Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Snikers

Dzisiaj dobrze pewnie wszystkim znane ciasto Snikers. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta i specjalne okazje. Słodkie i bogate w smaku. Miodowe płaty przełożone budyniem, masą kajmakową  i oczywiście uwieńczone karmelizowanymi orzeszkami. Mimo, że piekę to ciasto już od wielu lat, zawsze jego smak wprawia mnie w zachwyt. Niestety tym razem mogłam sobie na snikersa jedynie popatrzeć, ponieważ nie był pieczony dla nas:/(stąd też trochę robocze zdjęcia). Pocieszam się jednak, że już niedługo znowu święta i będę mogła cieszyć się jego smakiem:) 

ciasto snikers 

 Polewa orzechowa:

1/2 kostki margaryny (10 dag)
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów, dowolnego rodzaju (u mnie orzechy pecan)

W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu- do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.

Składniki ciasta (na 3 blaty):

60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego

Dużą (najlepiej większą od wymiarów ciasta) , gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niewielką ilością margaryny. Najlepiej przygotować 3 blachy, ale jeśli nie ma takiej możliwości jedna również wystarczy( przygotować wówczas dodatkowo 2 kawałki papieru lub folii). Piekarnik nagrzać do 1750C.
Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną (lub rozdrobnić margarynę z mąką palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 20x 30 cm( może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Delikatnie przenieść na przygotowaną blaszkę. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę( również delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto zbyt mocno nie przywarło do papieru lub folii). Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde. Ciaso przenosić z blachy dopiero kiedy przestygnie- zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.

Krem 1*

1-2 opakowania budyniu waniliowego (w oryginale jest jedno opakowanie ja używam dwa)
mleko

Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/3 mleka mniej. Przestudzić.

*Do budyniu można również dodać masła, jeśli ktoś preferuje taki krem.

Krem 2

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy kajmakowej( lub karmelowej)  w puszce.

Puszkę mleka skondensowanego gotujemy na małym ogniu, w garnku z wodą 2,5- 3 godziny, pilnując poziomu wody( aby cały czas zakrywała puszkę). Po tym czasie puszkę wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie ciasta:

Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego:) 

ciasto snikers

ciasto snikers

 

niedziela, 16 października 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2011/10/16 16:17:02
znam i uwielbiam! i smiem twierdzic, ze smakuje najlepiej nawet 2 dni po upieczeniu ;)
-
2011/10/16 16:27:31
:) oj tak im dluzej stoi tym jest lepsze a najlepiej smakuje oczywiscie ostatni kawalek:)
-
2011/10/16 16:31:25
Jadłam tylko z cukierni, muszę zrobić sama!:) Bo jest przepyszne:)
-
2011/10/16 16:43:59
my się ciągle zabieramy do tego, żeby zrobić samą górę... bo to ona jest w snickersie moim zdaniem najlepsza :P
-
2011/10/16 17:05:29
Mmm.;) aż nabrałam ochoty na to ciacho, dawno jadłam ;)
-
2011/10/16 17:06:38
mniaaam! uzmysłowiłas mi, jak dawno go nie jadłam...
-
2011/10/16 17:12:32
O pyszności!! Muszę też zrobić, bo wygląda obłędnie!
Pozdrawiam
Asiek:)
-
2011/10/16 17:35:57
pychota, tak to już jest z tymi ciachami, że te najlepsze wymagają cierpliwości i oczekiwania ;)
-
2011/10/16 18:48:09
tylko pozazdrościć osobom, do których trafił :)
-
2011/10/16 19:05:24
cudownie wygląda, chętnie bym się poczęstowała
-
2011/10/22 21:09:07
Uwielbiam takie połączenia. Może skuszę się na niego i zrobię również na święta. Z pewnością jest przepyszny.
-
Gość: Daga, d130-217.icpnet.pl
2011/12/31 16:55:58
Zrobiłam, polecam pamiętać o mniejszej ilości mleka do budyniu, bo oczywiście zapomniałam i także koniecznie nie piec za długo tej części z polewą, bo u mnie uzyskała stan stały i wygląda jak gąbka. Minutka/półtorej dłużej niż reszta.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie smaczne, bo jeszcze nie próbowałam;)
-
2012/01/02 13:56:29
Daga- mam nadzieję, że ciasto smakowało:) Z tym budyniem to przyznam się,że mi kilka razy też zapomniało się o mniejszej ilości mleka, ale nic takiego się nie stało, masa była trochę luźniejsza. A co do tej warstwy z polewą to chyba wszystko zależy od piekarnika, bo u mnie jeśli zostawię jedynie minutę dłużej to płat jest trochę niedopieczony, dlatego zostawiam 2,5-3 minuty dłużej.
-
Gość: dorcia, dug163.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/03 17:59:02
ciasto jak dla mnie super...choć jedni uważaja ze za słodkie ale dla mnie bomba i na dodatek bardzo proste...
-
2012/02/04 15:25:39
całkowicie sie zgadzam:)A słodkie faktycznie jest- w końcu ma kajmak i budyń, i karmelizowane orzechy:) I wlaśnie za to je uwielbiam!!:)
-
Gość: , host-91-231-123-193.gtnet.net.pl
2012/04/05 08:21:35
za słodkie dodajcie pod krem powidła sliwkowe
-
Gość: dharma, 176-111-131-15.airmax.pl
2012/12/22 21:36:46
Dawniej robiłam to ciasto (czyt.bombę kaloryczną) bardzo często, później jakoś o nim zapomniałam no i z tym mlekiem kondensowanym był problem (strasznie dużo czasu zabierał).
Teraz chciałam zrobić na święta, okazało się że nie mam już przepisu. Znalazłam ten i stwierdzam że ten jest najlepszy z których znalazłam w internecie.
Dziękuję bardzo, bo ciasto leżakuje już w kuchni i czeka na wielkie kosztowanie, które odbędzie się w wigilię.
Życzę wesołych świąt i bardzo polecam ten przepis :)
-
2013/01/07 14:48:25
Cieszę się, że przepis się przydał:)
-
Gość: E., 87-207-61-235.dynamic.chello.pl
2013/02/28 13:35:48
60 dkg to ile szklanek mąki? Proszę o pomoc. Pzdr.
-
2013/02/28 14:06:09
60dkg to 4 szklanki (pojemnosci 250ml) nieprzesianej maki pszennej
-
Gość: Kulpa, nat38.instalnet.com.pl
2013/04/08 22:46:46
Właśnie upiekłam-jutro skosztuję :). Trochę cieżko było wyjmować te blaty z foremki,zeby się nie złamały ale jakos dalam radę.
-
2013/04/09 11:16:34
Mam nadzieję,że będzie smakować:) Ja zaczęłam ostatnio płaty ciasta piec na zwykłych płaskich blaszkach od piekarnika- na papierze do pieczenia rysuję prostokąty, ciasto rozwałkowuje na papierze do narysowanych wymiarów a pózniej całość przegładam na blaszke, nie ma wówczas problemu z wyciąganiem z formy:)


Świąteczne ciasta, torty, pierniki i serniki. Kliknij na Reniferka:)




Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi