Blog > Komentarze do wpisu

Trochę inne Lebkuchen (Elisen Lebkuchen)

Dlaczego inne? Ponieważ mają dużą zawartość mielonych orzechów- a im więcej orzechów tym bardziej szlachetne Lebkuchen, a poza tym pieczone są bez dodatku proszku do pieczenia. W związku z tym nie wyrastają szaleńczo, lecz nie ujmuje im to nic, a nic w smaku:) Są wspaniale orzechowe, z wyraźnym smakiem kandyzowanej skorki pomarańczowej i cytrynowej, tak jak na dobre Lebkuchen przystało. Te korzenne ciasteczka powinny być pieczone na cieniutkich opłatkowych wafelkach( takich jak opłatki świąteczne), ale ja oczywiście w całym ferworze przygotowań zapomniałam o tym;). Kolejny przepis z książki Betty Bossi " Backen in der Weihnachtszeit"

lebkuchen

Lebkuchen

Składniki, na około 20 sztuk:

100g cukru
100g płynnego miodu
3 jajka
szczypta soli
250g drobno mielonych orzechów laskowych
100g maki
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, bardzo drobno posiekanej
50g kandyzowanej skórki cytrynowej, również drobno posiekanej
1 i 1/4 łyżeczki przyprawy do Lebkuchen( lub 2-3 łyżeczki dobrej przyprawy do pierników i około 1/2 łyżeczki cynamonu)*

Dodatkowo: 20 okrągłych wafelków opłatkowych,o około 5cm średnicy( opcjonalnie)

*przyprawa do Lebkuchen jest bardziej intensywna, niż nasza przyprawa do pierników

Przygotowanie:

Cukier, miód, jajka i sol zmiksować, aż całość stanie sie jaśniejsza. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto może być dość luźne, ale zgęstnieje, gdy wstawimy je przykryte folią spożywczą na noc do lodowki.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 1800C.  Na  blaszce rozłożyć wafelki a jeśli pieczemy bez nich, należy użyć papier do pieczenia i dodatkowo natłuścić go olejem. Z ciasta uformować około 20 kuleczek( najlepiej wilgotnymi dłońmi, gdyż ciasto jest dość klejące) następnie ułożyć je na opłatkach i lekko spłaszczyć. Piec 10-12 minut. Po ostudzeniu można lukrować. Przechowywać około 2 tygodni w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

Elisen Lebkuchen

Elisen Lebkuchen

czwartek, 22 grudnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/22 11:16:46
muszę sobie je kiedyś koniecznie zrobić :) pysznie wyglądają
-
2011/12/22 11:47:12
Cudowne ciasteczka ;) W sam raz na świąteczny stół;)
-
2011/12/22 11:56:00
przepis sobie zapisuję, bo chętnie zrobię właśnie taką orzechową wersję :)
-
2011/12/22 15:24:37
This is a Lebkuchen recipe variant I haven't seen before, and I've seen many! Thanks for posting it.
-
2011/12/22 16:57:46
Świetne:)
-
2011/12/22 17:31:02
Kilka dni temu również robiłam oryginalne Elisen Lebkuchen, ale nie ma w nich mąki.
Pozdrawiam NTW
-
2011/12/22 21:05:55
O tak, zdecydowanie wyglądają po królewsku te Twoje lebkuchen! ;)
-
2011/12/22 21:49:42
ojej, ojej!
sa świetne.
piękne zdjęcia, wiesz?
-
2011/12/23 23:37:32
z orzechami? zapisuję na kolejny rok, uwielbiam orzechy :)
Wesołych Świąt życzę!
-
2011/12/27 14:10:48
W tym roku piekłam lebkuchen po raz pierwszy, więc zaczęłam od wersji tradycyjnej, widniejącej na większości przepisów. Ale taka bardziej orzechowa chyba jakoś mocniej do mnie przemawia, może dlatego, że jestem orzechowym maniakiem? :D



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi