Blog > Komentarze do wpisu

Zrób to sam: brązowy cukier

 Brązowy cukier to jeden ze składników, który bardzo często wykorzystuje w kuchni. Jeśli tylko mogę zastępuję nim biały cukier- bardzo lubię aromat, jaki nabierają dzięki niemu wypieki. Niestety jednocześnie jest to produkt, z zakupem którego mam obecnie spore problemy.  Jednak dla chcącego nic trudnego;) Poszperałam trochę na forach internetowych i bardzo szybko znalazłam instrukcję  jak samodzielnie przygotować  brązowy cukier.

brazowy cukier

Składniki:

biały cukier
melasa

dodatkowo: duża miska, blender lub mikser

Wykonanie:

Na każdą szklankę cukru (250ml) dodać 1-2 łyżki melasy, w zależności jak ciemny cukier chcemy uzyskać. Następnie dokładnie połączyć oba składniki przy pomocy blendera* lub miksera (ja użyłam blendera- mikserem szło mi bardzo opornie), jeśli ktoś ma cierpliwość, można to również zrobić ręcznie- rozcierając cukier i melasę widelcem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

*Do blendera, z własnego doświadczenia, polecam skorzystać z wysokiej miski, można nawet nakryć ją i blender ściereczką od góry, inaczej istnieje spora szansa, że będziemy mieli fontannę cukru w kuchni i dużo sprzątania ;)

 

Domowy wyrób

sobota, 30 lipca 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/30 20:43:57
u mnie brązowy cukier jest wszędzie a melasy szukałam jakiś czas temu i nigdzie nie znalazłam ....
-
2011/07/30 21:03:07
A to u mnie jest odwrotnie:)
-
2011/07/30 22:07:12
Co prawda ja nie mam problemu z brązowym cukrem ale myślę, że ten przepis warto zanotować:)
-
2011/07/31 09:31:58
Ja też dużo go używam. Świetny przepis na pewno skorzystam. A gdzie kupowałaś melasę ?
-
2011/07/31 15:44:43
Bardzo podoba mi się Twój blog, dlatego postanowiłam go wyróżnić w zabawie One lovely blog award. Więcej informacji o niej znajdziesz na moim blogu humanistkawkuchni.blogspot.com. Pozdrawiam. Humanistka
-
2011/07/31 18:21:07
ciekawy pomysł ;) na pewno skorzystam...
-
2011/08/01 20:59:47
niezły pomysł! Dziękujemy za dodanie zdjęcia i zapraszamy ponownie! :)
-
2011/08/02 16:20:17
ingratiam-dziękuję za nominację, bardzo mi miło:)
kuchennefascynacje- melasę, którą obecnie mam, kupowałam akurat w sklepie z ekologicznymi wyrobami będąc przejazdem w Niemczech a później okazało się, że jest dostępna w praktycznie każdym supermarkecie w moim mieście, ale mieszkam poza Polską, nie wiem jak to wygląda w kraju, jeśli masz problemy z kupnem melasy zobacz może w sklepach ze zdrową żywnością?
Pozdrawiam
-
2011/08/03 21:13:58
Ja też nie mieszkam w Polsce ale będąc tam niedawno na wakacjach szukałam ale nie znalazłam. Możesz podać nazwę z opakowania bo tutaj bardzo dużo sprowadzają oryginalnych produktów z innych krajów.
-
2011/08/03 22:49:02
Pewnie, ze moge podac:) to jest Appleford' s Melasse firmy Vitam i wyglada dokladnie tak jak na tej stronie.
-
2011/08/04 15:57:01
Dziękuję bardzo, poszukam u mnie :)
-
2011/08/19 17:24:10
A jak można zrobić cukier muscovado taki jak ten tu?
-
2011/08/19 18:09:00
Z tego co mi wiadomo, nie da się chyba uzyskać cukru muscovado domowymi sposobami. Chociaż muszę przyznać, że domowy, bardzo ciemny brązowy cukier trochę mi w strukturze przypomina muscovado wiem, że nie jest to to samo, ale czasami używam go zamiast muscovado.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi