Blog > Komentarze do wpisu

"Rozbrajanie" kokosów oraz domowa śmietanka i mleczko kokosowe

Bardzo lubię świeży kokos. Idealnie nadaje się do ciast czy koktajli mlecznych. Jednak siłowanie się z twardą skorupką jest zdecydowanie nie dla mnie, szczególnie, że młotek w moich rękach to niebezpieczna broń;) Całe szczęście jakiś czas temu poznałam prosty sposób otwierania kokosów. Jeśli ktoś ma z tym jeszcze problemy to zapraszam do zapoznania się z poniższą instrukcją. Korzystając z okazji tematu kokosowego, zamieszczam również przepis na domowe mleczko i śmietankę kokosową.

kokos1.Nagrzać piekarnik do 1900C.
Kokos posiada trzy oczka, w dwóch z nich należy zrobić dziurki-np. śrubokrętem, nie powinno być z tym żadnych problemów. Następnie umieścić kokos w szklance tak, aby mogła z niego spokojnie wypływać woda kokosowa. Nie ma ona jakiegoś specjalnie intensywnego aromatu, ale również nadaje się do wykorzystania w gotowaniu czy wypiekach. Można ją przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku około tygodnia.

woda kokosowa2. Kokos, juz bez wody, umieścić na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W tym czasie powinien popękać w kilku miejscach.

pekniety kokos3. Po wyjęciu kokosa z piekarnika (uwaga będzie gorący :) przy użyciu noża należy rozłupać łupinę i oddzielić miąższ. (Mi poszło bardzo sprawnie i gładko:)

kokosowe wnetrze

4. Następnie obieramy właściwe kokosowe "mięsko" z zewnętrznej brązowej skórki- najlepiej sprawdza się tu obieraczka do warzyw.

obrany kokosI tak przygotowany kokos jest gotowy do dalszej obróbki, możemy go zetrzeć na wiórki (najlepiej food procesorem, ale z tarką też spokojnie można sobie poradzić) bądź schrupać w kawałkach:)

gotowy kokos

 

Mleczko kokosowe (uzyskamy koło pół szklanki):

Składniki:

1/2 szklanki świeżych wiórków kokosowych (około 55-60g)
1/2 szklanki zagotowanego, gorącego mleka

dodatkowo: mikser do koktajli lub blender, gęsta gaza albo kuchenny ręcznik, miseczka

Wykonanie:

Wiórki zalać gorącym mlekiem, dobrze wymieszać i zostawić pod przykryciem około godziny. Po tym czasie przełożyć do miksera i miksować około minuty (blenderem robiłabym to trochę dłużej). Ręcznik umieścić na misce i przelać na niego kokosowy koktajl, zebrać krawędzie ręcznika i bardzo mocno wyciskać, aż cała ciecz wypłynie. Tak powstałe mleczko można przechowywać do 2 dni w lodówce.

Śmietanka kokosowa:

Aby powstała śmietanka kokosowa należy użyć jedną szklankę świeżych wiórków kokosowych( na pół szkalnki mleka) i postępować tak samo jak z mlekiem kokosowym.

Wiem, że jest to całkiem sporo roboty jak na tak małą ilość mleczka tym bardziej, że z jego dostępnością nie ma raczej problemów, jednak ze śmietanką kokosową to już zupełnie inna historia- przynajmniej u mnie jest bardzo ciężko ją dostać, więc czasem warto wiedzieć jak ją uzyskać:)

Za instrukcję oraz przepis na mleczko i śmietankę ukłony śle dla Altona Browna.

 

Domowy wyrób

niedziela, 07 sierpnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/07 19:58:00
Ja też się zawsze siłowałam z kokosem. Teraz już będę wiedziała jak się z nim rozprawić. Dzięki za radę:)
-
2011/08/07 20:35:54
Wow...tego sposobu nie znałam...zawsze z lubością wyładowywałam na nim mmoje frustracje...ale przeciez nie zawsze jesteśmy poirytowani:)
-
2011/08/08 10:48:17
Cenne przepisy i wskazówki, teraz to ja z chęcią zakupię świeżego kokosa :)
-
2011/08/08 22:09:56
Ciesze sie, ze instrukcja sie przyda:)
-
2011/08/14 13:21:44
Świetny post! Już nie będzie problemów z siłowaniem się ze skorupką! Wielkie dzięki za te wskazówki :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi