Blog > Komentarze do wpisu

Niezwykły sernik z dynią i masłem orzechowym

Po małej przerwie urlopowej witam wszystkich fantastycznym, według mnie:) sernikiem, który zauroczył nas od pierwszego kęsa. Trochę się obawiałam, że użycie samej dyni strawi, iż ciasto będzie trochę bez wyrazu, dlatego dodałam również masło orzechowe i jak sie okazało oba składniki doskonale się uzupełniają. Sernik jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Muszę powiedzieć, że to jeden z najciekawszych serników, jakie do tej pory jadłam. Inspiracja: "Feast" Nigella Lawson (z małymi zmianami).

sernik z dynia

Składniki (na tortownicę o średnicy 18cm):

Spód:
150g ciastek digestive
1/4 łyżeczki cynamonu
60g miękkiego masła

Tortownicę uszczelnić folią aluminiową, najlepiej dwiema warstwami (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Ciastka bardzo dokładnie rozdrobnić np. blenderem i wymieszać z cynamonem. Dodać masło i całość dobrze wymieszać, aż zrobi się "mokry piasek". Masę przełożyć do tortownicy i mocno ugniatać, aż powstanie zbite, równe dno. Włożyć do lodówki.

Masa serowa:
350-370g dyni
600g serka typu Philadelphia
150g cukru pudru
4 jajka
3 łyżki gładkiego masła orzechowego

dodatkowo (opcjonalne): 1/2-3/4 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych, łyżka masła orzechowego

Z dyni przygotować puree- obraną dynię pokroić w nieduże kawałki i dusić z 1/4 szklanki wody, aż będzie zupełnie miękka, w razie potrzeby dodać więcej wody. Rozdrobić na gładką masę blenderem. Ostudzić. Następnie zmiksować z serkiem. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania, a następnie wbijać pojedynczo jajka. Gdy masa będzie gładka dodać 3 łyżki masła orzechowego i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowany wcześniej spód.

Piekarnik nagrzać do 1700C. Dobrze uszczelnioną tortownicę umieścić w większej formie. Całość wstawić do gorącego piekarnika i ostrożnie wlać wrzącą wodę do większej formy, w razie potrzeby uzupełniać wodę w trakcie pieczenia. Tortownicę można z góry przykryć folią aluminiową (sernik dość mocno zbrązowieje podczas pieczenia). Piec około 1h 35- 45 minut, może lekko się trząść przy poruszaniu tortownicy, ale musi być ścięty. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowy sernik posmarować cienką warstwą masła orzechowego i udekorować pokrojonymi fistaszkami.
Smacznego:)

 sernik z dynia

 

piątek, 30 września 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/30 14:54:14
wygląda cudownie i na pewno też tak smakuje, jeśli chodzi o serniki to w każdej wersji mi smakują :), jestem bardzo ciekawa Twojej (a przepisy Nigelli uwielbiam)
-
2011/09/30 14:54:59
Świetny:) Bardzo smakowicie wygląda;P
-
2011/09/30 15:03:58
bardzo ciekawy przepis!
-
Gość: MagdaLena, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/30 15:16:48
Bosski! Chyba się skuszę, szczególnie że widziałam dzisiaj na targu przepiękna dynie...
-
2011/09/30 15:38:48
Ale bym zjadła kawałek:)
-
2011/09/30 18:23:45
Wygląda przepysznie:)
-
2011/09/30 20:04:11
Wygląda naprawdę wyjątkowo! Podziwiam i pozdrawiam:)
-
2011/09/30 22:21:32
Oo jakie to oryginalne : ) Musi być wspaniałe, takie jesienne : )
-
2011/10/01 12:06:43
naprawdę jest niezwykły! zaciekawiłaś mnie ogromnie dyniowo orzechowym połaczeniem.
-
2011/10/02 15:12:40
Dzięki za komentarze, sernik jest faktycznie zupełnie inny i bardzo jesienny. Polecam:)
-
2011/10/02 15:56:47
Nawet trudno mi sobie wyobrazić smak dyni w serniku.. Ale musi być dobre!
-
2011/11/01 22:04:07
Wygląda wprost genialnie. Pozdrawiam.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi