Blog > Komentarze do wpisu

Zwijane drożdżowe bułeczki z dynią i cynamonem

Żółciutkie, zwijane bułeczki, pachnące cynamonem o delikatnym posmaku dyni. Nie za slodkie, o miękkim wnętrzu z chrupiacymi orzeszkami i pestkami dyni. Doskonałe o każdej porze dnia; do kawy, herbaty, gorącej czekolady czy zimnego mleka. Ot takie jesienne, sympatyczne zwijaski:) Przepis pochodzi z tej strony.

bułeczki dyniowe

bułeczki z dynią

 

Składniki:

3 szklanki*** mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
3 łyżki cukru
1 szklanka puree z dyni (u mnie 250g)-z puszki lub domowego wyrobu jak tutaj(klik)
2 jajka
1/4* szklanki mleka
4 łyżki miękkiego masła

Nadzienie:

4 łyżki miękkiego masła
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki orzechów laskowych ( opcjonalnie)**

 

* ilość dodanego mleka zależy od tego jak bardzo wilgotne jest puree
** zdecydowanie proponuję podwoić ilość orzechów:)
*** szklanka ma w tym przepisie 250ml

 

Wykonanie:

Puree z dyni odsączyć z nadmiaru wody na gęstej ściereczce lub kilku warstwach kuchennego ręcznika.
Wymieszać razem suche składniki: mąkę, cynamon, sól, cukier i drożdże. W oddzielnym naczyniu połączyć puree z dyni z jajkami, dodać do suchych składników i wyrabiać ręcznie ( na początku łyżką) lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, powoli dodawać mleko ( w zależności od tego ile wody pozostało w puree możemy nie potrzebować całego mleka lub potrzebować go odrobinę więcej) na przemian z masłem. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek naczynia i nie powinno sie zbytnio kleić do rak ( jeśli za bardzo się klei, podsypać odrobiną mąki). Uformować kulkę, obsypać ją mąką i odstawić w misce w ciepłe miejsce na około godzinę, lub do podwojenia objętości.
W tym czasie podpiec orzechy laskowe w piekarniku (1000C- 1200C przez 8-10minut, uwaga: nie przypiec za mocno- wyjąć, gdy zacznie się unosić słodkawy, orzechowy zapach i nabiorą lekko złotego koloru), następnie je posiekać. Cukier wymieszać z cynamonem. Wysmarować masłem tortownice o średnicy 20-22 lub 24 cm ( ja wybrałam 18cm i okazała sie trochę za mała:) Tortownica może być gładka, wówczas środek można wypełnić ciastem lub z kominkiem.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, klepnąć je kilka razy, żeby opadło. Następnie rozwałkować prostokąt o wielkości około 38x 29cm, grubości 1,5- 2cm. Cały płat ciasta posmarować miękkim masłem, posypać równo cukrem z cynamonem oraz orzechami i pestkami dyni( pozostawić około łyżki do dekoracji). Nadzienie docisnąć delikatnie suchymi rękoma a następnie zwijać (dłuższy bok). Zacisnąć oba konce ciasta. Drożdżową roladkę pokroić na 8 części. Odwrócone rozciętą stroną kawałki ułożyć w natłuszczonej blaszce ( powinny się dotykać, ale jednocześnie mieć jeszcze miejsce do wyrośnięcia) posypać z góry pozostałymi pestkami dyni i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30-45 minut. Bułeczki można również przygotować wieczorem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki a rano tylko je upiec:)
Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 1750C piekarnika i piec 25-35 minut ( moje ciasto bardzo wysoko wyrosło, ze względu na za małą formę, dlatego piekłam je 40 minut) Smacznego:)

buleczki dyniowe

buleczki dyniowe

  

środa, 05 października 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/05 15:33:06
no nie mogę! Wyprzedziłaś mnie :), zapisałam sobie ten przepis do wypróbowania, ale skończył mi się mus dyniowy, Twoje zwijańce obłędnie wyglądają
-
2011/10/05 15:53:19
:D widzę, że o podobnych rzeczach ostatnio myślimy:) Jeśli będziesz jeszcze miała dynię to warto je wypróbować :) Tylko w zdecydowanie większej tortownicy;)
-
2011/10/05 16:26:13
Dzięki :) rozejrzę się za dynią, bo strasznie mi się podobają te zwijańce :)
-
2011/10/05 17:29:56
Och, jak dla mnie rewelacja. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, a na dodatek ten piękny kolor. Z chęcią wypróbuje ten przepis. Pozdrawiam :-)
-
2011/10/05 17:33:07
Piękne zdjęcia:) Bardzo fajnie podane:) Chętnie się na nie skuszę:)
-
2011/10/05 17:41:37
Wyglądają super apetycznie! I do tego ten śliczny kolor!
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/10/05 19:34:56
jakie słoneczne! zdecydowanie na poprawę nastroju w pochmurne dni :)
-
2011/10/05 22:47:07
wygląda obłędnie! Ja sie jeszcze w tym sezonie za dynie nie zabrałam :(
-
2012/10/16 21:27:08
zrobię koniecznie lecz z lemon lub orange crude oraz po raz drugi z cynamonem mmmmmmmm
-
Gość: dorka, *.adsl.inetia.pl
2013/08/21 13:39:56
Zrobiłam, ale mi nie podchodzą niestety, cynamon i orzechy po upieczeniu dają taki metaliczny smak.. tyle że są ładne..lepiej z jakąś konfiturą jednak zrobić w środku..
-
2013/08/22 10:21:17
ooo.. metaliczny smak? Tego jeszcze nie miałam a jakie orzechy użyłaś, laskowe?



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi