-
2012/01/26 17:23:07
Ale cudeńko , wygląda przepięknie
-
2012/01/26 18:09:10
ja robię słodką kiełbasę ale bez wafla - wygląda bardzo podobnie :) coolinarny.blox.pl/2011/04/Sladaya-kolbasa-czyli-slodka-kielbasa.html
-
2012/01/26 18:52:47
świetny przepis!!!
-
2012/01/26 20:09:25
Fajna nazwa:) I wygląda też świetnie!
-
2012/01/26 20:20:38
Ale fajny!:) Zaraz sobie wydrukuję przepis :D
-
2012/01/26 20:34:42
W takim wydaniu mogłabym salceson zjeść:D
-
2012/01/26 21:58:43
I mnie taki salceson posmakowałby na pewno:)
-
2012/01/28 13:51:45
super wygląda :)
-
2012/01/30 00:24:56
Gość: Olga- ja w dzieciństwie bardzo lubiłam wcinać taki ryż na sucho,garściami prosto z torebki:) Byl też kiedyś taki kolorowy ryż, nie wiem czy nadal jest?
wedith - fajnie wyglada Twoja kiełbasa:)
-
2012/02/01 16:38:56
Bardziej taka słodka kaszanka :) Wygląda wybornie.
-
2012/02/17 20:33:13
świetny pomysł!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi