Blog > Komentarze do wpisu

Hummingbird Cupcakes- babeczki delikatne jak koliberek;)

Babeczki powstały na wzór, wywodzącego się z południowych stanów Ameryki, ciasta o tej samej nazwie. Są niezwykle wilgotne a do tego delikatne - jak koliberek:) (ang. hummingbird znaczy koliber). Połączenie ananasa, bananów oraz orzechów świetnie ze sobą współgra. Cupcaki są bardzo proste i szybkie do wykonania a rezultat jest naprawdę rewelacyjny:) Bardzo polecam. Inspiracja "Bake me I'm yours... cupcake celebration" Lindy Smith

hummingbird cupcake

Składniki (na 12 cupcaków):

120g mąki pszennej
65g self- raising flour*
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
200g brązowego cukru
1 puszka ananasa w syropie (około 450g puszka)
40g suszonych wiórków kokosowych
200g bananów (około 2 średnich bananów) rozgniecionych na papkę
2 jajka
160ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
60g orzechów pecans (lub włoskich) posiekanych

*self- raising flour- to mąka z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej (przepis znaleziony w Internecie, ale nigdy z niego jeszcze nie korzystałam): 250g mąki pszennej+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia+ 1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Ananasa odcedzić i bardzo drobno pokroić, zostawić 60 ml odciśniętego syropu. W misce wymieszać obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i cukier. Następnie dodać pozostałe składniki, łącznie z ananasem i syropem (60 ml). Dobrze wymieszać. Masę przekładać do przygotowanych papilotek, do 3/4 wysokości (ja nakładałam prawie do pełna;) Piec 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Odczekać około 5-10 minut przed wyjęciem z formy. Najlepiej zjeść w ciągu 3 dni.
Smacznego:)

hummingbird cupcake

piątek, 16 września 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/17 15:57:50
śliczna nazwa:) I faktycznie takie delikatne jak koliber:)
-
2011/09/17 16:52:52
Piękna nazwa tych babeczek:) A same one również mnie zauroczyły:)
-
2011/09/21 08:15:41
Świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować i apetyczna strona ;) Pozdrawiam, Peonia.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi