Blog > Komentarze do wpisu

Biberki... czyli szwajcarskie Biberlini nadziewane masą marcepanową z białą czekoladą

Dziś zapraszam na przepis jak zrobić swojego własnego, osobistego, słodkiego Biberka;) Nie mam oczywiście na myśli popularnego piosenkarza lecz Biberli czyli szwajcarskie, świąteczne ciasteczka korzenne nadziewane pastą marcepanową z białą czekoladą i miodem( zwane również Biber lub Biberle). Brzmi rozpustnie i takie właśnie jest- w końcu święta są raz w roku!:) Można zrobić je jako małe ciasteczka lub używając większej formy, dobrze zachowują również odbite wzory. Można przechowywać je około tygodnia więc teraz jest idealny czas, żeby je zrobić. Przepis znaleziony w ksiażce Betty Bossi "Backen in der Weihnachtszeit". Gorąco polecam!

biberli

biberli

Składniki na 50* małych Biberli

Ciasto:

200g mąki
1 łyżeczka przyprawy do Lebkuchen(lub 2 łyżeczki przyprawy do pierników)
otarta skórka z połowy limonki
100g miodu
40g cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo: trochę słodkiej śmietanki lub mleka do posmarowania Biberków

Miód, wodę i cukier puder podgrzać w garnuszku aż do rozpuszczenia cukru. Mąkę wymieszać z przyprawą, proszkiem do pieczenia i skórką z limonki. Ciepły( ale nie za gorący) miód wlać do maki, dodać mleko i wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyrobić gładkie ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 12 godzin( w temperaturze pokojowej- ja odczekałam 6 godzin)

Nadzienie:

150g mielonych migdałów
50g białej czekolady
50g miodu
1/2 łyżki soku z limonki

Białą czekoladę bardzo drobno posiekać w food procesorze lub zetrzeć na tarce a następnie wymieszać z migdałami. Dodać miód i sok z limonki. Całość zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 2 części i uformować wałki o długości około 30 cm. Zawinąć w folię i odstawić na około 15 minut.

Wykonanie:

Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować tak, aby można było całkowicie owinąć nimi rolki z pasta marcepanową. Upewnić się, że oba końce ciasta dobrze na siebie nachodzą. Powstałe dwa rulony odłożyć na około 1 godzinę do lodówki( pominęłam ten krok). Piekarnik nagrzać do 2000C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.
Ruloniki pociąć na około 2- 3 cm kawałki, umieścić na blaszce, posmarować śmietanką i piec około 8 minut na złotawy kolor.

*ja zrobiłam 1 duże serce i 10 znacznie większych, niż jest w przepisie, Biberli. Polecam jednak zrobić je mniejsze ze względu na to, że są bardzo słodkie.

Smacznego:)

 biberli

biberli

wtorek, 20 grudnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/20 14:01:37
Cudne ciasteczka ;) Az chce się sięgnąć po jedno, chociaż na jednym pewnie by się nie skończyło ;)
-
2011/12/20 15:10:08
Przepięknie wygląda to ciastko w kształcie serca, wzór naprawdę zachwycający! A sam przepis brzmi naprawdę bardzo smakowicie, prawdziwie rozpustnie, o tak. ;)
-
2011/12/20 15:33:08
Pyszne ciasteczka. A to serduszko jest wyjątkowo urocze:)
-
2011/12/20 20:03:19
brzmi i wygląda baardzo apetycznie... biberki... mniam :)
-
2011/12/20 20:03:58
ojej, spełnienie marzeń!
-
2011/12/20 23:03:42
wow, wyglądają zjawiskowo
-
2011/12/21 01:48:20
cudnie wygladaja ...
-
2011/12/21 08:03:01
już się przeraziłam, że to na cześć Bibera :D, ufff, pysznie wyglądają Twoje ciasteczka
-
2011/12/21 16:46:22
serduszko wygląda zachwycająco... pyszności :)
wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2011/12/21 22:24:41
Przepis brzmi naprawdę smakowicie, a zdjęcia prezentują się jeszcze apetyczniej! W zeszłym roku odkryłam świat szwajcarskich, świątecznych wypieków i nie mogę się nadziwić jak mocno jest wypełniony samymi pysznościami :D
-
2011/12/21 22:56:00
Ja dopiero w tym roku bardziej sie zainteresowalam szwajcarskimi slodkosciami i faktycznie sa niesamowite. Jeszcze pewnie wiele szwajcarskich przepisow, nie tylko swiatecznych, pojawi sie na blogu:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi