Blog > Komentarze do wpisu

Tirggel- szwajcarskie miodowe ciasteczka

Tirggel to popularne szwajcarskie ciasteczka pochodzące z Zurichu. Są niesamowicie aromatyczne, ich smak to cudowne połączenie miodu, przypraw i wody różanej. Naprawdę smakują wspaniale!:) Ciasteczka są dość twarde i w tym tkwi ich urok, bowiem obowiązkowo macza się je w gorącej herbacie lub kawie, wówczas uwalnia się cały aromat miodu z przyprawami i bombarduje nasze kubeczki smakowe:) Ciasto doskonale zachowuje kształt i odbite wzorki podczas pieczenia. Do ich zrobienia można wykorzystać foremki do speculaas lub springerle. Ciasteczka kupowane w sklepie mają najróżniejsze historyjki, rysunki i napisy. Przepis znalazłam na blogu chronicles of thyme i przyznaje, że dość ciężko pracowało mi się z ciastem, dlatego niedługo spróbuję wykorzystać inną wersję z większą ilością miodu. Tirggel dostępne są w sklepach cały rok, ale dla mnie smakują bardzo świątecznie  i od nich właśnie zaczynam w tym roku sezon ciasteczek piernikowo- korzennych:) Bardzo polecam spróbować- ich smak jest niezapomniany!

Tirggel

Tirggel

Tirggel

Składniki*:

450g miodu
100g cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego anyżu
1 i 1/2 łyżki wody różanej
700g mąki pszennej

dodatkowo: odrobina oleju do foremek

* zrobiłam Tirggel z połowy porcji, wyszło mi około 10 dużych( jak na zdjęciu) i około 12 drobnych ciastek, ale wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto i jakie foremki użyjemy.

Wykonanie:

W misce lub garnku, nad tzw. kąpielą wodną rozpuścić miód, cukier puder, przyprawy i wodę różaną. Odstawić, aby trochę przestygło. Mąkę wsypać do większej miski, dodać do niej jeszcze ciepłą mieszankę miodu i wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyrobić gładkie ciasto rękoma. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej, lub jeśli jesteśmy bardzo niecierpliwi wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 2200C. Foremki do speculaas posmarować cienką warstwą oleju.
Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na grubość około 2mm( może być trochę grubsze w zależności używanych foremek), podsypując w razie konieczności mąką. Odcisnąć foremki. Gotowe ciasteczka przenieść na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 2-3 minuty. Ciasteczka z góry powinny być złote( moje wyszły trochę za blade), ale spód ma pozostać raczej blady. Pozostawić do ostygnięcia. Zaraz po upieczeniu Tirggel są twarde jak kamień, miękną odrobinę i nabierają wyraźniejszego aromatu następnego dnia, ale nie miękną tak bardzo jak pierniki. Po pierwszym dniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

Tirggel



tirggel

Tirggel

niedziela, 20 listopada 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/20 11:55:27
Foremki mnie urzekły. A ciasteczka wyglądają rewelacyjnie :)
-
2011/11/20 12:00:32
Cudowne ciastka. A foremki są po prostu wspaniale:)
-
2011/11/20 12:14:15
Piękne ciasteczka ;) A foremki urzekające masz;)
-
2011/11/20 12:50:27
Wow , zaniemówiłam ,ale cuda i ciasteczka i foremki (a gdzie takie się kupuje?)
coś nie pięknego a przepięknego
-
2011/11/20 12:50:40
Przepiękne! Jaka szkoda, że nie mam takich foremek.
-
2011/11/20 13:15:37
słodkie dzieła sztuki
-
2011/11/20 14:00:52
Foremki sa niesamowite, a ciasteczka z pewnoscia pyszne, skoro miodowe :)
-
2011/11/20 15:45:29
są piękne, zamarzyły mi się takie foremki.
-
Gość: slodkiefantazje, *.home.aster.pl
2011/11/20 16:04:41
Wow, przepiękne ciasteczka! A gdzie takie cudne foremki można nabyć? :)
-
2011/11/20 16:34:52
Przepiękne sa, pełne uroku
-
2011/11/20 19:40:44
Wow, jakie świetne foremki!
-
2011/11/20 20:57:51
Cudne wzorki!
-
Gość: Missimo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/20 21:53:48
Ciasteczka wyglądają pięknie. Aż chciałoby się je zjeść. A po kilku dniach/tygodniach miękną jak pierniczki?
-
2011/11/21 16:31:43
margot11,slodkiefantazje- foremki dostałam w prezencie i przyznaję, że szukam podobnych i nigdzie nie mogę dostać:/ Oczywiście do ciasteczek można wykorzystać najzwyklejsze foremki do pierników, nie ujmuje to im smaku;)
Missimo- nie jestem pewna, bo u mnie najdłużej przetrwały tydzień, ale wydaje mi się, że aż tak bardzo jak pierniki nie zmiękną, z upływem czasu robią się jedynie bardziej elastyczne. W tym tygodniu będę robiła kolejną porcję z nowego przepisu i tym razem postaram się żeby, chociaż kilka sztuk przetrwało dłużej i zobaczę jak bardzo zmiękną.
-
2012/01/17 10:37:46
piękne!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi