Blog > Komentarze do wpisu

Jagodowe muffinki

Ostatnio znowu naszła mnie ochota na muffinki. Po eksperymencie z kokosowymi babeczkami oto przepis na moje ulubione, sprawdzone jagodowe muffinki.  Idealnie słodkie, wilgotne, doskonale nadają się jako dodatek do popołudniowej kawy, chociaż ja mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy właściwie też;) Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki 'Professional Baking' Wayne Gisslen

 

jagodowe muffinki

Muffinki z jagodami (przepis na 10-12 sztuk)

300g mąki pszennej
150g cukru
18g proszku do pieczenia
dwie szczypty soli
2 jajka
210g mleka
120g masła lub margaryny (rozpuścić i lekko przestudzić)
około 250-300g jagód*

Nagrzać piekarnik do 200oC.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu wszystkie mokre(poza jagodami). Następnie wymieszać zawartość obu misek, tylko do połączenia składników, dodając na koniec jagody. Masę przełożyć do wysmarowanych tłuszczem, albo wyłożonych papilotkami foremek do muffinek (do około 3/4 wysokości foremek). Piec około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Poczekać aż chwilę przestygną, przed wyjęciem z foremek. Smacznego:)

* Jagody mogą być świeże, mrożone (uprzednio rozmrożone i odsączone) lub ze słoiczka (również odsączone), można również zastąpić je innymi owocami, np. malinami.

niedziela, 17 kwietnia 2011, anahitka9
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/03 20:49:13
Uwielbiam muffinki i jagody :)



Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

If you have any problems with the recipe or the translation don't hesitate to contact me via email caketimeblog@gmail.com or just add a comment





STRONA GŁÓWNA





Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów i zdjęć bez zgody autorki jest zabronione

PustaMiska - akcja charytatywna

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi