Blog > Komentarze do wpisu

Mini mince pies

Przyznam szczerze, że nie byłam wielką fanką mince pies, kiedy pierwszy raz zostałam nimi poczęstowana, były dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale te babeczki to już zupełnie inna historia! Są pyszne, pełne rodzynek, różnego rodzaju kandyzowanych skórek i owoców.  Malutkie, takie na jeden gryz, ale można je również upiec w standardowych muffinkowych foremkach*. Można zrobić je dużo wcześniej i zamrozić, po upieczeniu, nawet na 6 miesięcy. Przepis z gazety "Complete Guide to Christmas" 2006.

Przypominam również o małym konkursie- głosowaniu, w którym do wygrania jest książka: "Little Book of Easy Christmas Cakes" Carol Deacon's. Szeczegóły i zasady w tym wpisie (klik)

 mini mince pies

mince pies

*jeśli używamy foremek do muffinek( najlepiej sylikonowych) wówczas babeczki powinny być dość niskie, maksymalnie do połowy wysokości foremek)

Składniki (na około 24 babeczek, o średnicy 7 cm, lub około 50-55 miniaturek)

Nadzienie:

150g rodzynek
1 jabłko, starte na grubych oczkach
50g ciemnego cukru muscovado( zastąpiłam ciemnym brązowym cukrem)
50g skórek kandyzowanych**, drobno pokrojonych
50g kandyzowanych wiśni, drobno pokrojonych
otarta skórka i sok z jednej cytryny
1/2 łyżki przyprawy do piernika
30g masła( oryginalnie smalcu)
4 łyżki brandy, sherry lub ciemnego rumu 

Wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.

**ja użyłam mieszanki w skład, której wchodziły: kandyzowane skórki pomarańczowe, cytrynowe, kandyzowany melon i wiśnie)

Ciasto:

115g cukru pudru
115g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki zimnej wody
300g mąki
szczypta soli

Wymieszać cukier, masło i żółtka, w food procesorze lub łyżką. Dodać wodę i ponownie wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
W tym czasie przygotować foremki: posmarować margaryną i posypać niedużą ilością mąki. Piekarnik nagrzać do 1900C.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm. Wyciąć koła wybranej wielkości oraz taką samą ilość gwiazdek. Ciasto układać w foremkach i wypełnić nadzieniem, na górze ułożyć gwiazdki( ja swoje gwiazdki wolałam piec osobno i układałam je na gorących, upieczonych babeczkach) Piec około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można również po ostudzeniu zamrozić je na 6 miesięcy. Aby rozmrozić babeczki wystarczy wstawić je  na 15 minut do nagrzanego do 2000C piekarnika.

Smacznego:)

mince pies

mince pies



wtorek, 13 grudnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/13 14:28:20
Cudne;) Ach, klimatem świąt zapachniało...
-
2011/12/13 14:46:55
No bo jednak nie ma jak domowej roboty mince pie - te sklepowe i kawiarniane sa czesto za slodkie. W tym roku tez bede robic!
-
2011/12/13 18:12:42
Zdecydowanie domowe najlepsze!!:)
-
2011/12/13 18:40:25
Ojej, pyszności:)
-
Gość: zufik, 79.139.32.*
2011/12/13 20:53:06
Ślicznie ośnieżone...
-
2011/12/15 12:25:33
Wyglądają pięknie, bardzo podoba mi się sposób udekorowania z małą gwiazdką na wierzchu :D Przeurocze i na pewno smakowite :] A konkurs to już chyba zakończona sprawa niestety? :(
-
2011/12/15 14:35:59
Toczka- konkurs faktycznie już zakończony( wyniki są w poprzednim wpisie), ale mam nadzieję, że po świetach uda mi się zorganizować kolejny:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi