Blog > Komentarze do wpisu

Placek dyniowy z kawałkami czekolady i glazurą z syropu klonowego

To już pewnie ostatnie "podrygi" dyni na blogu w tym roku. Niedługo będzie można przerzucić się na pierniki i inne przedświąteczne pyszności:) Póki co jednak przedstawiam szybki, prosty, ale jednocześnie  bardzo smaczny( i zdrowy) placek dyniowy. Jest wilgotny, pełen rozpływających się kawałków czekolady i chrupiących orzechów. Całość zwieńcza glazura z syropu klonowego. Idealny na poprawę humoru w szare jesienne dni! Przepis pochodzi z tego blogu.

 

placek z dynią

 

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki przyprawy do dyni ( użyłam przyprawy do pierników)
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki brązowego cukru
110g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki puree z dyni ( gotowego lub dyni duszonej z niewielką ilością wody do uzyskania puree)
1/4 szklanki musu jabłkowego ( lub jabłka startego na drobnych oczkach)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
1/2 szklanki posiekanej ( nie za drobno) ciemnej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Formę o wymiarach 22x22 cm, lub podobnych, wyłożyć papierem do pieczenia lub filią aluminiową, wysmarować niewielką ilością tłuszczu i obsypać mąką.
W misce wymieszać obie mąki, sodę, płatki, przyprawę do pierników ( lub dyni) oraz sól. W dużym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko. Następnie dodać puree z dyni, mus jabłkowy oraz wanilię- połączyć.  Do dobrze wymieszanej masy powoli wsypywać suche składniki. Na koniec dodać orzechy i czekoladę, wymieszać łyżką. Surowe ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać. Piec 35- 40 minut. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić. Można polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem.

Glazura z syropu klonowego:

1/4 szklanki syropu klonowego

Syrop klonowy podgrzewać w niedużym garnuszku, aż zacznie robić się gęstszy (ja gotowałam go około 3-4 minut). Pędzelkiem rozprowadzić po cieście.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 31 października 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/31 18:36:22
Przepyszne musi być to ciasto:)
-
2011/11/01 08:06:36
z syropem klonowym się nie za bardzo lubie ....ale gdyby tak to ciasto bez glazury zrobic to na pewno tez byłoby pyszne ....i takie je sobie właśnie upiekę:)
-
2011/11/02 13:05:10
Bardzo zachęcająco brzmi to ciacho!
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/11/02 20:38:39
obłędnie wygląda:)
-
2011/11/03 15:51:20
zawsze.oliwek, asiek_ba- dziękuję:)
wiosenka27- przyznaje było całkiem dobre:)
jolantaszyndlarewicz- jasne, że syrop klonowy można pominąć, to tylko taki mój dodatek:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi