Blog > Komentarze do wpisu

Domowe karmelki

Mały upominek dla mojego męża:) Bardzo słodkie, pachnące migdałami i obowiązkowo klejące się do zębów karmelki. Zobaczyłam ten przepis na blogu Dziś mam ochotę na... i natychmiast mi się spodobał. Wprawdzie autorka nazwała je krówkami, ale mi trochę bardziej przypominają karmelki. Jak zwał, tak zwał w każdym razie są super :) Następnym razem muszę jedynie uważać na czas gotowania- zapędziłam się trochę i gotowałam je ponad 35 minut, były nadal kleiste, ale nie aż tak "mordoklejkowe" jak bym chciała:)

karmelki

Składniki*:

350ml  śmietany kremówki
2/3 szklanki** cukru
3 krople aromatu migdałowego
łyżka suchego maku (pominęłam)

dodatkowo: kilka kropli oleju, sylikonowa foremka do lodu lub nieduże płytkie naczynie

*użyłam 250ml śmietany i odpowiednio mniej cukru i uzyskałam 14 karmelkowych serduszek

**szklanka ma w tym przepisie 250ml

Wykonanie:

Foremki sylikonowe ( lub płaskie naczynie)  dokładnie wysmarować odrobiną(!) oleju. Do średniego garnka ( powinien być dość wysoki) wlać śmietanę, cukier i aromat. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor na karmelkowy, około 20-35 minut w zależności, jak bardzo kleiste karmelki chcemy uzyskać (uwaga: pod koniec dość energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła). Mieszanka będzie gotowa, gdy po upuszczeniu niewielkiej ilości do lodowatej wody lub na zimny talerzyk zastygnie zachowując swój kształt i jędrność.  Masę przelać natychmiast  to przygotowanej foremki (nie podgrzewać ponownie, bo zrobią się zupełnie kruche), ostudzić i wstawić do lodówki. Po około godzine wyjąć z foremek lub pokroić w kwadraty (jeśli używaliśmy większego naczynia).
Smacznego:)

 karmelki

 

niedziela, 02 października 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/02 15:14:14
Fajne serduszka i smaczne...
-
2011/10/02 15:22:20
Piękne, idealne na prezent, bardzo elegancki prezent.
-
2011/10/02 15:52:57
Pięknie Ci wyszły :-) ja wczoraj też je zrobiłam i do wieczora nie było już ani jednej ;)
-
2011/10/02 16:23:45
wyglądają cudownie, pewnie smakują jeszcze lepiej :)
-
2011/10/02 17:35:04
niebezpiecznie kuszące...:)
-
2011/10/02 20:48:26
Ślinka leci... A jakie piękne i gustowne pudełeczko!
-
2011/10/02 21:20:17
Ślicznie wyglądają :)
-
2011/10/02 22:21:32
ciekawy pomysł, jeszcze nigdy nie robiłam :)
-
2011/10/02 23:53:37
Świetny przepis. Chyba już wiem co sprezentuję znajomym na święta: torbę karmelków domowej roboty!
-
2011/10/03 11:44:40
Jestem oczarowana tym przepisem! Koniecznie muszę wypróbować;)
-
2011/10/04 20:12:08
Bardzo apetyczny prezent:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi