Blog > Komentarze do wpisu

Tarta porzeczkowa- jak lato na talerzu :)

Jedna z najlepszych tart, jakie do tej pory jadłam. Jest tak prosta a smakuje jak lato na talerzu:) Lekka, nie za słodka, z charakterystyczną kwaskowatością porzeczek. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza:) Bardzo polecam.

 

tarta porzeczkowa

 

 

tarta porzeczkowa

 

Ciasto:

Składniki*:

200g mąki pszennej
2 szczypty soli
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki lodowatej wody
 
Wykonanie:

Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostki masło i razem posiekać nożem lub rozdrobnić w dłoniach. W osobnym naczyniu wlać wodę, sok z cytryny oraz wbić jajko- wszystko wymieszać, dodać do mąki i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią i umieścić w lodowce na około 20-30 minut.

Nadzienie:

Składniki:

250 ml kwaśnej, gęstej śmietany** (miałam tylko 200ml więc dodałam 50ml kremowego twarożku )
2 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
4-5 łyżek zmielonych migdałów lub innych orzechów
350- 400g porzeczek lub innych owoców

Wykonanie:

Razem ze śmietaną wymieszać jajka, cukier i sól.

Piekarnik nagrzać do 2200C.
Foremkę wysmarować masłem i lekko obsypać mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość foremki plus boki (u mnie miało grubość ok. 4-5mm i zostało go jeszcze na udekorowanie brzegów tarty). Przełożyć do foremki, nadmiar ciasta obciąć nożem. Na dno wysypać równomiernie zmielone orzechy, na to wyłożyć 3/4 owoców, następnie polać śmietaną z jajkiem a na górę wysypać pozostałą część owoców (lekko je zatopić w masie). Piec około 35- 40 minut. Kroić najlepiej po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego:)

*moje owalne naczynie ma wymiary przy podstawie 20cm x 13,5cm
**śmietana, której użyłam miała 10% tłuszczu, ale sądzę, że wyższe % też spokojnie można wykorzystać

tarta porzeczkowa

  

Tarty na wszystkie sposoby

piątek, 05 sierpnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/05 17:23:12
Wspaniale wygląda:)
-
2011/08/06 06:59:03
Zaczarowalas mnie ta tarta. Jest przepiekna, bardzo letnia i na pewno smakuje oblednie (jak wszystko z porzeczkami). Zdjecia kapitalne!
-
2011/08/06 16:50:21
Piękna, apetyczna, ach!
-
2011/08/08 17:47:12
Mam dużo porzeczek w zamrażarce więc wykorzystam je na taką tartę :)
-
2011/08/08 22:07:37
Mam nadzieje, ze bedzie smakowac :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi