Blog > Komentarze do wpisu

Sylwester 2011- drinki z szampanem, część 2

Zgodnie z zapowiedzią dziś kolejne trzy drinki na bazie szampana. Pamiętajmy, że do tych koktajli nie dodajemy lodu, wszystkie używane składniki powinny być uprzednio schłodzone.

Buck’s Fizz

szampan z sokiem pamaranczowym- Buck's fizz

Buck’s Fizz

Składniki( dla 1 osoby):

60 ml soku pomarańczowego
175 ml szampana lub wina musującego

Przygotowanie:

Do szklanki koktajlowej(  do Martini) wlać sok pomarańczowy i dopełnić szampanem.

szampan z sokiem pomaranczowym

Ritz Fizz

szampan z blue curacao i amaretto Ritz Fizz

Ritz Fizz

Składniki( dla 1 osoby):

1 łyżeczka Blue Curacao
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka likieru amaretto
szampan lub wino musujące.

Przygotowanie:

Do kieliszka do szampana wlać curacao, sok z cytryny i amaretto. Następnie dopełnić  szampanem bądź winem musującym do smaku. Całością delikatnie potrząsnąć  w celu wymieszania składników.

ritz fizz

Morelowe Bellini

Morelowe Bellini

Morelowe Bellini

To jeden z bardziej skomplikowanych drinków w serii, tylko dlatego iż wymaga użycia miksera i większej ilości składników.

Składniki( dla 6 osób):

3 morele( można zastąpić 1 niedużą brzoskwinią)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu cukrowego*
około  50ml morelowego brandy bądź Peach Schnappsa
szampan wytrawny lub wytrawne wino musujące

Przygotowanie:

Z moreli zdjąć  skórkę i usunąć pestki( skorka łatwo schodzi, jeśli na około dwie minuty wrzucimy owoce do gotującej sie wody).  Wrzucić  je do miksera i dodać sok z cytryny. Zmiksować wszystko dokładnie, po czym dodać syrop cukrowy i ponownie miksować przez chwile. Całość odcedzić,  aby pozbyć się nierozdrobnionych kawałków moreli. Dodać  brandy bądź peach schnappsa. Wszystko razem wymieszać. Rozlać tak powstały nektar pomiędzy kieliszki szampanowe( najlepiej wcześniej schłodzone) i dopełnić szampanem.

*syrop cukrowy: w garnuszku podgrzewać wodę z cukrem( w proporcji  1: 1), aż do całkowitego rozpuszczenia  cukru. Przed użyciem całkowicie ostudzić. Przechowywać w zamkniętej butelce( niektórzy dodają również odrobinę kwasku cytrynowego, co ma przeciwdziałać krystalizacji cukru)

Polecam i życzę szampańskiej zabawy:)

morelowe bellini- szampan z morelami i brandy

czwartek, 29 grudnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/29 11:54:27
Ciąg dalszy moich degustatorskich opinii:)
Bucks Fizz- szampan i sok pomarańczowy- klasyka, smakuje nawet jeśli ktoś nie przepada spacjalnie za szampanem
Ritz Fizz- bardzo aromatyczny koktajl, amaretto dodaje rewelacyjny smak i zapach a połączenie blue curacao z cytryną tworzy piękny zielony kolor. Doskonały również jako świąteczny drink.
Morelowe Bellini- moj faworyt:) Bardzo delikatny, słodkawy, cudownie morelowo -brzoskwiniowy. Radzę tylko uważać przy przy wlewaniu szampana- bardzo mocno się pieni i można stracić połowę dobroci;)
-
2011/12/29 13:50:50
świetne propozycje:) podoba mi się Bucks Fizz. Chętnie go wypróbuję w sobotę ;)
-
2011/12/29 15:30:05
Piękne masz te zdjęcia...ach... :)
-
2011/12/29 16:35:13
Najchętniej wszystkie bym wypróbowała. Dobrze że idzie karnawał i nikt nie będzie wydziwiała że szaleję z drinkami:)
-
2011/12/29 18:31:33
Najbardziej podoba mi się pierwszy.
-
2011/12/29 19:57:06
Bucks Fizz przygotuję obowiązkowo:)
-
2011/12/29 23:18:38
Moim faworytem jest klasyczny koktail z koniakiem z pierwszej czesci :)
-
2012/01/26 18:10:14
I jak tu nie pić ? :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi