Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto "Czekoladowe Malibu" i niemiła niespodzianka

Skuszona rozpustną nazwą i wieloma zachwytami postanowiłam ostatnio upiec Ekstremalnie czekoladowe ciasto 'Czekoladowe Malibu' ze strony Moje Wypieki. No i niestety stało się, wyszedł mi pierwszy w życiu zakalec:( Jak to mówią zawsze musi być ten pierwszy raz;) Przyznaję, że tak mnie to zirytowało, że już nawet polewy nie chciało mi się do niego robić. Ogólnie, pomijając zakalec, ciasto było smaczne, ale ochów i achów nie było. Smakowało jak Brownies przełożone kremem. A sam krem ginie trochę w dominującej ciemnej czekoladzie. Również mleczko kokosowe jest zupełnie niewyczuwalne w cieście, zastąpiłabym je może maślanką lub jogurtem. Z plusów: ciasto świetnie się kroiło:)

A! i przypominam o trwającym do niedzieli konkursie, w którym do wygrania jest wielorozmiarowa forma Betty Bossi, szczegóły tutaj (klik)!

czekoladowe Malibu

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

55g ciemnej czekolady( najlepiej 70%), połamanej na małe kawałki
85g kakao
200ml wrzącej wody
145g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g masła
200 g białego cukru
50 g ciemnego cukru muscovado
2 jajka, w temperaturze pokojowej
250 ml mleczka kokosowego, w temperaturze pokojowej
 
Piekarnik nagrzać do 1800C, dno kwadratowej formy o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę i kakao zalać wrzącą wodą. Mieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i solą. Wymieszać biały cukier i muscovado. Dodać do nich roztopione masło, krótko zmiksować. Pojedynczo wbijać jajka i miksować do uzyskania puszystej i jasnej masy. Powoli wlać mleczko kokosowe, na przemian z chłodną czekoladą i dalej miksować. Dodać wymieszane suche składniki, zmiksować, ale tylko do połączenia się składników. Przelać do przygotowanej formy. Piec około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zupełnie ostudzić.

Krem kokosowy:

1/3 szklanki( około 80 ml) śmietany kremówki( dałam 100ml)
220 g serka mascarpone( u mnie 250g)
1/3 szklanki cukru pudru( lub więcej, do smaku)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu( dodałam 3 łyżki)

Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę ubić( na sztywno), dodać do niej mascarpone i delikatnie wymieszać. Połączyć z cukrem puder, wiórkami i likierem.
 
Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć kokosowym kremem. Wierzch udekorować polewą. Kroić na kwadraty.
 
Polewa czekoladowa:( całkowicie pominęłam)

125 ml mleka kokosowego
125 g gorzkiej czekolady (70%)
 
Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. Zalać nim połamaną czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje. Przechowywać w lodówce.
 
Smacznego:)

czekoladowe malibu

czekoladowe malibu

 

środa, 11 stycznia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.toya.net.pl
2012/01/11 15:32:56
dobry zakalec nie jest zły, wygląda fajnie!
-
2012/01/11 15:55:40
Wyglada niezwykle pysznie. A moze powinno byc wlasnie takie zakalcowate? Brownie to praktycznie sam zakalec :))

Pozdrowienia.
-
2012/01/11 15:56:23
rozkosznie, czekolada i biała warstwa kremu.
-
2012/01/11 15:59:45
Powiem Ci, że wyszłaś zwycięsko z tej walki z ciastem, bo wygląda naprawdę apetycznie.
Mi też wiele razy nie wyszły przepisy z Moich Wypieków, nie wiem, dlaczego, jedyne co mi wyszlo to ostatnie bułeczki z czosnkiem, moja siostra ma to samo... :(
-
2012/01/11 16:10:30
wygląda bardzo apetycznie! widać że fajnie się kroi:)ja osobiście lubię zakalce:)))
-
2012/01/11 16:31:32
Łączę się z Tobą w bólu i irytacji! ;) Ja robiłam z nie-"Moich Wypieków" nieszczęsne maślankowe ciasto 2 razy (za pierwszym razem myślałam, że coś sama sknociłam) i nawet za 2. razem wyszedł mi zakalec! :)
-
2012/01/11 17:37:16
Aj Tam, po pierwsze zakalce są pyszne !!!! Po drugie, twój wygląda jak bajaderkowe ciasto, mega czekoladowe i cudownie wsprawiające w radosny nastrój, bo endorfinki szybko zareagują :)
-
2012/01/11 19:26:59
pięknie się prezentuje co tam zakalec:)
-
2012/01/11 19:32:39
Hihihihi... ale widzisz, zawsze są jakieś plusy:) Dobrze się kroiło!!:):) Niemniej ciasto prezentuje się bardzo apetycznie:)
Pozdrawiam cieplutko!
-
2012/01/11 19:56:17
Ja dawno temu robiłam kilka podejść do przepisów z Moich Wypieków i albo zakalce, albo spalone z zewnątrz, a w środku surowe. Więc chyba nie jesteś osamotniona :)
-
2012/01/11 20:07:14
Oj tam, ja zakalca uwielbiam i w sumie potajemnie się cieszę, kiedy od czasu do czasu się zdarzy. :) Za to krem już po składnikach brzmi obłędnie!
-
2012/01/11 23:01:27
Błąd w proporcjach w przepisie i temu zakalec.
Nie korzystałam z Moich wypieków, ale jeśli wielu osobom nie wychodzi, to wielka szkoda, bo wiele osób chwali tego bloga i się na nim wzoruje, a tu mało miłe rzeczy, ale prawdziwe.
-
Gość: Westowydom, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2012/01/12 00:27:00
kocham zakalce :)
-
2012/01/14 18:59:10
autorka bloga mojewypieki mieszka z tego co się orientuje w wielkiej brytanii, mozliwe ze to roznica w skladzie produktow ktorych ona uzywa i tych jakie sa dostepne w polsce sprawie ze nie zawsze ciasta z jej przepisow wychodza
-
2012/01/15 14:21:26
Dziękuję, za wszystkie komentarze przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale trochę zabiegana ostatnio jestem.
majazteca- z tego co czytałam właśnie nie powinno być takie zakalcowate, dlatego nastawiłam się na coś zupełnieinnego i to mnie tak zirytowało;)
domaskowa, kasiaaaa24, Gość: dream-about-muffins.blogspot.com, katwak- ciasta z Moich wypieków zazwyczaj wychodzą mi bez problemów, chociaż nie jest to pierwsze ciasto z tej strony, na którym się trochę zawiodłam, bo coś nie tak wyszło. Wiem, że autorka mieszka w Uk, ja również nie mieszkam w Polsce, dlatego zazwyczaj biorę pod uwagę, że mogą być jakieś różnice w produktach, ale wiadomo, każda kuchnia, każdy piekarnik jest inny i zawsze może coś wyjść inaczej, czasem lepiej a czasem trochę gorzej:)
staticline10635.toya.net.pl, Gość: alebabka.blogspot, cukrowawrozka, Westowydom- ja ogólnie też lubię zakalce, ale do tej pory jadłam jej jedynie u kogoś (i zupełnie mi to nie przeszkadzało:), ale jak już u mnie się pojawił to już mi się nie spodobało;)
kasia.prezydentowa- :)mi jak już raz nie wyjdzie, to ciężko mnie przekonać, żebym jeszcze raz z tego samego przepisu piekła, zazwyczaj rezygnuję, albo szukam nowej wersji przepisu:)
-
2012/01/17 19:49:27
Mnie to ciasto podoba się przeogromnie, ale jak znam mojego samczyka, kategorycznie odmówiłby zjedzenia deseru aż tak czekoladowego ^^' I zostałabym z blachą ciasta sama :] Przy czym przepis jest na tyle intrygująco fajny, że zapiszę i zrobię przy okazji większej imprezy :D
-
Gość: aga, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/08/29 21:29:15
Piekłam to ciasto z blogu Moje Wypieki dwa razy i za każdym razem rozkoszny sukces:) Nie wiem czemu tu taki zakalec:( Ja je uwielbiam!
-
2013/08/30 10:14:01
No cóż, może to akurat nie był mój dzień na to ciasto:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi