Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z białej czekolady z jagodami - na początek jagodowego tygodnia:)

 

Wybraliśmy się niedawno do lasu z nieśmiałą myślą o jagodach. Nie znamy zbyt dobrze okolicznych terenów zbierackich, więc nie liczyłam specjalnie na znaczące efekty... a tu niespodzianka- uzbieraliśmy ponad kilogram cudownych, prawie czarnych kuleczek:) Tak więc ten tydzień ogłaszam: tygodniem jagodowym:) Zaczynam od sernika z białej czekolady z jagodami.  Słodycz białej czekolady przełamana odrobiną kwaskowatości jagód - jak dla mnie świetne połączenie:) Przepis 'ciut' zmodyfikowany (oryginalnie nie było w nim jagód) pochodzi z blogu Kwestia Smaku.

 

sernik z bialejczekolady z jagodami

 Składniki (na 26 cm tortownicę)*:

Spód:
250g mąki
200g schłodzonego masła
125g jasnego brązowego cukru
100g zmielonych migdałów
1 duże żółtko

Masa:
1kg twarogu śmietankowego na serniki (u mnie serek typu philadelphia)
235g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100ml mleka
500g białej czekolady
5  jajek

ponadto: 200-300g jagód (w zależności ile mamy pod ręką:)
plus owoce do dekoracji

Wykonanie:

Spód:
Składniki wymieszać i zagnieść szybko na jednolitą masę, owinąć folią i schładzać w lodówce przez około 30 minut. Formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na średnicę trochę większą od dna tortownicy i przenieść do formy, tworząc jednocześnie około 2 cm boki. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 160C. Spód sernika przykryć papierem do pieczenia i piec przez 20 minut. Następnie zdjąć papier i piec kolejne 5-10 minut na złoty kolor. Wystudzić.

Masa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Piekarnik nagrzać do 170C.
Ser, cukier i ekstrakt waniliowy ubić na kremową masę. Dodać mleko i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. W osobnym naczyniu ubić jajka, aż pojawi się pianka (albo najpierw ubić białka na sztywno a pod koniec dodać żółtka). Wymieszać razem z masą serową. Na przygotowany wcześniej spód wylać najpierw połowę masy, wysypać na nią jagody i przykryć pozostałą częścią. Piec około 50-60 minut. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Dowolnie udekorować owocami lub czekoladą. Smacznego:)

*piekłam z połowy składników w 18cm formie i sernik wyszedł dość wysoki.

sernik z bialej czekolady z jagodami

 

wtorek, 12 lipca 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2011/07/12 16:00:58
My też wybieraliśmy się na jagody ale zepsuty samochód popsuł nam plany :( A tak się ciszyłam na to zbieranie...
A Twój serniczek- marzenie! Jestem pewna, że smakuje rewelacyjnie, bo wygląda tak, że aż chce się sięgnąć ręką po niego :) Ups, a tu monitor... :P
-
2011/07/12 16:16:29
Mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wybrać na jagody:)
-
2011/07/12 16:31:24
wspaniały! Chętnie bym pozbierała jagody :)
-
2011/07/12 18:16:48
Bardzo go lubię, piekłam go w zeszłym roku:)
-
2011/07/12 20:25:19
ustrzeliłaś 1200 zdjęcie na Wykrywaczu :) Pozdrawiamy i zapraszamy ponownie! :)
-
2011/07/12 20:39:43
Już się przymierzałam do tego sernika... wygląda oszałamiająco!
-
2011/07/12 21:09:09
co.za.poezja.!
po prostu...obłędny!
-
2011/07/13 15:09:46
Ależ on apetyczny - pychotka! Ja robiłam ostatnio drożdżowe z jagodami. wlodarczyki.net/mopswkuchni/
-
2011/07/14 08:17:22
Cudowny jest ten sernik:)
-
2011/07/14 09:13:38
Taki sernik to istna rozpusta, ale musi być dobry.
Tylko jak widać sporo roboty przy nim i sporo czasu trzeba w kuchni przy nim
spędzieć, gdy mają przyjść goście trzeba ze 2 dni wcześniej za niego sie zabrać.
Ale moze spróbuję zrobić?
-
2011/07/14 10:44:15
Faktycznie trochę zabawy jest ze spodem do ciasta, ale sernik jest wart zachodu :) Ja spód zrobiłam rano, popołudniu wylałm na niego masę serową i upiekłam a na następny dzień rano był gotowy do jedzenia. Następnym razem dla porównania spróbuję innego rodzaju spodu, może z pokruszonych ciastek z masłem i zobaczę, czy takie połączenie się sprawdzi.
-
2011/07/15 13:35:42
Ten kochany z białą czekoladą! I jagody.. cudo! :D


Świąteczne ciasta, torty, pierniki i serniki. Kliknij na Reniferka:)




Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi