Blog > Komentarze do wpisu

Zdrowe brownies z cukinią i bez tłuszczu!

Zastanawiałam się, czy brownies to faktycznie dobre określenie dla tego ciasta, jednak z każdym kolejnym kawałkiem bardziej przekonywałam się do słuszności tej nazwy:) Nie jest ono może tak bardzo 'gliniaste', jak potrafią być zwykłe brownies, ale jak dla mnie jest wystarczająco ciężkie i wilgotne... i te kawałki czekolady zatopione w środku... mniam! Dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że  ciasto nabiera odrobinę korzennego aromatu. Robi się je ekspresowo  a do tego nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu, jest znacznie zdrowsze od tradycyjnego brownies :) Polecam! Przepis pochodzi z tej strony.

brownies z cukinią

Składniki:

2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki sosu jabłkowego*( gotowy lub domowej roboty)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu ( lub 1/4 łyżeczki  gałki muszkatołowej wymieszanej ze sproszkowanym imbirem, w równych proporcjach)
2 szklanki ( 300- 320g ) drobno startej cukinii
1 i 1/2 szklanki czekoladowych drobinek czekoladowych lub ulubionej ciemnej  czekolady drobno posiekanej

*sos jabłkowy: użyłam 1, 5 jabłka startego na drobnych oczkach i duszonego na małym ogniu z niedużą ilością wody (od 1/4 do 1/2 szklanki wody w zależności od jabłek), aż do uzyskania gładkiego, wilgotnego puree.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Blaszkę o wymiarach około 20x 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką.
W misce wymieszać: jajka, wanilię, cukier, sól i sos jabłkowy. W innym naczyniu przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę cynamon i kardamon, dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać miksturę z jajkami i mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodać lekko odciśniętą cukinię i połamaną czekoladę.
Przełożyć do foremki. Piec około 30- 40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w brownies patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Można polać ganache czekoladowym takim jak w tym przepisie (klik), lecz  ze składnikami zmniejszonymi o połowę.

brownies z cukinia

brownies z cukinia

 

wtorek, 13 września 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/13 15:57:08
Wpraszam się do Ciebie na kawałek;)cudne!
-
2011/09/13 16:17:36
Zapraszam:) Akurat zrobilam kawe:)
-
2011/09/13 16:30:30
pięknie i smakowicie wygląda. Połączenia czekolady z cukinią bym nie odmówiła :)
-
2011/09/13 17:00:47
O kurczę, genialny przepis! Na bank jeszcze zrobię takie brownie. :)

Pozdrawiam!
-
2011/09/13 18:15:40
Ciasto wygląda bajecznie ...
-
Gość: deserowo, *.rdnet.pl
2011/09/13 18:47:06
super się prezentuje... :)
-
2011/09/13 19:36:12
Bardzo pięknie się prezentuje! Poczęstowałabym się kawałeczkiem:)
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/09/14 08:31:40
już sobie wydrukowałam :) co ja bym dała za kawałeczek teraz do kawki...
-
2011/09/14 10:11:59
wygląda na takie mocno wilgotne i takie najpyszniejsze.
-
2011/09/14 19:59:11
Śliczne kawałeczki:) Grzechem byłoby przejść obok nich obojętnie!
-
2011/09/16 19:36:25
Dziękuję za wszystkie komentarze:)
nemisiek- Takiego brownies to nawet zjedzenie 2 kawałków nie byłoby grzechem;)
ugotujmy- oj jest zdecydowanie wilgotne:)
Gość: shaday- mam nadzieję, że bedzie smakować:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/16 21:55:12
Takiego przepisu właśnie szukałam! Już sobie zapisałam i spróbuję upiec :) Pzdr Aniado
-
2011/09/18 22:25:54
mmm, pychota tyle czekolady!Widzimy nasz bannerek, ależ się ucieszyliśmy :D Pięknie dziękujemy za dodanie!
-
Gość: zufik, 83.142.207.*
2011/09/26 19:24:07
Wlasnie upieklam. Genialne. Najlepsze jakie jadlam. Wilgotne ale nie gniotowate.
Dla mnie ideał! Polecam
-
2011/09/29 17:42:23
Super, że smakowało:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/22 21:22:09
Anahitka, dziękuję za przepis!
Ciasto wyszło przepyszne! Mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Gorąco polecam wszystkim do wypróbowania :) Pzdr Aniado
-
2011/10/22 21:31:02
To ja dziekuje za skorzystanie z przepisu:) WIdzialam na Twoim blogu rezultaty- wspaniale Ci wyszlo!
-
2011/11/08 10:39:32
przepyszne! zrobiłam i właśnie się zajadam. uwielbiam takie wilgotne i ciężkie ciasta czekoladowe
pozdrawiam
-
2011/11/08 21:03:48
Bardzo sie ciesze, ze Ci smakowalo:)
-
Gość: Justa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/29 22:05:53
Pycha! Zrobiłam dzisiaj! Idealne, mokre i mocno czekoladowe :)
-
2012/01/29 22:52:54
To świetnie!:)
-
j_o
2012/07/06 14:03:24
cukinia w brownies... słyszałam o tym, ale nie mogłam uwierzyć, że to może pasować:) a jednak
-
2012/08/27 12:37:59
Ciasto rewelacja :)
-
2013/01/15 17:51:08
o matko ale on smacznie wygląda, taki wilgotniutki mrrrr
-
Gość: Kasia 89, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/10 16:44:18
A czy mogę zastąpić sos z jabłek mlekiem??? A ciasto wyglada ślicznie :)
-
2013/03/10 17:46:47
Chyba raczej nie, sos jablkowy jest bardziej jak luzny przecier z jablek, puree- ma zastepowac tluszcz w przepisie- dodawac wilgotnosci i strukture ciastu. Moze jogurt naturalny lub grecki, ale w tym przepisie nigdy jogurtu nie probowalam wiec nie gwarantuje jaki bedzie efekt:)
-
Gość: Kasia 89, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/10 18:21:54
Dzięki za szybką odpowiedz :) w takim razie zrobię z sosem
-
2013/04/09 15:24:18
Ja zamiast sosu z jabłek dałam po prostu starte jabłka :)
-
2013/07/12 01:51:12
Cudnie wygląda!
-
Gość: pierwsze brownies, *.static.korbank.pl
2014/09/04 20:14:08
świetny przepis- jestem zachwycona!
-
Gość: pierwsze brownies, *.static.korbank.pl
2014/09/05 09:55:38
pycha!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi