Blog > Komentarze do wpisu

Sernikobrownies z migdałami

 

Od tego ciasta ciężko się oderwać:) Połączenie mojego ukochanego brownie z sernikiem oraz płatkami migdałowymi. Dolna warstwa jest bardzo czekoladowa i ciężka, jak przystało na brownie, natomiast masa sernikowa z migdałami wręcz rozpływa się w ustach. Polecam,  szczególnie, że ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Przepis pochodzi z książki Avoca 'Tea Time'.


sernikobrownies z migdałami

 

Składniki:

Brownie:
200g ciemnej czekolady (najlepiej 70%, ale można również użyć z mniejszą zawartością kakao)
200g masła lub margaryny
250g cukru (ja dodałam 200g)
4 jajka
110g mąki pszennej

Sernik:
400g serka kremowego (typu philadelphia)
150g cukru
2 jajka
kilka kropli esencji waniliowej lub migdałowej albo łyżeczka cukru waniliowego lub migdałowego
1 łyżka likieru migdałowego (opcjonalnie)
5 łyżek płatków migdałowych*

Piekarnik nagrzać do 150C, natłuścić blaszkę (i ewentualnie obsypać mąką) o wymiarach ok.22x22.

Do wykonania brownie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej- w miseczce ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą, następnie  odstawić do lekkiego przestudzenia. Utrzeć mikserem masło z cukrem, stopniowo dodawać jajka, następnie wsypać mąkę, wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wszystko zmiksować. Masę rozłożyć równomiernie na dnie blaszki.

Przygotowanie sernika: zmiksować serek z cukrem, dodać jajka oraz cukier/esencję waniliową/migdałową i likier migdałowy, jeśli go używamy, zmiksować na gładką masę. Na samym końcu wsypać płatki migdałowe i wymieszać całość łyżką. Masę wyłożyć na górę brownie.

Piec ok. 45 minut (góra ciasta powinna być ścięta, ale może być lekko 'galaretowata' na środku- to znaczy może sie trochę trząść przy poruszaniu foremki). Góra wychodzi dość jasna, można ją odrobinę zrumienić włączając górną grzałkę na 2-3 minuty, jeśli piekarnik posiada taką opcję i mamy na to ochotę.

Dla dekoracji posypać płatkami migdałowymi. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego:)

*w oryginalnym przepisie migdały zastąpione były przez 120g malin

wtorek, 26 kwietnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/26 19:14:36
super wygląda, chętnie bym się poczęstowała!
-
2011/04/26 19:58:43
mocno kuszące :)
-
2011/04/26 20:01:12
Oj.... Kusi strasznie... Juz tylko 2 kawalki zostaly:)
-
2011/04/26 20:13:06
wow :) Jak pięknie wygląda to ciasto....
-
2011/04/26 20:19:24
Dziekuje :) ale jeszcze lepiej smakuje niz wyglada:)
-
2011/04/26 20:19:40
Wszystko mi w tym serniku odpowiada!
-
2011/04/26 20:21:08
mmm, ale smakowicie wygląda, musi być pyszne :)
-
2011/04/26 20:21:40
pysznie wyglada i pewnie tak smakuje:)
-
2011/04/26 20:32:54
o, z migdałami jeszcze nie widziałam. ale to musi smakować!
-
2011/04/26 21:00:13
Zniewalająco wygląda :)
-
2011/04/26 22:01:42
Migdały i ser...jaka szkoda że jestem przejedzona aktualnie wielkanocnym sernikiem...jaka wielka szkoda...musze to sobie gdzies zapisać...
-
2011/04/27 07:27:48
wygląda fantastycznie;)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2011/04/27 12:57:31
z mila checia bym taki zjadła :)
pozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2011/04/29 15:04:10
apetyczne bardzo!



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi