Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowo- wiśniowe cupcake- przepis

 

Po małej przerwie wracam z przepisem na czekoladowo- wiśniowe cupcake, wykorzystane do dekoracji w dwóch poprzednich wpisach. Babeczki są dość ciężkie, słodkie i bogate w smaku.  Według autorki przepisu mogą być przechowywane nawet dwa tygodnie (u mnie zniknęły w ciągu 5 dni, więc nie mogę zweryfikować ;) Przepis pochodzi z książki 'Bake me I'm yours...cupcake celebration' Lindy Smith.

czekoladowo-wisniowe cupcake

Składniki: na około 30 sztuk

425g wiśni lub czereśni w syropie, w puszcze (wykorzystałam dżem wiśniowy)
330g masła lub margaryny
200g ciemnej czekolady
600g cukru
120ml wiśniowej brandy
300g mąki pszennej
75g self-raising flour*
75g kakao
3 jajka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do  160oC.Wisnie odcedzić z syropu. Do syropu dodać wody, aby uzyskać 250ml płynu. Natomiast owoce dość drobno pokroić. (Ponieważ nie mogłam akurat dostać wiśni w syropie albo kompocie, więc w akcie desperacji sięgnęłam po dżem z dużymi kawałkami wiśni- owoce wyjęłam i pocięłam, a pozostałą część dżemu rozcieńczyłam wodą jak w oryginalnym przepisie i zmiksowałam.)
Wiśnie, syrop, brandy, czekoladę, masło i cukier (ze względu na dodanie bardzo słodkiego dżemu wiśniowego, zredukowałam ilość cukru do 350g) umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady i masła (i starać się nie podjadać;). Miksturę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać oba rodzaje mąki, kakao oraz jajka. Całość dobrze wymieszać. Masą napełnić wyłożone papilotkami foremki do muffinek (do około 3/4 wysokości foremek).
Piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odczekać około 5 minut przed wyjęciem ich z foremek.
Można ozdobić według własnego uznania lub pozostawić je w 'naturalnej' postaci.
Smacznego:)

*przepis na self-raising flour najduje się tutaj

wtorek, 17 maja 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/17 22:19:08
bardzo fajny przepis :)
-
2012/02/10 09:55:41
Przepis brzmi doskonale. Wykonanie bardzo estetyczne i apetyczne. Brawo! Zapraszamy do wglądu na naszą stronę cupcakelove.pl po więcej inspiracji.



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi