Blog > Komentarze do wpisu

Galette- rustykalna tarta z figami, miętą i miodem

Doszłam do wniosku, że figi najlepiej smakują przyrządzone najprościej jak się tylko da. Rustykalna tarta z figami, miętą i miodem to idealna propozycja. Nie wymaga dużo pracy, specjalnych foremek, wydobywa za to wspaniały smak fig, który nie jest zdominowany przez żaden inny składnik. Prostota i dobry smak:) Przepis podpatrzony na tej stronie.

galette z figami

galette z figami

 Ciasto

Składniki:

1 szklanka mąki
120g zimnego masła
1 łyżeczka octu jabłkowego( można zastąpić np. białym octem winnym )
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło pokrojone w nieduże kwadraty. Całość rozdrobnić palcami, aby powstały nieduże okruchy. Wbić jajko i wlać ocet, szybko wyrobić do uzyskania zbitej masy (można zrobić to również w food procesorze). Owinąć folią i umieścić w lodówce na 1-2 godziny.

Nadzienie

Składniki:

400-600g świeżych fig, pociętych w plastry
1 łyżka miodu
1-2 łyżki jasnego cukru muscovado (lub brązowego)
opcjonalnie: kilka listków mięty i łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C.
Schłodzone ciasto rozwałkować w formę koła, na grubość około 5- 7mm. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Na cieście układać pokrojone figi zaczynając od środka koła, tak aby zostawić około 2- 3cm brzeg na całym obwodzie koła. Na figach rozłożyć listki mięty i płatki migdałowe, posypać równomiernie cukrem i polać miodem. Ostrożnie złożyć brzegi ciasta do środka, starając się zatykać wszelkie szczeliny (jeśli powstaną). Piec około 35-50 minut, aż ciasto będzie brązowo- złote (ja piekłam około 40 minut).  Odczekać 15-20 minut przed pokrojeniem.
Smacznego:)

 galette z figami

galette z figami

niedziela, 06 listopada 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/06 13:31:47
Jaka ładna Ci wyszła ;) Lubie takie proste ciacha;)
-
Gość: santorini_2000, *.devs.futuro.pl
2011/11/06 15:35:57
Ciekawy przepis, ale zdanie: "Na cieście układać pokrojone figi zaczynając od środka koła, tak aby zostawić około 2-3cm brzeg na całej średnicy koła." nie jest dla mnie jasne. Czy przypadkiem Autorka nie myli średnicy z obwodem?
Średnica okręgu (i - w pewnym uproszczeniu - również koła) to odcinek o końcach leżących na okręgu i przechodzący przez środek symetrii tej figury. Zatem, postępując w myśl wskazań przepisu, należałoby zostawić około 2-3cm pas (bez ułożonych na nim owoców) przechodzący przez środek ciasta... Intuicja mi podpowiada, że Autorce chodziło raczej o pozostawienie 2-3 cm pasa bez owoców na brzegu ciasta (czyli na obwodzie koła).
Pozdrawiam

-
2011/11/06 15:52:31
Tak, tak chodziło o obwód nie średnicę. Przejęzyczyłam się, już poprawiam :) Dzięki
-
2011/11/06 17:02:49
pysznie wygląda, muszę się przyznać, że nie jestem wielką fanką fig ale i tak się częstuję
-
2011/11/06 17:58:52
Pyszności, po prostu:)
-
2011/11/06 18:53:06
W takim rustykalnym klimacie;)pyszna z tym cukrowym wierzchem!
-
2011/11/06 19:20:28
Wow! Jestem pod wrażeniem:)
-
2011/11/06 20:14:45
Piękna i bardzo apetyczna.
-
2011/11/07 22:39:00
Twoje zdjęcia i prezentowane na nich potrawy wywołują u mnie niepohamowany ślinotok :)
-
Gość: Westowydom, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/11/08 00:33:45
oj figi to też moja słabość cudnie to musi smakować, pozdrawiamy :) *
-
2012/11/23 14:28:36
przepiękna!!!!!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi