Blog > Komentarze do wpisu

Whoopie pies z likierem Kahlua

Whoopie pies- zwane również „gobs”- amerykańska klasyka, stworzona przez Amishów, która ponownie zdobywa wielką popularność. Pojawiają się na wielu blogach, postanowiłam więc sprawdzić czy faktycznie warte są poświęcanej im uwagi. Muszę przyznać, że się nie rozczarowałam:) Bardzo czekoladowe, wręcz wytrawne, ciasteczka przełożone słodkim kremem z wanilią, podane obowiązkowo z zimnym mlekiem- to tylko jedna z wariacji tej słodkiej kanapki i prawdopodobnie nie ostatnia, jaką wypróbowałam:)

whoopie pies

Składniki (na 17 pojedynczych ciastek, średnicy około 9-10 cm):

110g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżeczki likieru Kahlua (można zastąpić innym likierem kawowym lub pominąć)
2 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
3/4 łyżeczki sproszkowanego espresso (rozgniotłam na proszek granulki kawy rozpuszczalnej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mleka, w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1900C. Gładką, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną tłuszczu (piekłam w 3 turach- potrzebne więc będą jeszcze dodatkowo 2 arkusze papieru).
W misce wymieszać: mąkę, kakao, sproszkowane espresso, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. W innym naczyniu zmiksować masło z cukrem, aż zrobi się jasne i puszyste. Dodać likier Kahlua, jajko i dokładnie połączyć. Następnie wsypać 1/3 mieszanki suchych składników i zmiksować. Do powstałej masy wlać pół szklanki mleka i wymieszać. Następnie dodawać na przemian: mieszankę mąki i mleko, aż do wykończenia składników. Dokładnie zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do lodów* (lub zwykłą) na przygotowaną blachę w dość dużych odstępach (ja piekłam po 6 na blaszce), wilgotnymi palcami można poprawić ich kształt, aby tworzyły dość równe koło (ale ich nie spłaszczamy). Wstawić do nagrzanego piekarnika na przedostatnią półkę, piec 10-12 minut- w połowie pieczenia odwrócić blachę (ja przestawiłam również blachę na środkową półkę  piekarnika). Gotowe ciasteczka powinny być jędrne i powracać do swojego kształtu, kiedy naciśnie się je delikatnie na środku. Całą procedurę powtórzyć z resztą masy.

*moja łyżka do lodów ma 5 cm średnicy

Nadzienie:

4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki serka mascarpone
ziarenka z jednej laski wanilii
3 szklanki cukru pudru ( ja użyłam 1, 5 szklanki)
1 łyżeczka likieru Kahlua (opcjonalnie)

Wykonanie:

W misce ubić mikserem masło, serek mascarpone, i wanilię, następnie  powoli dodawać cukier puder, aż do całkowitego połączenia. Na koniec wymieszać z likierem. Jeśli zrobiło się zbyt miękkie, wstawić na 10-15 minut do lodówki.

Czekoladowe ciasteczka przekładać masą, przy użyciu łyżki lub rękawa cukierniczego, tworząc biało- czarną kanapkę. Przed podaniem schłodzić minimum 30 minut. Przechowywać w zawinięte w folię lub w zamkniętym pojemniku, w lodówce około 3 dni.
Smacznego:)

whoopie pies

whoopie pies



 

czwartek, 01 września 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/01 17:39:40
wymyślone przez Amishów? a tego bym się nie spodziewała, wyglądają przepysznie, trochę przypominają mi oreo ale na pewno są lepsze! :)
-
2011/09/01 17:51:51
Poproszę parę na podwieczorek;),śliczne.
-
2011/09/01 18:08:43
A Ty jak zawsze zaskakujesz tymi słodkimi nowinkami :) lubię Cię za to :)
-
2011/09/02 09:33:35
Amisze z likierem pewnie by nie ruszyli ;) Ale ja bardzo chetnie!
-
2011/09/02 22:22:13
Takie kanapeczki to lubię:)
-
2011/09/03 00:58:45
Cudne ciasteczka :) Z chęcią bym ich spróbowała!
-
2011/09/03 18:10:17
Muszą smakować obłednie ...bo tak wygladają:)
-
2011/09/03 21:19:01
Gosc: M.- tez mnie zaskoczylo, ze wymyslili je Amishe:) wyczytalam tez,ze sa rowniez nazywane BFO- big fat oreo, wiec dobrze Ci sie skojarzyly
Russkaya- bardzo mi milo z tego powodu:)
Gosc: Maggie- faktycznie chyba ten likier by im sie nie spodobal;)

-
2011/09/04 14:56:51
Ale równiutkie! Mi by chyba takie w życiu nie wyszły ;P hahaha moje pierwsze skojarzenie też było z Oreo ;)
Pozdrawiam!
-
2011/09/05 20:59:27
A do tego jeszcze drink z Kahlua !
-
Gość: ola, *.noc.fibertech.net.pl
2011/09/29 22:47:00
ciasteczko ma konsystencję zmywaka do naczyń, i za słodkie- USA.
-
Gość: ola, *.noc.fibertech.net.pl
2011/09/29 22:48:07
o, słowo "niedobre" w moim poprzednim wpisie uległo autokorekcie...
-
2011/09/30 13:58:49
Ciastko jest faktycznie słodkie, chociaż dla nas akurat nie było za słodkie, ale to kwestia upodobań. Co do "konsystencji zmywaka do naczyń"- ciężko mi odnieść sie do tego, bo moje były normalne:) A korekty w komentarzach nie mam możliwości robienia, mogę je nawyżej usuwać , więc jeśli coś się nie pojawiło to nie moja sprawka:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi