Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z czereśniami i kruszonką

 

Kolejny przepis, który dostałam od Babci. Szybkie, proste i niesamowicie smaczne ciasto. Zostało skonsumowanie w ekspresowym tempie a największa ilość zniknęła,  gdy było jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego mleka. Mmniam....

 

ciasto z czeresniami

 

Składniki:

4 żółtka
1 szklanka* cukru
2,5 szklanki maki
3/4 kostki margaryny (u mnie 180g)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g czereśni ( można zastąpić innymi owocami )
plus 3 łyżki mąki oraz cukru do kruszonki

Przygotowanie:

Czereśnie wydrylować (można posypać je cukrem jeśli są za mało słodkie). Formę o wymiarach około 22x22cm natłuścić margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia (i natłuścić). Piekarnik nagrzać do 1900C.
Żółtka utrzeć z cukrem. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodać margarynę i drobno posiekać, albo rozdrobnić w rękach. Dodać śmietanę  i dobrze wymieszać. Połączyć zawartość obu naczyń i dość szybko zagnieść jednolite ciasto, jeśli będzie się bardzo mocno kleiło można dodać 2 łyżki mąki. Oderwać około 1/3 części ciasta na kruszonkę, resztę rozłożyć równo na blaszce. Wysypać na nie czereśnie. Do pozostałej części ciasta dodać 3 łyżki mąki oraz 3 łyżki cukru, wyrobić, aż będzie bardziej ścisłe i kruche. Rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce i posypać czereśnie tworząc kruszonkę. Piec około 50 minut.
Smacznego:)

*szklanka w tym przepisie ma 250ml

czeresnie

 

 

środa, 06 lipca 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF
Komentarze
2011/07/06 17:16:50
Kochane babcie :-) I ich przepyszne przepisy :-) zawsze warte grzechu :-)Pozdrawiam
-
2011/07/06 17:19:40
Zdecydowanie się zgadzam:)
-
2011/07/06 17:45:34
Czereśnie i kruszonka - dwie miłości!
-
2011/07/06 17:50:15
MMM z kruszoneczką, uwielbiam :) Ciacho pierwsza klasa :)
-
2011/07/06 18:39:21
ale cudne! :) babcie są najlepsze
-
2011/07/06 18:39:41
niedawno tez robiłam ciasto z czereśniami, może się jeszcze skusze na jedno (:
-
2011/07/06 18:52:21
Jeszcze nie piekłam ciasta z czereśniami :) Najwyższa pora spróbować :)
-
2011/07/07 08:03:55
piękne, piękne ciasto!
-
2011/07/07 09:35:01
Ciasto wyglada bosko - tak prosto i domowo... No i ciekawa jestem, gdzie kupilas ta mini-patere :)
-
Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 77-254-11-75.adsl.inetia.pl
2011/07/07 10:20:17
Jak dla mnie to też rewelacja, z czereśniami jeszcze takiego ciasta nie jadłam :)
-
2011/07/07 12:35:30
Każda Babcia ma jakiegoś słodkiego asa w rękawie:) Bardzo apetyczne ciasto! Pozdrawiam!
-
2011/07/07 15:33:36
Dzięki za wszystkie pochwały:) Muszę teraz zadzwonić do Babci i przekazać jak spodobało się ciasto z jej przepisu:)
Gość: Ewa, Gość: AiJ - przyznam szczerze, że pierwszy raz piekłam ciasto z czereśniami, jakoś wcześniej wolałam zjeść je w naturalnej postaci a do ciasta dodać wiśnie:)
Gość: Maggie- paterkę kupiłam jakiś czas temu w Szwajcarii, w sklepie sieci Manor, w zestawie jest jeszcze mini klosz (widać go na zdjęciu Three Milks Cake)

Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi