Blog > Komentarze do wpisu
Mięciutkie pierniczki z bakaliamiJedne z moich ulubionych pierników. Puszyste, mięciutkie a do tego pełne bakalii. Można upiec je kilka tygodni przed świętami jak i dwa dni wcześniej. Surowe ciasto powinno leżakować w lodówce minimum jeden dzień( chociaż można je tam zostawić nawet na kilka miesięcy). Przepis pochodzi od niezawodnej Dorotus76.
Składniki na około 160 sztuk pierniczków: 2 szklanki miodu dadatkowo: białko do posmarowania Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. *moja mała rada: ciasto warto przełożyć do miski lub pojemnika wyłożonego folią spożywczą, nie ma później problemów w wyjęciem go do wałkowania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
czwartek, 15 grudnia 2011, anahitka9
![]() Komentarze
Gość: Toczka, *.dynamic.chello.pl
2011/12/15 13:59:53
Zazwyczaj robiłam pierniczki same, bez żadnych dodatków, ale te wyglądają ślicznie :D Założę się, że smakują ambrozjowo ;)
2011/12/15 14:35:21
Wyglądają bardzo smakowicie! Ja mam obsesję piernikową, więc na pewno wkrótce wylądują na moim stole :)
2011/12/15 14:40:03
Gość: Toczka- oj tak, to dobre okreslenie na ich smak:)
Gość: Monika- to zupełnie jak ja, już w tej chwili mam upieczonych chyba 6 różnych wersji a to pewnie jeszcze nie koniec;) 2011/12/16 21:07:39
Takich jeszcze nie piekłam, aż proszą, żeby je uwzględnić w świątecznym menu!
2011/12/19 13:35:21
ja też nie robiłam nigdy takich jak Twoje :)
ale ze wszystkich pierniczków jakich naoglądałam się w ostatnim czasie -Twoje zaliczam do czołówki najbardziej apetycznych ;) I ładnie wyglądają, i kuszą mnie te bakalie w środku. Pozdrawiam! 2011/12/19 14:28:40
Wszędzie teraz pełno przepisów świątecznych :) Pewnie źle robię, ale wstawię zdjęcia moich wypieków dopiero w Święta lub nawet po. Może kiedyś, za rok ktoś z nich skorzysta ;p
Te ciasteczka muszą być bardzo korzenne! Tyle przypraw. Uwielbiam to ;D |
|