Blog > Komentarze do wpisu

Najlepsze potrójnie czekoladowe brownies

 

Moje najukochańsze, najlepsze brownies pod słońcem. Piekę je od kilku lat i zawsze wychodzi idealne: ciężkie, wilgotne, wręcz  'gliniaste', tak jak na klasyczne brownies przystało. Nie znalazłam jeszcze lepszego przepisu. Ma tylko jedną wadę: ciężko skończyć na jednym kawałku;) Gorąco polecam.  Przepis pochodzi z książki: 'Simple cookery series: Chocolete' praca zbiorowa.

 

brownies

Składniki:

350g ciemnej czekolady
225g masła
225g cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki bardzo mocnej kawy
100g self- raising flour*
75g białej czekolady
75g mlecznej czekolady**

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190C. Blachę o wymiarach około 28cmx18cm posmarować odrobinę tłuszczem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Mleczną oraz białą czekoladę pokroić w średniej wielkości kawałki i umieścić w zamrażarce. Ciemną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Cukier, jajka, wanilię oraz kawę dokładnie wymieszać mikserem, następnie powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać. Kiedy mikstura będzie gładka dodać obie czekolady z zamrażalnika. Wylać do wcześniej przygotowanej formy. Piec około 45 minut (ale sprawdzenie najlepiej zacząć już po 35 minutach, w środku powinno być bardzo wilgotne, gliniaste a góra dobrze wypieczona, brownies lepiej piec za krótko niż za długo).

* przepis na self- raising flour znajduje sie tutaj

**można dodać również 125g orzechów pecan albo włoskich lub dodatkowe 75g czekolady, np. ciemnej o wyższej zawartości kakao:)



brownies

piątek, 01 lipca 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/01 18:03:11
Co ja bym oddała za kawałek takiej czekoladowej rozkoszy w ten zimny i deszczowy dzień... Pychotka!
Pozdrawiam :)
-
2011/07/01 18:10:55
Chciałam przepchnąć kawałek przez monitor do Ciebie, ale nie dało rady ;)
pozdrawiam
-
2011/07/01 18:23:16
wstyd się przyznać ale jeszcze brownies nie robiłam, a Twoje smakowicie wygląda
-
2011/07/01 19:32:37
dawno już nie piekłam brownies, pychota! (:
-
Gość: gość, 85.219.213.*
2013/11/10 13:47:08
Zrobiłam, wyszło fantastyczne. Zaznaczam,że jestem amatorką. Robiłam w tortownicy 24 cm i wyszło akurat, ale trzymałam 40 min i troszkę brzeg spiekło za bardzo. Pozdrawiam autorkę.
-
2013/11/11 17:48:16
Strasznie się cieszę, że ciasto smakowało:) Również pozdrawiam:)
-
Gość: ala, *.17-1.cable.virginm.net
2014/07/14 21:02:20
Czy kawa ma byc sypana?
-
2014/07/14 21:45:36
Maja byc 2 lyzki zaparzonej juz, mocnej kawy( tu juz obojetnie czy byla to kawa sypana, rozpuszczalna czy z ekspresu:)
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/08 12:22:17
Piec na termoobiegu czy na grzałce górnej z dolną?
-
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/18 18:06:34
Piec na termoobiegu czy na grzałce górnej z dolną?
-
2016/05/24 10:30:06
Przepraszam,ze dopiero odpowiadam,ale bylam na urlopie- ja pieke wlsciwie tylko z grzalka gorna i dolna



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi