Blog > Komentarze do wpisu

Strudel jabłkowy i domowe ciasto filo

Podjęłam ostatnio próbę wykonania ciasta filo. Wcześniej nie miałam z nim wiele do czynienia, więc za pierwszym razem łatwo nie było, ale jakoś dałam radę:) I tak po krótkiej walce z rozciąganiem ciasta, stanęłam przed dylematem, co z niego upiec? Nie miałam już ochoty robić nic zbytnio skomplikowanego, więc mój wybór padł na strudel z jabłkami. Szybkie, proste i bardzo jesienne ciasto. Strudel wyszedł dobry, wszystkim smakował, ale mnie jakoś nie zachwycił, chyba z ciast z jabłkami bardziej wolę jednak szarlotki:) Przepis pochodzi z książki " Ciasta pikantne i słodkie " Michela Roux.

 Strudel jabłkowy

Strudel z jabłkami:

1 płat ciasta filo (55 x 20 cm) własnej roboty lub kupionego
4 jabłka
100g rodzynek
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
40-60g cukru pudru

dodatkowo: cukier puder do posypania gotowego ciasta

Piekarnik nagrzać do 1800C.
Rodzynki moczyć przez 2 minuty w gorącej wodzie, osączyć, zahartować w zimnej wodzie, następnie ponownie osączyć. Obrać jabłka, podzielić na pół i usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na plasterki o grubości około 2mm (lub zetrzeć na tarce, jeśli ma stronę do plasterkowania). Jabłka wymieszać w misce razem z rodzynkami, cukrem, cynamonem i rodzynkami, przykryć i odstawić na 10 minut.
Ciasto filo rozłożyć na ściereczce, krótszym bokiem do siebie. Nadzienie rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Zwijać ciasto, zaczynając od bliższego boku, (najlepiej pomóc sobie przy tym ręcznikiem) lekko dociskając ciasto. Przenieść ostrożnie na blachę i piec około 30 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem i kroić na grube, ukośne plastry. Można podawać z bitą śmietaną.
Smacznego:)


Ciasto filo (phyllo pastry):

400g mąki
6 g soli
330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
30 ml oliwy z oliwek
skrobia ziemniaczana lub skrobia kukurydziana (mazeina) do podsypywania

Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Gdy składniki się połączą, wlać cienką strużką oliwę, nadal miksując. Gdy ciasto będzie już jednorodne, zatrzymać mikser i zeskrobać ciasto ze ścianek i końcówki miksera, następnie dalej miksować na średnich obrotach 3 - 4 minuty. Ciasto powinno być dość miękkie, nieco lepkie i niemal odchodzić od ścianek.
Przenieść na stolnicę oprószoną mąką ziemniaczaną, uformować kulę, którą następnie podzielić na mniejsze, około 60g, części. Nadać im kształt kulek i ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na oprószonej mąką blaszce. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (14-160C), na co najmniej 2 godziny.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedna z kulek ciasta na koło o średnicy 14-16 cm. Następnie włożyć dłonie pod ciasto i rozciągać je ostrożnie grzbietami dłoni, aż osiągnie grubość około 0,5 mm( można również naciskając rękoma na końce wałka, rozciągać je ukośnie) podsypując skrobią ziemniaczaną, aby ciasto się nie kleiło. Gdy płat będzie gotowy od razu przykryć go wilgotną ściereczką, by ciasto nie wyschło. Tak samo postępować z pozostałymi kulkami. Płaty układać jeden na drugim, posypując je mąką ziemniaczaną, aby się nie skleiły. Ostatni również przykryć wilgotną ściereczką. 
Przechowywać w lodówce, bardzo szczelnie zawinięte w folię do 24 godzin. Ciasto można również mrozić do 2 tygodni. Należy wówczas upewnić się, że płaty ściśle do siebie przylegają a następnie zawinąć je bardzo szczelnie w folię spożywczą, starając się usunąć jak najwięcej powietrza. Rozmrażać przez 6-8 godzin.

 strudel jabłkowy

wtorek, 15 listopada 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/15 19:03:07
Na pewno byl wspaniały. Podziwiam Cię za ciasto, ja wiele razy o nim myślałam ale jakoś zawsze rezygnowałam. Może na świeta pomyślę znowu. Pozdrawiam:)
-
2011/11/15 19:43:39
Podziwiam Cię! Jesteś wielka:) Nie miałabym tyle samozaparcia, żeby zrobić takie ciasto. A strudel wygląda bardzo smakowicie i bardzo jesiennie:)
-
2011/11/16 22:22:00
imponujące :), nie wiem czy sama bym się zabrała za zrobienie tego ciasta, pysznie wygląda
-
2011/11/19 15:44:46
Ciasto filo nie jest takie straszne jak się wydaje :) Trzeba jedynie wykazać sporo cierpliwości:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi