Blog > Komentarze do wpisu

"Placek Karaibski" Sowy- podejście pierwsze:)

Cukiernia Sowa jest jedną z moich ulubionych cukierni w Polsce.  Kiedy tylko jestem z wizytą, obowiązkowo musimy „zaliczyć” wspaniały i niedościgniony tort truflowy( oj…  co ja bym dała, żeby móc taki zrobić w domu…). W czołówce moich ulubionych wypieków plasuje  się również Placek Karaibski. Cudownie czekoladowy, pełen śliwek oraz orzechów, wilgotny, ale nie za ciężki z nutą marcepanu (chociaż ja mam czasem problemy, żeby wyczuć ten marcepan;) i białą kruszonką. 
Ostatnio, po powrocie do domu, tak długo chodził za mną ten smak, aż stwierdziłam, że muszę spróbować go zrobić. Tak naprawdę dzisiejszy przepis to moje drugie podejście do zrobienia tego ciasta. Za pierwszym razem, skorzystałam z przepisu znalezionego w Internecie, placek był dobry( zniknął tak szybko, że nawet nie miałam kiedy zrobić zdjęć;), ale nie przypominał zupełnie tego właściwego. Pokombinowałam więc  trochę i tak powstała moja wersja Placka Karaibskiego:) Jeszcze nie smakuje w 100% jak jego odpowiednik z cukierni, ale wydaje mi się, że idę w dobrym kierunku:) Następnym razem ciasto  spróbuję zrobić niższe, odrobinę cięższe i może dodam więcej marcepanu. Zapraszam do przetestowania i podzielenia się uwagami:) 

placek karaibski

Placek karaibski 

Kruszonka:

Składniki:

75g mąki (około pół szklanki+ 1 czubata łyżka)
40g  cukru (około 1/4 szklanki)
35- 40g masła lub margaryny
40- 50g marcepanu

Masło, mąkę i cukier zagnieść, aby powstały większe okruchy (można dodać łyżkę masła więcej jeśli będzie się słabo łączyło).  Pod koniec dodać drobno pokrojony lub starty na grubych oczkach marcepan i rozdrabniać go palcami rozcierając z pozostałymi składnikami, aż do utworzenia typowej kruszonki.  Wstawić do lodówki na czas robienia spodu. (Jeśli ktoś lubi dużą ilość kruszonki -składniki można podwoić:)

Ciasto:

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1 i  1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
kilka kropli olejku migdałowego
1/2 szklanki gorącej rozpuszczalnej kawy
80g marcepanu
1/2- 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

15- 25 śliwek (w zależności od wielkości) świeżych lub mrożonych (wcześniej rozmrożonych)

Śliwki pociąć na połówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać 2-3 łyżkami cukru i zapiekać w temperaturze 1600C około 15-20minut, aż puszczą sok i trochę zmiękną( jeśli śliwki są miękkie i słodkie można pominąć ten krok). Śliwki odsączyć z nadmiaru soku. Sok wymieszać z 1-2 łyżkami cukru( w zależności od ilości soku) i zagotować 3-4 minuty do momentu, gdy sok odrobinę zgęstnieje.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach około 28x 21cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niedużą ilością margaryny.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól. W osobnym naczyniu wlać maślankę, olej i olejek migdałowy, wbić jajka, dodać drobno pokrojony marcepan. Zmiksować wszystko  blenderem, do momentu, aż marcepan połączy się z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników wsypywać stopniowo mieszankę mąki.  Krótko miksować, pod koniec oddajać gorącą kawę. Do masy dodać orzechy- szybko wymieszać całość łyżką. Ciasto przełożyć do formy. Równomiernie posypać większą część kruszonki( około ¾) na cieście. Ułożyć połówki śliwek ( rozciętą stroną ku górze), posmarować  pędzelkiem każdą śliwkę niedużą ilością gęstego soku i posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka( jeśli kruszonka będzie się zbyt przypiekać - przykryć folią aluminiową.
Smacznego:)

placek karaibski

środa, 09 listopada 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/09 15:25:54
Lubię ciasta od Sowy, ale szaleję za nimi :) Chociaż przyznaję, że torcik dacquoise i truflowy mają bardzo dobre :)
-
2011/11/09 16:05:31
już sama nazwa brzmi pysznie, a wygląda ulalala:)
-
2011/11/09 18:47:53
Wow, wygląda świetnie, mam gdzieś przepis na placek karaibski ale chyba nieco inny:)
-
2011/11/14 18:17:11
Ciekawa jestem jak smakuje Twoja wersja:)
-
2011/11/14 22:23:57
mmm, zjedlibyśmy! :) Dziękujemy za kolejne ekstra zdjęcie! :)
-
2011/12/16 21:05:35
Fantastyczne!
-
Gość: , *.szczecin.mm.pl
2013/09/26 16:28:55
zrobiłam ten placek wyszedł wyśmienity(podwójna kruszonka i za jabłkami), czekam na podejście drugie, pozdrawiam.
-
2013/09/26 17:31:49
Milo mi,ze ten smakowal. Nie wiem kiedy kolejne podejscie bedzie, bo jak ostatnio bylam u Sowy to akurat nie mieli placka karaibskiego i juz kurcze nie pamietam jak smakowal:/ ogolnie jakos ciasta z tej cukierni nie smakuja tak jak kiedys...:(
-
2013/11/12 22:39:25
Właśnie wróciłam do domu z plackiem karaibskim, który uwielbiam od lat. Postanowiłam znaleźć przepis w beznadzieji i powątpiewaniu czy go znajdę. I jest! Jutro biegnę dokupić składniki. Twój wygląda wspaniale!
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/01/11 21:34:46
fajnie że próbujesz podrobić mistrza.powiem że czasem wychodzi lepiej niż oryginał. moja żona często robi to lepiej.jak posmakuję jej wykonania to porównam.
-
Gość: Ela, *.3s.pl
2014/12/22 08:54:06
Jak długo można go przechowywać?
-
2014/12/22 09:12:53
Sadze,ze standardowo jak placki z owocami okolo 3-4 dni w lodowce, chociaz pod koniec moze stracic juz swoja wilgotnosc..



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi