Blog > Komentarze do wpisu

Szwajcarskie ciasteczka miodowe Tirggel- przepis II

Tak jak zapowiadałam przy pierwszym wpisie o Tirggel(klik) przedstawiam dzisiaj II wersję tych pysznych ciasteczek z Zurichu stworzonych do maczania w herbacie lub kawie. Dzięki większej zawartości miodu z ciastem zdecydowanie łatwiej się pracuje i smak jest chyba jeszcze lepszy! Tirggel z tego przepisu zamknięte na prawie dwa tygodnie w puszcze, zmiękły bardziej niż ich pierwowzór, chociaż nadal nie są mięciutkie jak pierniczki- i nigdy nie będą, ponieważ taki już jest ich urok. Polecam jako małe urozmaicenie od naszych tradycyjnych, świątecznych pierniczków. Przepis z małymi zmianami pochodzi z książki Betty  Bossi "Backen in der Weihnachtszeit".

Tirggel

tirggel

Składniki, na około 25 sztuk:

250g mąki
200g miodu
50g cukru pudru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
1 łyżeczka wody różanej

Wykonanie:

W misce lub garnku, nad tzw. kąpielą wodną rozpuścić miód, cukier puder, przyprawy i wodę różaną. Odstawić, aby trochę przestygło. Mąkę wsypać do większej miski, dodać do niej jeszcze ciepłą mieszankę miodu i wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyrobić gładkie ciasto rękoma. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić najlepiej na 2 dni w temperaturze pokojowej( ja byłam zbyt niecierpliwa i wstawiłam tylko na godzinę do lodówki;)
Piekarnik nagrzać do 2300C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm( w zależności od używanych foremek może być trochę cieńsze lub grubsze). Ciasteczka wycinać przy pomocy foremek do speculaas lub springerle( idealnie zachowują odbite wzory), posmarowanych wcześniej cienką warstwą oleju, lub zwykłych foremek do pierniczków. Ułożyć na blaszce i piec 4-6 minut na złotawy kolor( spód natomiast powinien pozostać znacznie jaśniejszy). Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 tygodni.
Smacznego:)

Tirggel

Tirggel

PS
1 ciasteczko to: 66 kcal, 0g tłuszczu:)



 

 

niedziela, 04 grudnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/04 14:30:16
Prawdziwie korzenne ciasteczka, bardzo przyjemnie wyglądają, taka lepsza wersja naszych herbatników :D
-
2011/12/04 14:59:53
wyglądają na delikatne, ale widząc składniki muszą być niezłym korzennym dynamitem
-
2011/12/04 15:30:19
Chętnie bym spróbowała:)
-
2011/12/04 16:48:08
Mmm... z pewnością są bardzo smaczne, bo wyglądają mega apetycznie;)
-
2011/12/04 19:07:30
Najbardziej podobają mi się te z kwiatuszkami :)
-
2011/12/04 20:55:44
Pięknie się prezentują! Tylko brać i chrupać. Śliczne zdjęcia:)
Pozdrawiam:)
-
2011/12/04 23:41:06
juz czuje jak pachna....pyszne!!
-
2011/12/05 20:10:10
Jejku, jakie śliczne :)
-
2011/12/05 21:21:08
Dziękuję wszystkim za mile słowa:) Jeszcze raz zachęcam do wypróbowania- ich aromat jest niesamowity( ja chodzę co kilka dni i otwieram puszkę, żeby je chociaż powąchać;) Pozdrawiam
-
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/20 13:22:45
Upiekłam i... są wspaniałe. Wreszcie mam twarde korzenne ciasteczka! Zrobiłam z mąki pszennej razowej, zamiast miodu dałam melasę (miodu zabrakło), cukier pomięłam, dałam 2 łyżki wody, żeby zagnieść ciasto. Wałkowały się bardzo trudno, więc tylko z połowy wykroiłam ciasteczka, resztę pokroiłam po prostu nożem na 3 mm plastry (kroiło się bardzo dobrze). Bardzo dziękuję za ten przepis, wpisuję na stałe do zimowego kalendarza wypieków :-)
-
2012/01/11 13:50:36
Bardzo podobają mi się wzory na ciasteczkach, czy mogłabyś zdradzić gdzie kupić takie stempelki do ciastek ?
-
2012/01/11 16:31:38
Mówiąc szczerze to nie są stempelki:) Kwiatki sa lekko odbite z wycinarki do kwiatków ( takiej jak tu: www.tortownia.pl/sklep,656,102,PME,Wykrawaczka_z_tloczkiem_Slonecznik_gerbera_stokrotka_105cm.html) a serduszka to zwykle foremki do wycinania pierników, lekko docisnięte:) Te ciasteczka świetnie trzymaja wzory więc cokolwiek odbijesz powinno dobrze wyjść.
-
2012/01/12 16:47:51
Dzięki bardzo za odpowiedź :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi