Blog > Komentarze do wpisu

Mięciutkie pierniczki z bakaliami

Jedne z moich ulubionych pierników. Puszyste, mięciutkie a do tego pełne bakalii. Można upiec je kilka tygodni przed świętami jak i dwa dni wcześniej. Surowe ciasto powinno leżakować w lodówce minimum jeden dzień( chociaż można je tam zostawić nawet na kilka miesięcy). Przepis pochodzi od niezawodnej Dorotus76.

pierniki z bakaliami

pierniczki z bakaliami

Składniki na około 160 sztuk pierniczków:

2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu( zastąpiłam masłem)
3 torebki przyprawy korzennej do piernika( dodałam 1 i 1/2 torebki)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 i 1/2 - 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej jasnej( dodałam  mąki pszennej pełnoziarnistej)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
100 g suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynek

dadatkowo: białko do posmarowania

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do masy miodowej dodać mieszankę mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4 i 1/2 szklanki). Dodać bakalie i dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką* i pozostawić w lodówce na dowolny okres czasu - od minimum jednego dnia do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje ( i to bardzo:) i lekko podsypywane mąką doskonale się do wałkuje.
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 1,5 cm. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zazłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze.

*moja mała rada: ciasto warto przełożyć do miski lub pojemnika wyłożonego folią spożywczą, nie ma później problemów w wyjęciem go do wałkowania.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

 

czwartek, 15 grudnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/15 13:59:53
Zazwyczaj robiłam pierniczki same, bez żadnych dodatków, ale te wyglądają ślicznie :D Założę się, że smakują ambrozjowo ;)
-
2011/12/15 14:35:21
Wyglądają bardzo smakowicie! Ja mam obsesję piernikową, więc na pewno wkrótce wylądują na moim stole :)
-
2011/12/15 14:40:03
Gość: Toczka- oj tak, to dobre okreslenie na ich smak:)
Gość: Monika- to zupełnie jak ja, już w tej chwili mam upieczonych chyba 6 różnych wersji a to pewnie jeszcze nie koniec;)
-
2011/12/15 17:09:42
o tak to są pyszne pierniczki , ja je tez piekę tak co drugi rok
-
2011/12/15 20:02:08
Wyglądają świetnie! myślę, że się skuszę na nie w tym roku :)
-
2011/12/15 21:54:46
wygladaja tak, ze az chce sie siegnac i zajadac:)
-
2011/12/16 21:07:39
Takich jeszcze nie piekłam, aż proszą, żeby je uwzględnić w świątecznym menu!
-
2011/12/19 13:35:21
ja też nie robiłam nigdy takich jak Twoje :)
ale ze wszystkich pierniczków jakich naoglądałam się w ostatnim czasie -Twoje zaliczam do czołówki najbardziej apetycznych ;)
I ładnie wyglądają, i kuszą mnie te bakalie w środku.
Pozdrawiam!
-
2011/12/19 14:28:40
Wszędzie teraz pełno przepisów świątecznych :) Pewnie źle robię, ale wstawię zdjęcia moich wypieków dopiero w Święta lub nawet po. Może kiedyś, za rok ktoś z nich skorzysta ;p

Te ciasteczka muszą być bardzo korzenne! Tyle przypraw. Uwielbiam to ;D



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi