Blog > Komentarze do wpisu

Cantucci- pyszne ciasteczka z Toskanii

Jakiś czas temu będąc na babskich plotkach u mojej koleżanki, która pochodzi z Włoch, zostałam poczęstowana świetnymi ciasteczkami. Cantucci, bo o nich mowa, to chrupiące ciastka pochodzące z Toskanii, pełne orzechów lub migdałów, ale można również dodać inne dobroci: rodzynki, czekoladę itp. Włosi chętnie jedzą je maczając w słodkim winie. Mi najbardziej odpowiadały z gorącą herbatą:) Są proste w przygotowaniu i można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło przepisu: to oczywiście wcześniej wspomniana koleżanka.

cantucci

cantucci

Składniki:

2 jajka
250g mąki
250g cukru
50g miękkiego masła
15 g suszonych drożdży
150g całych migdałów, nieobranych ze skórki( można zamienić na inne orzechy)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić.
Cukier i miękkie masło zmiksować na jasną masę, dodać jajka. Następnie wsypać partiami mąkę wymieszaną z drożdżami i zmiksować, lub dobrze wymieszać łyżką. Na koniec dodać migdały i wymieszać. Ciasto ułożyć w 3 liniach( szerokości około 4- 5 cm*) na przygotowaną blachę, zachowując kilkucentymetrowe odstępy między nimi. Masa może być dość kleista, więc najlepiej użyć łyżki, lekko dociskając nią ciasto. Piec około 20- 25 minut, aż nabiorą lekko brązowy koloru. Następnie jeszcze gorące ciasto pociąć ukośnie na 2 -2,5 cm kawałki. Jeśli ciasteczka będą się wydawały jeszcze miękkie w środku, wstawić je na blaszce do wyłączonego już piekarnika i wysuszyć przy otwartych drzwiczkach jeszcze kilka minut( ja nie musiałam tego już robić).** Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

*ile linii zrobimy i jakiej szerokości, jest dowolne i nie ma znaczenia dla smaku ciasteczek:)

** większość przepisów jakie czytałam, wymagały ponownego pieczenia pokrojonych już ciastek. jednak moja znajoma nic o tym nie wpsominała więc zastosowałam się do jej wskazówek i ciasteczka były wystarczająco twarde i chrupiące:)

cantucci





 

wtorek, 24 stycznia 2012, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ewa, *.limes.com.pl
2012/01/24 15:00:30
Super przepis, szybki, prosty i smaczny;) Do wypróbowania!
-
2012/01/24 15:01:21
Wyglądają kusząco;) Pewnie smakują jeszcze lepiej;)
-
2012/01/24 15:59:02
wyglądają super :)
-
2012/01/24 16:06:40
ciagle sie zbieram do zrobienia podobnych :) tyle pieknych przepisów na owe "biscotti" juz widzialam! Moze w weekend sie uda :) Twoje wyszły pięknie :)
-
Gość: sofieta, *.it
2012/01/24 17:33:31
Cudne!! A jakie zdjecia!!!!!
-
2012/01/24 20:34:13
naprawdę muszą być pyszne wyglądają zachwycająco
-
2012/01/25 20:47:38
Cieszę się, że cantuccini się spodobały:)
-
2012/01/30 15:01:05
Cantucci vel Biscotti, są rzeczywiście przepyszne :D Szczególnie mi smakowały umoczone w mleku albo kawce! Włosi mają świetny gust deserowy jak dla mnie, nie przyłapałam ich jeszcze na słodkim faux pas. Z resztą w ogóle włoska kuchnia jest jedną z moich ulubionych :D
-
2012/02/10 21:18:01
Uwielbiam je! Piekłam kilka dni temu (jeszcze nie wrzuciłam na bloga) cudnie Ci wyszły, ale zanim upiekłam moje przestudiowałam gruntownie kilka przepisów i jestem w szoku, bo żadne nie zawierały drożdzy! Nie rozumiem po co w nich one, skoro to rodzaj sucharka. Sporo tez u Ciebie cukru, ale czy to ważne? Grunt, że smakowały :) Dzis pirwszy raz tarfiłam na Twojego bloga, ale od razu dodałam do ulubionych, bo jest bardzo, bardzo w moim typie (wizualnie) i smakowo :)))
-
2012/02/11 22:56:26
vanilia81- na początku drożdże też były dla mnie trochę zaskakujące, ale na włoskich stronach własciwie wszystkie Cantucci mają w składzie drożdże lub proszek do pieczenia. Cukru maja sporo, to fakt, ale nie wydawały mi się przesłodzone:)
Cieszę się, że mój blog Ci się spodobał i serdecznie zapraszam do odwiedzania:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi