Blog > Komentarze do wpisu

Choinka w cieście- przepis oraz Konkurs!!:)

Dla wszystkich, którzy chcą zaskoczyć gości choinką w cieście przedstawiam przepis na ciasto oraz instrukcję wykonania. Tak jak w przypadku tortu z duchem wykorzystałam przepis z książki "Barefoot Contessa at Home" Iny Garten i zmodyfikowałam trochę ciasto, aby było bardziej świąteczne. Można również użyć ciasto piernikowe, ale raczej z małą ilością bakalii( łatwiej będzie kształtować choinki).

choinki

Zapraszam również po raz pierwszy na blogu, na mały konkurs- głosowanie, w którym do wygrania jest bardzo sympatyczna książka o dekorowaniu świątecznych ciast: "Little Book of Easy Christmas Cakes" Carol Deacon's (książka jest w języku angielskim). Aby wziąć udział w konkursie należy pod dzisiejszym wpisem umieścić komentarz i napisać, który wypiek na blogu jest Waszym ulubionym. Na komentarze czekam do wtorku, do godziny 23.00. Wyniki losowania podam w środę i poproszę zwycięzcę o kontakt mailowy. Udział brać mogą osoby zamieszkałe w Polsce lub posiadające adres korespondencyjny w Polsce. Jeśli zwycięzca nie skontaktuje się mailowo w ciągu 24 godzin (od ogłoszenia wyników) wylosowana zostanie kolejna osoba.

książka

Ciasto czekoladowo-korzenne:

Składniki ( na 2 płaty ciasta, o średnicy 18cm):

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru (można dodać trochę mniej)
3/4 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki (ja dodałam jogurt naturalny)
1/2 szklanki oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej rozpuszczalnej kawy
Skórka otarta z 1 pomarańczy
2-3 łyżeczki przyprawy do pierników (można dodać więcej, jeśli chcemy uzyskać mocniejszy aromat)

Wykonanie:

2 okrągłe formy (najlepiej z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 1800C.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól, przyprawę do pierników.
W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, olej, wanilię i jajka i otartą skórkę pomarańczy. Do mokrych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki. Zmiksować, pod koniec dodając gorącą kawę. Uważać, aby miksować tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanych 2 foremek. Piec około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać 15-20 minut przed wyjęciem w tortownicy. Jeśli ktoś nie ma 2 takich samych foremek, każdą warstwę należy robić osobno( z połowy podanych składników), ponieważ ciasto nie powinno czekać na pieczenie. Odradzam również pieczenie w jednej blaszce z całej porcji- wydaje mi się, że może wyjść zbyt wilgotne, zakalcowate. Upieczone warstwy odstawiamy, aż całkowicie ostygną.

Zielone ciasto:

Dowolne jasne ciasto*( u mnie delikatnie kokosowe, takie jak tu(klik), ale może być np. mały biszkopt lub nawet kilka jasnych muffinek)
około 3-5 łyżek serka mascarpone( w zależności od rodzaju użytego ciasta)
zielony barwnik spożywczy

Do serka dodać barwnik i wymieszać, aż do uzyskania wybranego odcienia. Ciasto rozdrobnić na okruszki. Zielony serek dodać do ciasta i wyrobić, najpierw łyżką a później rękoma, do uzyskania zbitej masy o jednolitym kolorze.

*moje jasne ciasto było wielkości 22x14 cm i wyszło mi zdecydowanie za dużo zielonej masy, wystarczyło jej do zrobienia choinek na górze i jeszcze sporo zostało. Wszystko zależy jak dużą choinkę chcemy zrobić.

Wykonanie choinki w cieście:

1. Wszystkie warstwy ciasta wyrównać( prawdopodobnie na każdej urośnie mała górka).
2. W pierwszej warstwie wyznaczyć środek i narysować koło lub odbić np. szklankę( u mnie o średnicy około 8cm).
3. Następnie nożem ostrożnie wyciąć stożek tak, aby czubek przechodził na wylot placka.
4. Palcami lekko dociskać ścinany krateru, aby je wygładzić.
5. Następnie zagłębienie dokładnie wypełnić przygotowanym, zielonym ciastem.
6. Ciasto odwrócić do góry nogami( tak, aby podstawa stożka była na dole)
7. W drugim płacie ciasta ponownie na środku narysować lub odbić koło, tym razem trochę mniejsze od pierwszego( u mnie o średnicy około 6 cm).
8. Nożem ostrożnie wyciąć stożek, ale tym razem nie może on przebijać ciasta na wylot.
9. Otwór wypełnić ponownie zielonym ciastem.
10. Płat odwrócić do góry nogami( tak, aby podstawa stożka była na dole) i umieścić na pierwszej części ciasta( jeśli używamy piernik warstwy ciasta może na posmarować cieniutką warstwa dżemu, aby przy krojeniu sie nie rozdzielały)
11. Jeśli okazałoby się, że warstwy nie leżą idealnie na sobie- ściąć nadmiar brzegów nożem
12. Tak przygotowane ciasto pokryć najpierw cienką warstwą kremu( zapobiegnie to mieszaniu się okruszków ciasta z właściwą warstwą kremu)a następnie pozostałą częścią kremu. Aby uzyskać bardziej gładkie wykończenie, należy nóż rozgrzać w gorącej wodzie, wytrzeć i wyrównać nim krem.

Krem:

200ml śmietany kremówki
5-6 łyżek( z czubkiem) serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru( można dodać więcej, według upodobań)
śmietan- fix do bitej śmietany( opcjonalnie)

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fix. Następnie dodawać po jednej łyżce serka mascarpone i cukru pudru i mieszać łyżką, aż do całkowitego połączenia. Schłodzić 10- 15 minut w lodówce.

Choinki:

Choinki wykonane są nadmiaru z zielonego ciasta. Masę uformować w 3 różnej wielkości stożki. Na każdym, dookoła robić niewielkie nacięcia nożyczkami tworząc "gałązki". Po ustawnieniu na torcie posypać cukrem pudrem.

Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:)

 

niedziela, 11 grudnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/11 12:52:42
Pięknie to wygląda.
-
2011/12/11 13:09:10
Na tym blogu wszystko jest piękne , taka jest prawda ,ale ja jako taka piernikowa babeczka to najbardziej podziwiam(a mam zamiar jer zrobić obie!!! wersje )Szwajcarskie ciasteczka miodowe Tirggel
-
2011/12/11 13:11:40
Bywałam czasem na Twoim blogu, ale tylko się prześlizgiwałam... może dlatego, że u mnie w domu nie je się za często takich słodkości... a szkoda, bo Twoje są śliczne :). Przewertowałam bloga i okazało się, że masz dużo przepisów na takie mniej słodkie ciasta, które u mnie w domu mogą się sprawdzić :) I chyba najlepsza okazała się tarta z jeżynami. Duuużo jeżyn. A u nas jeżyny się uwielbia. Szkoda, że są tylko w lecie... Ale orzeźwiają wszelkie słodkości :) Dlatego chyba moim faworytem będzie właśnie ta tarta :)
-
2011/12/11 13:31:49
Ja wybrałam jagodzianki (wpis z 19.07), bo chociaż moje były też świetne ;) to te MUSZE po prostu muszę koniecznie wypróbować, bo moim zdaniem wyglądają rewelacyjnie!
-
2011/12/11 14:40:25
zdecydowanie stuwarstwowy tort naleśnikowy <3 kiedyś odważę się go przygotować!
-
2011/12/11 14:43:44
tylko jeden mam wybrać? :) masz u siebie prawdziwe cukiernicze perełki, co nie ułatwia sprawy :D
ale chyba najbardziej zaimponowałaś mi 100 warstwowym Tortem Naleśnikowym- Chocolate Crepes Cake. imponujący!
-
2011/12/11 17:06:33
Rewelacja:)
-
Gość: EwaZosia, *.cable.pruszcz.turmak.pl
2011/12/11 17:09:20
O mój Boże!! niewiele zrozumiałam:((( Cóż nie każdy ma takie zdolności! Ech!
-
2011/12/11 17:58:13
genialne!
-
2011/12/11 18:25:48
placek karaibski, patrzę na zdjęcia i chce mi się jeść :)

a choinka w cieście bardzo ładna :)
-
Gość: Est-ouest, *.fbx.proxad.net
2011/12/11 19:57:24
cudny przepis... musialam kilka razy przeczytac instrukcje by dobrze zrozumiec... ale i tak pewnie okaze sie w pracy czy wyjdzie i czy zrozumialam. Zamierzam sprobowac!
-
2011/12/11 20:21:46
niesamowicie wygląda!
ależ musiał byc czasochłonny. ale efekt tego wart!
-
2011/12/11 21:44:47
Świetne wykonanie!! Super pomysł i fajna robota:)
-
2011/12/11 22:31:23
No coz pisanie instrukcji nigdy nie bylo moja najmocniejsza strona;) najprosciej mowiac chodzi o zrobienie 2 stozkow: mniejszego i troche wiekszego i wypelnienie ich zielonym ciastem. Mam nadzieje, ze wszystkim, ktorzy chca sprobowac wyjdzie bez problemow. Jesli sa jakies niejasnosci chetnie wyjasnie:)
-
Gość: meg, *.dynamic.chello.pl
2011/12/12 14:09:00
a gdzie mozna taka patere kupic ??
:)
-
2011/12/12 18:55:45
A paterka była kupiona w sklepie Migros, w Szwajcarii.
-
Gość: Olaaa, *.85-237-179.tkchopin.pl
2011/12/12 20:49:24
Jestem zachwycona tortem z choinką! Czekam na kolejne pomysły tortowe, gdyż Twoje stały się moim TOP1. :) Pozdrawiam
-
Gość: martyna, *.0.fullrate.dk
2011/12/12 21:24:16
nie bede oryginalna - tort nalesnikowy! zrobilam go i mialam przy tym wielka radoche!

martyna.slawinska[at]gmail.com



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi