Blog > Komentarze do wpisu

Rewelacyjne migdałowo- bananowe muffinki. Bez mąki i tłuszczu:)

Muszę wyznać, że te muffinki kompletnie mnie zauroczyły. Nie miałam wobec nich wielkich oczekiwań, ot kolejne bananowe muffinki. Jednak, jak się okazało, efekt był niesamowity. Połączenie zmielonych migdałów z bananami to strzał w dziesiątkę.  Muffinki są bardzo wilgotne, mają zwartą, sprężystą strukturę i obłędny aromat. Posypanie ich odrobiną soli morskiej po upieczeniu, uwydatnia ich smak. Dodatkowym plusem jest również fakt, że nie wymagają dodania tłuszczu i  z przepisu można całkowicie wyeliminować mąkę. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Przepis z małymi zmianami zaczerpnięty z tej strony.

muffinki migdalowo bananoweSkładniki (na 6 muffinek):

90g bardzo drobno zmielononych migdałów
35g mąki pszennej razowej ( mąkę można całkowicie pominąć, ale wówczas w zamian należy użyć dodatkowo 35g więcej zmielonych migdałów)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
45g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
2 banany (1.5 do ciasta+ 0.5 do ozdobienia)

dodatkowo:
1/4 łyżeczki grubej soli morskiej (opcjonalnie)
płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1750C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami lub natłuścić masłem i obsypać odrobiną mąki.
Zmielone migdały wymieszać z mąką (jeśli używamy), proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. W osobnej miseczce zmiksować 1,5 banana  z jajkiem na pulpę. Masę bananową wlać do migdałów, wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do przygotowanych foremek (do 3/4 wysokości). Pozostałą część banana pokroić w cienkie plasterki i ułożyć po 2-3 na górze muffinek, następnie całość udekorować  płatkami migdałowymi. Piec 30- 35 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika, każdą muffinkę posypać niedużą ilością soli morskiej (opcjonalnie). Z usunięciem z foremek odczekać, aż trochę ostygną.
Smacznego:)

muffinki migdalowo bananowe

 

 

sobota, 03 września 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/03 17:07:49
Koniecznie do wypróbowania! :)
-
2011/09/03 17:25:14
Aż się chce poprosić o jedno takie cudo;)
-
2011/09/03 19:07:11
Świetnie zaprezentowałaś muffinkę:) Faktycznie zasługuje na honorowe miejsce:)
-
2011/09/03 19:33:41
Mnie też zauroczyły:)
-
2011/09/03 20:48:29
Szalenie ciekawe - koniecznie musze wyprobowac, bo bezmaczne ciasta juz pieklam, ale bezmacznych muffinow jeszcze nie.
-
2011/09/04 11:39:00
bez tłuszczu i mąki?! można by stwierdzić, że są to muffiny dietetyczne, na pewno je zrobię ;p
-
2011/09/05 21:01:09
świetny przepis ! i zdjęcia również :)
-
2011/09/05 21:09:08
Dziekuje bardzo za mile komentarze:)
-
2011/09/05 21:21:54
a my czekamy na zdjęcie, bo wyglądają rewelacyjnie, a przepis bardzo interesujący! :)
-
Gość: zufik, 83.142.207.*
2011/09/08 16:30:20
Mam pytanko: dodatkowo 35g zmielonych migdałów czyli 35+35=70?czy tak?wygladaja zachecajaco i zrobie je jak tylko zjemy czekoladowe, ktore robilam wczoraj;)
-
2011/09/08 18:43:01
właśnie nie byłam pewna jak to napisać z tymi migdałami. Chodzi o to, że jeśli chcesz upiec bezmączne muffiny to musisz zwiększyć wagę zmielonych migdałów do 125 g i pominąć całkiem mąkę w przepisie.
Czyli:
jeśli pieczesz bez mąki: użyć w sumie 125 zmielonych migdałów
jesli chcesz dodać mąkę: użyć 90 g migdałów plus 30 gram mąki
Mam nadzieję, że trochę jaśniej to teraz ujęlam :)
pozdrawiam
-
Gość: zufik, 83.142.207.*
2011/09/09 08:38:26
ok teraz jasne wszystko:)
-
Gość: M., *.0.fullrate.dk
2011/09/21 23:36:02
Zastanawiam sie czy do tego przepisu moglabym uzyc migdalowej papki, jaka zostaje mi po przygotowaniu mleka migdalowego (takiego jak z tego przepisu: weganie.blogspot.com/2011/09/domowe-mleko-migdaowe.html)? Co Pani o tym sadzi?
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz!
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/09/22 20:20:33
hmmm... nigdy jeszcze nie miałam do czynienia z taką migdałową papką... Ja chyba zaryzykowałabym jej użycie, ale zaczęłabym może od dodania pół na pół ze mielonymi migdałami, jeśli efekt byłby zadowalający całkowicie zrezygnowałabym z suchych migdałów. Tylko zastanawia mnie jeszcze, czy ta papka migdałowa ma nadal intensywny smak migdałów? Te muffinki maja bardzo wyraźny migdałowy smak a jeśli papka nie jest tak migdałowa, to trochę bałabym się, czy nie wyjdą zbyt mdłe. Powodzenia, mam nadzieję, że coś dobrego z tego wyjdzie:)
-
2011/09/22 21:27:35
Migdałowo-bananowe, i do tego bez tłuszczu? Muszą smakować iście nieziemsko. :D
-
2011/11/26 09:29:40
Bardzo oryginalny przepis!!! Szukam czegoś na dziś... ale nie wiem czy zdobędę migdały... :( wszak jestem na wsi...
-
2011/11/27 16:07:20
Mielone migdały można spróbować zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi, ale smak będzie już trochę inny. pozdrawiam
-
Gość: kucharzz, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/29 08:45:14
"Rewelacyjne" to super określenie dla tych muffinek. Upiekłem, są naprawdę smaczne:) Jedna uwaga... jeśli używamy naprawdę dojrzałych bananów proponuję dodać mniej cukru.. W innym wypadku mogą wyjść odrobinę przesłodzone:) Pytanie o autorki: Czy banany można zastąpić jakimiś innymi owocami? Co myślisz o połączeniu orzechy włoskie (zamiast migdałów) + jabłka ?:)
-
2012/06/29 17:37:33
Cieszę się ,że smakowały:) Co do zastąpienia bananów jabłkami to może spróbowałabym ze startymi jabłkami, podsmażonymi z odrobiną cukru, tak aby powstała dość sucha papka. Zwiększyłabym tez ilość mielonych orzechów lub dodała trochę mąki. A połączenie orzechów włoskich i jabłek to zawsze dobry pomysł:) chociaż przyznam, że nigdy nie piekłam używając mielonych orzechów włoskich.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/09/09 21:55:48
świetny przepis, wyszły bardzo dobrze, można robic wariacje na jego temat z mąką orzechową etc :) jak najbardziej polecam
-
Gość: ola, 82.177.122.*
2013/10/04 14:30:19
Muffiny mnie rozczarowały. Były bardzo słodkie, mdłe, ani migdałowe, ani bananowe. Myślę, że wyszły tak jak przepis nakazuje. Wyglądały tak samo jak na w/z zdjęciu. Szkoda składników, które nie są tanie. Do zrobienia łatwe, jak to muffiny, i to jedyna ich zaleta. Nie polecam
-
2013/10/04 15:21:23
No coz, kwestia gustu i tego kto jakie smaki lubi. Ale dziekuje za opinie. Co do slodkosci, to w jednym z wczesniejszych w komentarzy bylo wspomniane- jesli banany sa dojrzale wowczas warto zmniejszyc ilosc cukru. Ja akurat nie mialam z tym problemow, moze moje banany nie byly bardzo dojrzale:)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi